Klimatsmart i rötmånaden

Rötmånaden började den 23 juli och varar till den 23 augusti. Mjölken surnar lättare och brödet möglar i förtid på grund av högre luftfuktighet som bakterierna älskar att frodas i. Ja, nu blir vi ännu mera ivriga att slänga mat. Jösses vad det slängs mat i våra hushåll!! Undersökningar som gjorts av Konsumentföreningen Stockholm visade att av allt vi slänger av mat går mer än hälften fortfarande att äta. 72 hushåll i villa och radhusområdet Bromma analyserades på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm under en vecka förra året. Slutsatsen blev att hushållen i genomsnitt slängde 5,6 kg mat på en vecka och att mer än hälften av detta, 57 % slängts i onödan och hade gått bra att äta. De uppmanar oss att våga lita mer på vårt lukt- och smaksinne. Många har slutat att lita till sina naturliga instinkter som just lukt och smaksinnet. Fler attitydundersökningar har gjorts av en internetpanel som ingår i YouGov, visar att vi slänger mat eftersom den glöms bort i kylskåpet, har ett bäst-före-datum, det blev över efter måltiden och har mist sin kvalitet. Se ”Rapport från en slaskhink” från mars 2009 - Konsumentföreningen Stockholm om analys, attitydundersökning och slutsats om vad och varför vi slänger så mycket mat: http://www.konsumentforeningenstockholm.se/templates/page____3579.aspx Vad skulle hända om vi människor återgick till att lita mer på våra smaklökar, på vårt luktsinne, vår känsla och våra ögon? Vad skulle ske med vår livsmedelsindustri om vi slutade konsumera så mycket mat? Har läst ”Den hemlige kocken” http://www.hemligekocken.se/ och http://www.aktavara.org/ av Mats-Eric Nilsson som skriver om det okända fusket på våra tallrikar. Han skriver i sin bok om hur vi som konsumenter shoppar dyra olivoljor och planerar noga våra festmåltider, men till vardags sätter i oss mängder av tillsatser och substitut. En del av den fejkade maten är klart ohälsosam. I boken beskriver han till exempel om hur våra smaklökar sen lång tid blivit så vana smakförstärkare så vi inte kan känna skillnad på naturligt och artificiellt. Som exempel kan nämnas hur äkta vanilj ersätts med vaniljarom som utvinns från rötad gran. En glasstillverkare har berättat om att det inte bara handlar om kostnad för tillverkaren utan att konsumenten är så smakskadad att man måste tillsätta konstgjorda ämnen för att vi inte längre kan uppskatta det naturliga. Sorgligt! Nu har jag bestämt mig för att bli ännu mer medveten om hur jag/vi i vårt hushåll slänger mat och hur mycket jag handlar som egentligen inte behövs! Hänger du på?? Undrar hur mycket tjänlig mat som slängs ute i våra stugor, butiker, skolor, dagis, hotell och andra kylskåp i vår kommun… Nu ska jag ut i trädgården och luckra lite ogräs bland de kära plantorna! ”Det jag fokuserar på växer! Vad väljer jag att fokusera på idag? I mina tankar och handlingar” Sköt om dig! Susanne

Kommentarer

Anonym sa…
Hej,
Kul att du uppmärksammat våra undersökningar om hur mycket mat som slängs i hushållen. Nu ska vi gå vidare och se vad vi kan göra åt butikernas matsvinn och kanske sätta igång en tävling bland skolorna för att se vilka skolmatsalar som slänger minst mat!
Många hälsningar
Louise Ungerth
Konsumentföreningen Stockholm
http://louisekonsumentkoll.se
Susanne Lefwerström sa…
Hej,
Tack Louise, ska följa med vad som sker mer i ert arbete framöver.
Lycka till!

Mvh Susanne

Populära inlägg