Ordbrukare

Igår var det Nobeldagen. Det var också 100 år sedan Selma Lagerlöf fick Nobelpriset. Hon var den första kvinnan som fick det i litteratur. Priset var helt avgörande för Selma: tack vare det kunde hon köpa tillbaka Mårbacka och renovera det. Det var en väldans tur för Fryksdalen, det! Genom åren har mer än 3 miljoner människor besökt Mårbacka Minnesgård. Och Selmas ande svävar än idag över bygden och hon känns fortfarande mycket närvarande. Inte minst de personer som besökte Sunne Bibliotek under gårdagen kunde konstatera hur aktuell hon fortfarande är. Det var stor fest för att fira Selmas Nobelpris. Alla som kom dit fick kaffe och fin tårta. Mycket populärt och uppskattat. Ungdomar från Kulturskolan spelade, man kunde lyssna på Selmas Nobeltal, det fanns en Selmautställning, Daniel Skogman läste ”Råttfällan” och Hélène Ohlsson framförde teatern ”Spökhistorier och galenskap”. Allt handlade om Selma och hennes texter.

Men det fanns också något nytt. Något som hör framtiden till: Ordbrukarna. Det är de ungdomarna som tycker om att använda sig av ord. Förtjust formar de fantasifulla historier med dem, målar upp storslagna scener och bilder. Eller också skildrar de sina innersta tankar och känslor. Ordet har inga begränsningar.

Ordbrukarna som jag träffade igår var vinnarna i tävlingen ”En skröna i Selmas spår.” De var indelade i tre klasser: låg-, mellan- och högstadiet. I varje klass utdelades första till tredje pris. Man blir alldeles tagen när man läser deras berättelser. Vilka makalösa ungdomar vi har här i Fryksdalen!

Jag och min författarkollega Lars Andersson var helt överens: vi kan lugnt gå i pension om några år. Det finns en fantastisk skara ordbrukare som tar över efter oss.

Kommentarer

Populära inlägg