Galleri Lövdala – en ny möjlighet av ett gammalt utrymme


Alla som varit på hotellet har sett den glasade gången som löper från receptionen och ut mot konferensavdelningen med Gösta Berlingsalen. När den delen av hotellet byggdes, kallades det Vinterträdgården och var vackert utsmyckat med diverse attiraljer. Alltmedan åren passerat, har utsmyckningen blivit allt mer sparsmakad, och benämningen Vinterträdgården försvunnit i samma takt. Sedan många år kallades detta rätt och slätt Glasgången. En vacker yta, i synnerhet vissa årstider, men inte alls i närheten av vad det en gång var.

Bland de idéer som kom fram, var tanken på om inte detta var en utmärkt utställningsyta med både ett betydande ljusinsläpp och med närheten till receptionen. Vi spånade vidare, och kom fram till tanken att skapa ett eget galleri. Namnen som diskuterades var många, men den som kom med förslaget Galleri Lövdala var Matts Nilsson, ordförande i Stiftelsen för Selma Lagerlöfs Litteraturpris och tillika en av våra samarbetspartners. På en spontan förfrågan om vad han skulle kalla det om han fick välja, kom svaret ”Galleri Lövdala” blixtsnabbt. Det är det som är så berikande med att samarbeta med begåvade människor, det blir plötsligt så enkelt. Namnet Galleri Lövdala kommer från Gösta Berlings saga, där Selma Lagerlöfs hem Mårbacka finns beskrivet och omnämnt under namnet Lövdala. Namnvalet ligger helt i linje med hotellets alla konferensrum och restauranger, som alla har namn från sagan.

Premiärutställning blev en tidsresa i bild, ord, föremål och ljud över Västanå Teaters uppsättningar och skapelser de senaste tio åren. I föreställningen finns scenkostymer, masker, bilder och citat, centrala föremål och rekvisita från åren som gått samt musik av Magnus Stinnerbom, hämtad från främst ”En Herrgårdssägen”. Vi funderade över olika alternativ, men just denna möjlighet, en utställning som berör flera sinnen, kändes som en lämplig invigning av Galleri Lövdala. Samarbetet med Västanå har utvecklats under året, och det här är förutom en utställning, också ett sätt för oss att uppmärksamma och hylla deras verk.

Därefter följde en mycket uppskattad och uppmärksammad utställning av Grete Lindström, som hade gjort en hel serie målningar på temat Gösta Berlings saga. Denna hade premiär i anslutning till firandet av Selma Lagerlöfs 150-årsdag. Därefter har det ständigt varit utställningar, och av helt skilda slag. Just nu pågår t.ex. en intressant utställning av två fotokonstnärer.

Det som nu har permanentats i utställningen är sex stycken dräkter som Inger Stinnerbom gjorde till uppsättningen av Gösta Berlings saga. Dessa hänger över springbrunnen, och runt omkring hänger solgardiner med texter ur sagan samt ur Nils Holgerssons underbara resa.

Varför då ett galleri? Svaret är ganska enkelt… det ger ständigt ombyte i miljön, det skapar attraktion för nya målgrupper att besöka hotellet. Det ligger helt i linje med vår profilering mot kulturen och det kan förhoppningsvis ge lite extra inspiration och avkoppling till de tusentals konferensgäster som besöker oss varje år. Kan vi genom detta ge minsta lilla extra energi eller få en person att upptäcka något nytt, så har det ett stort värde för oss.

Kommentarer

Populära inlägg