Feedback

Ibland ställer jag till det för mig själv.

- Hur MYSIGT blev vårt Fredagsmys när du dissekerar innehållsförteckningen sådär? Frågade A. efter att ha läst gårdagens inlägg.
- Sitter du verkligen och tänker så när vi andra njuter? fortsatte han
- Men svarar jag, du missade rubriken, det var ju ett stickprov!

Just det, ett stickprov. Man kollar läget ibland. Tillsatserna i vår mat är ju en gång godkända, det SKA inte vara farligt. Min enda egentliga invändning är att det inte känns naturligt och därför kan man då och då ifrågasätta. Jag vill veta vad det är vi äter, helt enkelt. Undvika innehållsförteckningar med alltför mycket obegripligt.

Rickard Tellström, som jag också nämnde igår, och jag var kollegor i Grythyttan. Vid en av våra pratstunder berättade han om sina forskningsresultat. Han hade kommit fram till att vi köper och lagar den mat som blir väl mottagen i hemmet. Inte den mat som vi tror eller vet är mest hälsosam eller ”bra” ur någon annan aspekt. Jag rättar in mig i ledet.

Äter familjen bra, dröjer det inte länge förrän samma rätt står på bordet igen. Just en sådan rätt stod på bordet igår. Den kvalade in i alla kategorier:
Vuxenkategorin: matigare än vanlig pannkaka
Ungdomskategorin: bekanta smaker
Barnkategorin: snälla smaker, lättuggat
Bibbikategorin: (nästan) fri från tillsatser


Köttfärsrulle 4 port.
Det här är en moderniserad variant av en rätt som min mamma gjorde till oss när vi var barn. Då var det en ugnspannkaka fylld med köttfärsröra. Jag har ”poppat” till den med tacosmaker och majsmjöl i pannkakan och numer är den laktosfri.

Pannkakan
  • 3 dl vatten
  • 75 g olja
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 ägg
 - Koka upp vatten och olja. Vispa ner mjölet, lättaste med en elvisp.
- Tillsätt äggen, ett och ett, under tiden som ni vispar. Det ska bli en slät smet. Salta.
- Bred ut smeten jämnt på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. dEt ska täcka hela ytan.
- Grädda i 200 grader, 12-15 min. Vänd kakan upp och ner på ett annat bakplåtspapper, när den kommer ut ur ugnen

Köttfärsen
Stek under tiden som kakan gräddar köttfärsen tillsammans med lök, tillsätt kryddor.
  • 400g köttfärs
  • 1 msk smör
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk oregano
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk ingefära
  • 150 g riven ost
 - Bred ut den varma köttfärsen på kakan. Strö över riven ost. Rulla ihop till en rulltårta.
- Servera med grönsallad, salsa och en klick creme fraiche.

Den här tomatsåsen går snabbt och har lite stuns i sig, liknar en salsa. Gör så här eller köp egen, färdig:
  • 1 burk konserverade tomater
  • 1,5 msk vinäger, mild
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten gul lök
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • sambal oelek eller chiliflakes, efter smak
 - Fräs löken glansig, fyll på med övriga ingredienser. Koka någon minut, mixa till en slät sås. Salta.

Tips!
Man kan dela pannkakan i 6 eller 8 bitar och rulla in köttfärs i individuella rullar som man sedan gratinerar med osten. Det går bra att förbereda hela härligheten och ha den klar i kylskåpet fram till själva gratineringen.

Kommentarer

Populära inlägg