Stickprov

Jag var en av dem som missade premiären på ”Landet Brunsås” förra onsdagen. Micke som gästbloggar på min egen hemsida och blogg hade sett den och tyckt till. Jag blev nyfiken.

Det är så bra att debatten hålls igång. Där fanns Rickard Tellström, etnolog och filosofie doktor i måltidskunskap, han har så mycket vettigt att säja och Mats-Eric Nilsson som skrivit en omtalad och behövd bok: Den hemlige kocken, där innehållen i våra vanligaste livsmedel ventileras.

Kartlagt är att vår mat innehåller tillsatser och konstiga ämnen och de som kan påverka detta är ju faktiskt vi!

Frågan är vad JAG gör för att bidra till bättre mat.

Retrotrenden förra veckan fortsatte här hemma så på fredag, efter en stressig arbetsvecka stod det här på vårt bord:

Jovisst, ni som anar gissar rätt. Räksmörgås som var och en fick tillverka med egen design:


och jag bestämde mig för ett stickprov…


Hur farlig var vårt FREDAGSMYS egentligen?

Jag börjar med TEKAKAN. Innehållsförteckningen som är ganska kort, berättar att margarinet i brödet är fritt från Transfetter, känns skönt att veta.

Några tillsatser finns t.ex. konserveringsmedlet E300 som förhindrar att mjölet oxiderar och ger C-vitamin. Kan komma från naturliga produkter, men det vanligaste är att det framställs syntetiskt. Läser vidare att enzymer är tillsatt. Enzymer?? Den naturliga nedbrytaren som bl.a. ser till att kött blir mört, men varför i hela friden slänger man med det i degen till våra tekakor?

I Mats-Eric Nilssons bok läser jag att enzymer i bröd ger volym, färg och håller inkråmet mjukt så att den färska känslan förlängs. Det fantastiska är att jästiderna kortas ned och ger bättre ekonomi till brödindustrin. 15 min är inte ovanligt - då förstår jag varför det är så smaklöst. Vilka aromer och smaker hinner utvecklas på en kvart?

SMÖRGÅSMARGARINET som vi använder; Becel , klarar testet men det är processat på hög nivå. Jag förstår att det bästa, mest naturliga alternativet är Bregott.

Äggen finns inte så mycket att säja om, men är det någon som kommer ihåg äggrullarna? Kanske fanns de bara på restaurang. 20 cm långa ägg, utan ovala ändar. Vad var det i dem? Kommer ihåg att de kunde frysas eller höll sig fantastiskt länge i kylskåp.

Räkorna i sin lag innehåller en del E-nummer. Natrium- och kaliumbensoat , båda framställs syntestiskt och kan framkalla astamanfall och utslag hos känsliga. E330 däremot - Citronsyra är på gränsen till naturligt och känns helt ok även i räklag.

Majonnäsen känns allt annat än lockande med Guarkärnmjöl och Taragummi som störande ingredienser. Inser att det ändå finns värre exempel än vår variant från Findus, här finns både äggula, rapsolja och senap det gör det inte i alla. Men varför är vitpeppar ett extrakt och inte på riktig? Spelar ingen roll, den godaste majonnäsen är den man gör själv.

Sammanfattning:
Tja, jag vet inte.

Brödet var en sorglig historia. Det finns bättre alternativ i bröddisken, ska titta efter det nästa gång eller baka mer eget. Ekologiskt är bra att eftersträva både när det gäller mjöl och bröd. Hur som helst ska jag undvika enzymer i framtiden.

Räkor borde vara mer naturliga att köpa frysta? De är i alla fall godare. Läskigt med konserveringsmedlen men inte så konstigt när hållbarheten är så lång.

Smörgås margarinet – vi går tillbaka till Bregott. Det var faktiskt det vi åt innan jag började den där Viktväktarhistorien som jag berättade om förra veckan.

Majonnäsen var ett undantag, vi brukar inte köpa det. Det är inte gott heller, men nu är det lättare att motivera sig när man vill gå en enklare väg. Hemmagjort går fort, är lätt

P.S. Vinet till räkmackan heter Bellingham Chenin Blanc 2007 (nr 2085), 79 kr.

Kommentarer

Joakim sa…
Lite annorlunda vinkling det måste erkännas. Kul!

För egen del tycker jag programmet andades allt för mycket cynism vilket jag försökt utveckla på min blogg? Bäst var just Schyffert!!
Det är otroligt intressant att följa ditt resonemang kring vad det är vi stoppar i oss. Håller på att göra mig själv mer medveten än vad jag har velat bli förut... Just nu känns det som om jag SUGER i mig all sådan här information.

Och jag har nog bestämt mig för en sak i alla fall (tack vare dig) Riktigt godis är sånt som man bla kan köpa från Renée Voltaire! Hädanefter kommer en hallonbåt aldrig att smaka just hallon. Då måste det till hallon på riktigt - som i remmarna.
(Underbart gott)

/Sussie
Bibbi sa…
Joakim: jag gillade programmet, smålog mest hela tiden. De är ju så härligt ironiska, inte minst mot sig själva. Jag tror att humor är helt rätt väg att gå för att få upp ögonen på oss konsumenter. Jag fick ju det! =)

Sussie: visst är de goda, men som sagt fiberlakritsen är värd extra besvär. Om man gillar lakrits vill säja.

Populära inlägg