Ständigt dessa påhittiga skator

Ni som har gott minne kanske kommer ihåg att jag gjorde ett fågelbad i början av sommaren (Sunnebloggen, maj), som snabbt annekterades av traktens kråkfåglar. Ibland kom någon törstig grannkatt och lapade i sig av vattnet men de kloka småfåglarna höll sig borta. Det slutade med att jag gjorde ett nytt och mindre till småfåglarna, vilket fungerade utmärkt hela sommaren. Men nu börjar rövarbandet av skatslynglar ta över helt. Hade de varit ett gäng i Bronx hade de hetat ”Magpie gangsters” (Gangsterskatorna) eller något liknande. De är verkligen fräcka! Samtidigt måste man beundra deras smarthet och förmåga att samarbeta för att nå sina mål.


I alla år har jag hängt ut talgbollar till fåglarna när kylan har börjat krypa ner mot fryspunkten. För några år sedan upptäckte jag att det inte gick att hänga bollarna på för kraftiga grenar. Då kom skatorna och tog dem. De slog sig ner en bit in på grenen, fiskade upp talgbollen i snöret och hackade snabbt i sig innehållet i nätet. Det gick på några minuter. Efter den upptäckten började jag hänga talgbollarna längst ut på veka grenar så inte skatorna skulle komma åt dem. Det har fungerat ända tills nu. De intelligenta skatligisterna har utarbetat en plan. Den är helt enkelt som följer: några skator turas om att flyga mot talgbollen. När de passerar den hackar de mot nylonnätet. Tillslut lyckas de få upp ett tillräckligt stort hål och talgbollen trillar ur och ner på marken. Sedan är det skatfest!

Antar att man kan dra några kloka lärdomar om vikten av samarbete och liknande, men jag blir bara sur på dem. Fast visst tycker jag att skator är fina där de struttar omkring i sina vita frackbröst. Och de är faktiskt himla roliga. Jag minns när vår hund Sammie var liten (han dog för 1,5 år sedan, 15 år gammal) och sprang omkring på gräsmattan och lekte. Då satte sig fem stycken skator på grannens taknock. Plötsligt lyfte en av dem och singlade ner mot den intet ont anande Sammie. När skatan passerade över hunden försökte den dra honom i svansen med näbben! Sammie blev vansinnig och jagade den försmädligt kraxande skatan som slog sig till ro i en stor rönn på andra sidan av gräsmattan. Nöjd började jycken trava tillbaka. Då lyfte skata nummer två och upprepade samma manöver som den första. Sammie blev naturligtvis vansinnig igen och började jaga den också. Så höll det på en lång stund. Sammie blev totalt knäckt och utsjasad. Skatorna hånskrattade åt den korkade jycken så de höll på att trilla ur rönnen.

Varför gjorde skatorna så här? Bara för att roa sig på någon annans bekostnad. Enligt min vän ornitologen Per, är skator de grymmaste fåglarna. Varför? För att de är så intelligenta.

Antar att vi kan lära oss något av det också …

Kommentarer

Populära inlägg