Det monetära systemet och tjänstesektorn


Det finns massor av små företag som ska försöka skapa sig en lönsam tillvaro på dessa råvaror, de inom wellnessföretagen, turistnäringarna, hotell, mat och så vidare.
Vi lever i ett monetärt system och vi kan inte betala arbetsgivaravgifter med att vi glatt människor med vacker utsikt, eller att de mådde väldigt bra och att vi förmodligen stärkt folkhälsan för lång tid framöver. Där är vi inte ännu.

Vi måste hitta ett system för att komma bort från den - som jag kallar den - Ideella Landsbygden. Vi måste komma ifrån att vara råvaruleverantörer till att öka förädlingsgraden, paketera och tjäna pengar på det vi gör.

Dessa företag har ett stort behov av att få en gemensam röst ut i omvärlden. En som kan driva frågor kring deras vardag, för det är en helt annan än den som gäller för större industrier eller offentliga förvaltningar.

Här ser vi konsekvenserna av lagar och regler som är stiftade för stora förutsägbara enheter. Jag frågade bönderna där hemma hur det kan komma sig att man har 4 400 mejerier på samma folkmängd i Österrike som i Sverige där vi har 100. Jag kunde varit kvar ännu, för det var en varböld som läckte ut hur lagar och regler sätter stopp för det närproducerade.

Ett giftigt sätt att producera mat kan accepteras och säljas med lönsamhet, men det närproducerade äkta och fritt från gifter och transporter göre sig icke besvär i det svenska näringslivet.

Örjan Sölvell fortsatte sin föreläsning kring kluster och visade helt tydligt att de stora fördelarna var att man länkade samman arbetskraft, teknik och utveckling. När skola, utveckling och teori lever ett liv och verkligheten med företagen ett, då blir det definitivt ingen uppväxling av resurser.

Jag frågade Patricia Edvardsson, projektledare för Stål och verkstad, vilka kriterierna för ett bra kluster är och hon sa; Det måste finnas ett mål, man måste tro på det och kapital.

/Anette Rhudin

Kommentarer

Populära inlägg