Silltart och barnprat

Silltarten är färdig. En blandning mellan gubbröra, S.O.S. och cheescake - Ja, så kan man beskriva den. Klassisk men ändå innovativ. Kan serveras kall eller ljummen. Jättegod - om jag får säja det själv, och det måste jag - för än är det bara jag som smakat.
Snapsen däremot har jag fått respons på. Är nöjd med den, provningsdeltagarna också. Namnet är bra, för den känns fräsch, nästan lite mintig i doften men sen avrundad i smaken med viss krydda och varm på något sätt. Perfekt till tarten! Prova får ni se. Jag lät den alltså dra i 3 dagar, det hade nog räckt med 2,5 dag också, innan jag silade av den i ett melittafilter. Sen tillsatte jag 3 g. (1/2 tsk ) honung. Kom ihåg när ni serverar den att snaps är mycket godare kylskåpskall än frusen. Förra veckan hade jag kryddat en egen snaps med färsk dill och lite annat - den hade jag med på en provning med ett gäng akvavitdrickare från Kongsvinger. Ok, de var diplomatiska men den var INTE JÄTTEGOD. Vi provade olika smårätter till: limemarinerade räkor och böndipp bl.a. - ingenting funkade. Men när vi kom till choklad blev det glada utrop för här var det bingo! Nu har jag inte testat själv men nånting säjer mig att även ”Fräschingen” är god till mörk choklad.
När jag stökade i köket häromdagen lyssnade jag roat på barnens ”diskussioner” i rummet intill. Drabbas äldre, i vanliga fall tålmodiga, bröder av rastlöshet för en stund då är lillan ett tacksamt byte. Att bli kallad bebis är inte vad som passar en fröken på 3,5 år, speciellt inte när man är av det bestämda slaget: ”JAG ÄR INGEN BEBIS”, är ju faktiskt helt korrekt och det kan vara en bra markering att sätta ner foten också. På tredje anfallet fick hon motfrågan: ”Vad är du då??” ”JAG ÄR EN …MÄNNISKA!!”… (bestämt stamp med foten). Självkännedomen är det inget fel på, eller vad säjer ni? Imorgon är det Midsommarafton. Jag tar med kameran på vårt firande och hoppas kunna rapportera i ett inlägg under helgen. /Bibbi Här kommer receptet på Matjetarten: 80 g knäckebröd 1,5 dl vetemjöl 125 g. smör 1 msk kallt vatten
  • Kör knäckebrödet i matberedare/mixer. Blanda ner mjöl, smör och sist vatten.
  • Tryck ut i n pajform eller springform. Pudra lite mjöl över, det kan vara kladdigt. Nagga botten, låt stå i frys ca 1 h. innan ni förgräddar 12min i 200 grader.

Fyllning 1 burk matjesill 120 g riven, lagrad ost/brännvinsost, västerbotten) 1 röd lök 3 st. kokta ägg 2 äpplen 150 g kokt färskpotatis 0,5 dl grädde 2 dl gräddfil 1 knippe gräslök 1 msk smör

  • Hacka lök, skär äpplen, med skal i tärningar 1,5 x 1,5 cm. Bryn tills de är glansiga i smör.
  • Dra pannan år sidan. Vänd ner osten när det fortfarande är varmt. Tillsätt äggen, (hackade) och färskpotatis i tärningar. Häll i spadet från matjesillen. Rör om till en homogen blandning.
  • Lägg fyllningen i det förgräddade pajskalet. Lägg matjesillbitarna ovanpå, jämnt fördelade runtom.
  • Visp grädden lätt fluffig, blanda ner gräddfil. Häll och bred över tarten.
  • Stäng av ugnen. Låt tarten stå på eftervärme i 10 min tills gräddfilen stelnat.
  • Garnera med hackad gräslök.

Kommentarer

Anonym sa…
Hej,
gillar din blogg jättemycket. Att läsa den är som att sjunka ner i soffan, under en filt med en stor kopp te och med sin favorittidning eller nåt, typ så...!
Cicci sa…
Kommer och hälsar på dig å de andra "människorna" snart med vår "människa". :) Trevlig midsommar, tror säkert att både Tarte å snaps smakar smaskens som allt annat du gör men inget av slagen tilltalar mina smaklökar. Lite mer choklad kanske. Kram C.

Populära inlägg