Barn mat

Barn och mat är en fråga som fascinerar mig. Förr kunde det också frustrera mig - men inte längre. En vän är i sina forskarstudier, hon är inte färdig men har i allfall kommit så långt så hon har belägg för att den mat vi uppskattar i vuxen ålder och längtar efter när vi blir gamla- är just den mat vi fick som barn. Därför lägger jag ingen värdering i orörda sopptallrikar. Det är klart att man kan morra lite, men man kan också mötas på halva vägen. Ett knep som går hem är den mixade köttfärssåsen. Vår grovmalda köttfärs är ANNORLUNDA är några åsikter här i huset. Kör jag ett par varv med mixerstaven blir den mer bekant, då kan man också smyga ner både morot och palsternacka utan att någon märker det. Korv serveras - alla älskar det här. En gång gjorde jag ett test och serverade korv och makaroner fem dagar i sträck- till min stora glädje var det några som tyckte det blev enformigt!
Den yngsta juryn dömer hårt. Inte ens en grillad tonfisk slinker ner, fast att vi kallar den KOTLETT.
Sen har jag också märkt att gammal hederlig husmanskost går hem. Grytor, stek allt sånt som smakar snällt och är välkokt. I min, högst personliga, studie har jag kommit fram till en slutsats: Det ska vara lättuggat. Där har vi utgångsläget för en helrätt måltid, lägger man sen till en söt ingrediens som ketchup eller gelé så blir det ännu bättre.
I Grythyttan kom jag i kontakt med SAPERE . En metod framtagen för att ungdomar och barn ska få ett vidare perspektiv på mat. Barn som lär sig beskriva dofter och smaker blir mer nyfikna på mat. Från oss vuxna krävs det att vi släpper in barnen i matlagningen och förberedelserna. Min syster är fantastisk hon lever så, utan att veta om det. På Söndag sätter hon sig ner med sin dotter som är 10 år. Tillsammans bestämmer de menyn för veckan. På måndag åker de och handlar, dottern springer som ett ”jehu” med varorna. Sen lagar de maten tillsammans- provsmakningen är viktig. När de sen äter det nylagade vid ett dukat bord, ofta med tända ljus, smakar det förstås förträffligt. Den här ungen är så härlig för hon äter ALLT, inget petande med gaffeln där inte. Men jag verkar få nöja mig med visdomen att när de blir äldre, då kommer fiskgryta att smaka mums och säkert kommer de att längta efter baljor med grönsaker och bönor också… Imorgon fortsätter jag mina reflektioner över barnen och BRÖDET. /Bibbi

Kommentarer

Populära inlägg