Viljan att se något annat

Då var jag här, på högskolan Södertörn i Stockholm där jag ska studera, om allt går som det ska, tre år framöver. Första delkursen på estetikprogrammet, som jag läser, heter ”Metropolis” och vi diskuterar bildningsromanen. Då landsbygdsmänniskan flyttar till storstaden och försöker anpassa sig till det nya livet. Kanske är det några som kan känna igen sig, säger vår lärare under en föreläsning första veckan. Jo, visst är vi några som hinner nicka innan hon gräver vidare i ämnet. Efteråt på perrongen kommer två klasskompisar fram till mig. Efter några minuter påpekar den ena av dem: du är inte härifrån, va? Dalarna? Jag skrattar, jag har redan fått höra en mängd gissningar på platser som jag skulle kunna komma från. Ingen har prickat rätt. Värmland såklart! De reagerar på samma sätt allihop. Ja, nu hör jag, såklart! Pendeltåget kommer och när vi kliver på fortsätter diskussionen. Han vet var Karlstad ligger och frågar om där jag växte upp ligger nära? När jag säger Sunne skrattar han. Där har han varit en gång. Han åkte dit med sin kompis från Karlstad för skojs skull. Det är ganska uppsluppet där, skrattar han vidare. Det känns träffande. Och plötsligt känner jag ett behov av att försvara Sunne. Men han flinar bara och jag inser att jag har lagt krokben på mig själv. Det är dags att prata om honom. Var kommer du ifrån? Vad gör du? Läser du programmet eller kursen? Han är född och uppväxt här i Stockholm. Flyttade till Skåne under ett år för att plugga men det var inget för honom, han trivs i Stockholm, är inte mycket för att resa. När det är dags för mig att byta tåg funderar jag hela vägen hem. Uppsluppet? Stämmer det? Kan det uppsluppna vara en av, om vi skulle sätta ord på saker och känslor, de orsakerna som gör att ungdomar från mindre platser är angelägna om att se något annat. Det är någonting med tristessen, rastlösheten. Viljan till dramatik i livet som uppmuntrar till drömmar och egna initiativ. I det mediesamhälle som barn växer upp i idag är det svårt att ha tråkigt. Han skulle nog behöva lite Sunne, tänker jag när jag kommer hem.

Kommentarer

Anonym sa…
Duktih du är kusin vitamin!
Samma resa gjorde jag för 36!!!år sedan, blev kvar nästan 20 år och trivdes hela tiden.När stockholmarna då hörde att man kom från Sunne kände de till Ski Sunne(slalom var stort då) och Göran T. som sa om Sunne och att vara typ 19"Sunne är som en nytvättad illasittande nylonskjorta -det skaver". Säkert inte unikt för vår hembygd! Lycka till i storstan.
Jag gjorde samma resa för 36!!år sedan, blev kvar i nästan 20 år och stortrivdes hela tiden. När huvudstadsborna då hörde att man kom från Sunne kände dom till skidbacken ( slalom var riktigt stort då) och Göran T. Samme man som sa om vår hembygd och att vara typ 18 år "Sunne sitter som en nystruken illasittande nylonskjorta - det skaver" Kan nog sägas om alla hembygder och att vara ung! Jag och min fru önskar dig mång lycklig årm i storstaden och lycka till med studierna. Salve Mats L
Sanna Pedersen sa…
Hej Mats i Höjen! Underbart. Då finns det alltså hopp. Fantastiskt och korrekt. Tack!

Populära inlägg