Midsommarafton

Vädret överträffade våra förväntningar. Regnskurarna, som verkar ha varit lokala, hamnade på precis rätt tidpunkt och plats. Sillunchen, snapsen och matjetarten fick bra betyg. När min mamma, efter en tugga, utbrister - Åhh, va gôtt- behöver ingen säja något mer!
Blomsterkransar i håret fick de som ville, sen var det dags att resa MIDSOMMARSTÅNGEN.
Ida hon spela och sjöng när vi andra tvättade våra kläder…. Prästens kråka, grodor och raketer höjde både stämningen och pulsen. När vi väl varvat ner efter dans och lekar smög sig kvällningen på.
Vi sparade grillningen till nästa dag och lyxade oss med andra godsaker ur frysen istället. Min skaldjurfavorit Kungskrabba är en riktig bjässe, full med mat. Helst vill jag ångkoka den själv, i saftmajan faktiskt, å sen låta den dra i saltlag ett dygn. Men den här hade vi köpt färdigkokt. Lite torrare, men det funkar. Den doppade vi i en vitlökssås på hälften creme fraiche och majonnäs- hemmagjord förstås.
Inte nog med det vi fann också anklever - Fois Gras - som jag rörde ut med några droppar konjak och creme fraiche, la på ett knäckebröd med en mörk chokladkräm under. Rostade nötter och flingsalt ovanpå - helt improviserat men salt, sött och gott i samma tugga. Jo, det kommer mer. Den enklaste lyxen, så klassisk, men varje gång slår det mig vad gott det är. Löjrom på rostat surdegsbröd med creme fraiche och hackad rödlök.
Så här goa grejer kräver förstås sin dryck. Vi plockade fram en Chabli Grand Cru som jag fått av Anders i 30-årspresent. Nu räknar snabbtänkta ut att den borde vara en 8-år sådär men den var faktiskt äldre ändå, för den hade några år på nacken när jag fick den. 1997 var födelseåret och det hade kunnat var på sin topp just nu, men tyvärr var den redan passerad. Vi räknade ut att den nog var som bäst när jag senast var höggravid eller ammade som mest. Nu gjorde inte det så mycket för vinet var gott ändå. Såna här upplevelser är så mycket mer än bara smaken. Småtjejerna fascinerades över hur löjromen knastrade mellan tänderna- men inte var det lika gott som Kalles förstås. I den mycket sena kvällen - gjorde vi oss ett ärende ut. För prinsessor som ännu inte funnit sin drömprins, har ju chansen att sia in i framtiden nu. Luften var kall och runt oss var det knäpptyst, över sjön dansande dimmorna som älvor - Magiskt och mållöst vackert!
/Bibbi

Kommentarer

Cicci sa…
Som återkommande gäst i huset så kan jag säga som så: Det smakar ALLTID super! Verkar som om Ni haft en bra midsommar. Kram C

Populära inlägg