Konferenslokalerna – Selmas namn och tradition


















Sedan invigningen för över 27 år sedan har samtliga konferenslokaler burit namn efter gestalter och platser i Gösta Berlings saga. Här finns Ekeby, Broby, Sintram, Anna Stjärnhök med flera. Det har varit en självklarhet under alla år, och något som vi är både glada och stolta över.

Men vi vill mer än så, och som ett led i vår intention att komma närmare namnet Selma Lagerlöf och bidra till att vårda varumärket, har vi under 2009 valt att se hur vi kan utveckla just mötesrummen till en ny och inspirerande nivå.

Vi vill bidra till att stärka varje mötes behov och syfte, och vi vill ha mötesrum som ligger i linje med vår strävan mot att vara ett Kompetenshotell. Därför har vi skapat 4 nya rum, som var och ett är en allt annat än konventionell mötesmiljö. Namnen på de 3 första lokalerna som var klara följde den tidigare profileringen kring Selma Lagerlöf, och de nya rummen heter Kejsarn, Nils Holgersson samt Löwensköld.

De här rummen ligger helt i linje med vår ambition är att vara en spännande och inspirerande miljö, som via nytänkande och kreativitet ligger långt fram vad gäller utveckling av möten och konferenser. Hotellet har vare sig byggts ut eller om, utan vi har helt nyttjat befintliga utrymmen på nya sätt för att därigenom få tillgång till okonventionella konferensrum.

Vi är helt övertygade om att annorlunda mötesmiljöer är en stor konkurrensfördel, och med de nya lokalerna får våra gäster en valbarhet som vi tidigare saknat. Tillsammans med AKKAdemin tar vi nu ytterligare ett kliv i utvecklingen, och det stärker vår position framledes.

Rummet som heter Kejsarn liknar vid sin utformning ett vardagsrum, med stora soffor och fåtöljer att sitta i, och med ett stort panoramafönster med utsikt över de närbelägna skogarna. Miljön är mysig och behaglig, ganska långt från traditionella konferensmöbleringar. Målet med den här lokalen är att kunna erbjuda en avslappnad mötesmiljö, för mindre grupper som komfortabelt vill sitta och diskutera. För många möten och syften, kan det vara för stramt med vanliga konferensbord och stolar, och då tror vi att Kejsarn kan vara ett lockande alternativ.

I den lilla lokalen Nils Holgersson är det leklust och kreativitet som står i centrum. Ett rum med starka färger, annorlunda möbler och hela hyllor fulla med spel, filmer och annat som ska syfta till att bryta mönster, tankebanor och höja kreativiteten. Istället för block och pennor, finns det kritor och ritblock, penslar och färger. Ett lekrum för vuxna är den omedelbara känslan, då Nils Holgersson är skapat för att inspirera och framkalla leklust. Vi ville skapa ett rum för kreativa processer och lekfulla möten, där man kan bryta vardagens mönster och gruppdynamik. Man ska bli glad när man kommer in i rummet, och de reaktioner vi fått hittills ligger helt i linje med den intentionen.

Den tredje lokalen som fått namnet Löwensköld och nu öppnas är det som sedan tidigare är hotellets relaxavdelning. Med lite nya investeringar och andra förändringar, har rummet förvandlats till en avkopplande och behaglig mötesmiljö, där man kan konferera, diskutera och samtala under mycket informella former. Några sittgrupper för gruppsamtal, och ett större konferensbord för max 10 personer. I konceptet ingår förutom tillgången till pool, bastu och andra relaxfaciliteter, även en vatten, juice och fruktbuffé, morgonrockar och dagstidningar. Poolsidemöten är helt enkelt ett koncept för de grupper som vill koppla av och diskutera under avslappnade former, och dessutom få göra det i avskildhet. En helt egen relaxavdelning för att säkerställa sekretess och diskretion, så man inte behöver tänka på samtalsämnet medan man till exempel badar bastu.

Något senare under 2009 kom nästa nyhet. Då öppnade vi ett ”hemligt” konferensrum i en dold del av hotellet, och breddade vårt utbud ytterligare. Namnet på den nya konferenslokalen följde vår tidigare tanke, med ständiga kopplingar till författarinnan och nobelpristagaren, och blev ”Löjtnant Lagerlöf” som en liten hyllning till Selmas far.

Lokalen Löjtnant Lagerlöf kommer inte att skyltas upp på anslagtavlor eller via hotellets ordinarieinformationssystem, utan tanken är att det ska hållas helt osynligt för alla utom de initierade. Vi tror att det finns ett ganska stort behov av mötesrum som detta. Det finns massor av möten som måste ske i avskildhet, till exempel anställningsintervjuer, affärsöverlåtelser, nya samarbeten med mera och nu finns möjligheten att genomföra dem i en skön miljö med den stora konferensanläggningens kompetens och servicenivå.
Samtliga lokaler har rönt att stort massmedialt intresse, med artiklar om de olika inriktningarna och profileringarna. TV4 tyckte att det hemliga mötesrummet var ett så annorlunda tänkande, att man gjorde ett långt reportage om det i samband med invigningen.

Med några månaders erfarenhet, kan vi med glädje konstatera att samtliga mötesmiljöer används mycket regelbundet, och att de har uppskattats av gästerna för sin särprägel.

Kommentarer

Populära inlägg