Buffébröd

Mina veckor här på Sunnebloggen har nått sin ände. Jag tänkte avsluta med ett recept på ett bröd som ska serveras nästa helg. Då har Västanå Teater premiär på Tita Grå - deras vinterproduktion.

Lite mer än bröd ska det bjudas på. Kalla rätter med flera råvaror som är lokalt producerade.

Brödet är en Foccacia-variant. Ganska matig med ost från Lillängen. Har ni varit där och handlat? Det är fantastiskt. Vi brukar ta med vänner dit när vi har besök. Speciellt Stockholmsborna tycker det är såå exotiskt att skära till sin egen ost och sedan lägga pengarna i burken, självbetjäning på landet - här litar vi på varandra.

Jo, iallafall...brödet! Min tanke är att det ska serveras varmt från heta skifferstenar,så att de håller ångan uppe kan man säja. Bredvid placerar vi olivolja och god vinäger som det är gott att doppa foccacian i.

Vi provsmakade brödet förra helgen när vi hade besök av Alice, 3 år. Hon godkände det inte, men hennes mamma tyckte att det var helt ok. Så därför vågar jag mig på att lämna ut receptet även till era kära läsare! (ursprungsreceptet kommer förstås från min brödguru Jan Hedh) .

Ni som vill fortsätta följa mig, mina matäventyr och önskar ett och annat vintips är välkomna att titta in på min egen plattform http://www.kulinarika.se/ .

Kram Bibbi

Foccacia

35g jäst
5 dl vatten
5 g honung
500 g vetemjöl, gärna ekologiskt
150 g durumvete
1 msk oregano
50 g olivolja
15 g havsalt

Att pensla med
0,5 dl olivolja blandat med 1 klyfta riven vitlök

Att fylla med:
100 g fetaost eller getost
cocktailtomater
gul lök
färsk rosmarin eller timjan
flingsalt

 Lös jästen i vattnet, blanda i honung, båda mjölsorter och oregano. Blanda i maskin 3 min.
  • Tillsätt oljan, blanda ytterligare 10 min.
  • Tillsätt salt, knåda nu ytterligare 7 min. Degen blir mycket lös.
  • Pensla två runda sockerkaksformar med olja. Både i botten och på kanterna. Dela upp degen i de två fomarna. Pensla ovansidan av degen med olja, täck med plastfilm.
  • Låt jäsa i 2 timmar, sätt under tiden på ugnen på 250 grader och skär till fyllningen som ni önskar.
  • Stjälp upp kakorna på bakpappersklädda plåtar. Gör några förjupning i kakorna med fingertopparna och pensla med olivoljao ch vitlöksblandningen.
  • Tryck ner fyllningen jämnt fördelat i kakan. Tryck till så de kommer ända ner i botten annars kan de åka upp och lägga sig ovanpå under gräddningen. Strö sist över flingsalt och färska örter.
  • Baka tills kakorna är gyllenbruna 10-12 min.

Kommentarer

Populära inlägg