Universitetsstudierna

Utbildning och utveckling är ett av mina hjärtebarn, det har nog framgått av de rader jag hittills knåpat ihop. Jag är nästan barnsligt förtjust i föreläsningar, kurser, teorier och liknande, bara älskar att gå från en föreläsning och känna berusningen av att ha fått nya insikter, nya kunskaper eller helt enkelt bara en ren inspirationsdag.

Selma Lagerlöf och lärande går för mig hand i hand, och både hennes yrke men självklart även Nils Holgerssons underbara resa ligger ju helt i linje med kunskap. I vårt nära och mycket givande samarbete med Karlstads Universitet, dök det upp en fantastisk idé. Tänk om det skulle vara möjligt att universitetsutbilda all personal på hotellet. Jag ställde helt enkelt frågan till Martin Sundqvist, VD för Karlstads Universitets Uppdrags AB och fick det enkla svaret ”ja, självklart kan vi ordna det”.

Personalen på Quality Hotel Selma Lagerlöf har därför med start under hösten kompetensutvecklas på arbetstid av Karlstads Universitets Uppdrags AB. Det vi valde var en universitetsutbildning i litteraturvetenskap om Selma Lagerlöf. Detta ligger ju helt i linje med hotellets långsiktiga satsning på sin egen AKKAdemi och på att vara Sveriges första kompetenshotell.

Torsdagen den 15 oktober bussade vi hela vår personalstyrka från hotellet i Sunne till Karlstads universitet. Då startade nämligen den skräddarsydda universitetsutbildningen ”Selma Lagerlöf och berättarkonsten” i samverkan med Karlstads Universitets Uppdrags AB. Det kändes fantastiskt att kunna erbjuda det här utbildningspaketet för personalen på hotellet. Vi funderade på om det verkligen är rätt tillfälle att genomföra en så stor utbildningssatsning, men kom fram till att inget kan vara värdefullare att satsa på, än personalens utveckling.

Den första kursen är i ett vid första anblicken ett oväntat ämne, nämligen Litteraturvetenskap. Med Margaretha Ullström och nyligen disputerade fil. dr. Sofia Wijkmark som lärare och handledare, handlar kursen om ”Selma Lagerlöf och berättarkonsten”. Ett ämnesval som kan verka annorlunda, men egentligen var det väldigt självklart. Vi har förmånen att som företag ha namnet Selma Lagerlöf, och vad kan väl då vara naturligare än att vi utbildar personalen på samma område. För oss är det både en viktig kunskap och en betydelsefull positionering att ta hand om och vårda Selmas berättararv, som både sätter oss på världskartan och lockar besökare till Sunne och Värmland.

Hela utbildningsplanen är flerårig, men närmast på agendan står den första kursen som ska genomföras under ett halvår för att sedan utvärderas. Det rör sig om en skräddarsydd utbildning för hotellets ca 50 anställda med fyra träffar under perioden oktober till februari, varav den första sker på Karlstads universitet.

I ett officiellt uttalande, om kursen och upplägget svarade Martin Sundqvist såhär:

- Så rätt han tänker, blev vår första reaktion på Mattias Nords fråga om Karlstads universitet skulle kunna fortbilda hotellpersonalen, säger Martin Sundqvist, vd för Karlstads universitets uppdrags AB. Universitetet är den självklara samarbetspartnern när arbetsgivare vill kompetensutveckla sin personal. Vi skräddarsyr utbildningar av hög kvalitet inom många områden. Och eftersom universitetet har en nybliven doktor med Selma Lagerlöf som huvudintresse kan vi erbjuda en ny, riktigt bra skräddarsydd kurs.

Nu när kursen inletts och fortgår, kan vi konstatera att vi inte fått så mycket beröm och så mycket uppmärksamhet för något annat vi gjort under dessa år. Det kommer fram kollegor och konkurrenter, intressenter och politiker och alla säger de samma sak: Det här är en otroligt häftig satsning.

Bland massmedia har inte intresset varit mindre, och följande medier har valt att uppmärksamma projektet:

VF:
http://www.vf.se/Arkiv/Nyheter/Karlstad/2009/09/Personalen-Selmautbildas-090909.aspx

Allt för jobbet:
http://www.alltforjobbet.se/nyheter/66-oevriga-nyheter/1449-alla-anstaellda-pa-quality-hotel-selma-lagerloef-far-universitetsutbildning

NWT:
http://www.nwt.se/sunne/article599352.ece

Konferensvärlden:
http://www.konferensvarlden.se/artiklar/branschnytt/id/171152/quality-hotel-selma-lagerlof-universitetsutbildar-all-personal

Restauratören Nyheter:
http://www.restauratoren.se/zino.aspx?articleID=15908

Restauratören Ledare:
http://www.restauratoren.se/zino.aspx?articleID=15918

Hotellrevyn:
http://www.hotellrevyn.se/index.cfm?c=2894

Kort sagt, helt fantastiskt gensvar… :-)

Kommentarer

Populära inlägg