Allmänbildning

Jag arbetar som biståndshandläggare på den holländska ambassaden. I jobbet bör jag ha koll på vad som händer inom mina olika ansvarsområden, förstå den politiska situationen i landet samt kunna koppla det till ett nationellt och internationell sammanhang. Mina huvudsakligen ansvarsområden är miljö och ¨good governance¨ (typ god samhällstyrning). En kort sammanfattning hur Guatemala står inom miljösektorn är att det inte finns någon egentlig uppföljning av olika miljölagar, vilket i praktiken innebär att ingen av dem följs och i sin tur leder det till en rad föroreningar där den vanliga människan blir drabbad. Inom sektorn ¨good governance¨ är det nog ännu värre, vilket leder till att många brott förblir ouppklarade, mänskliga rättigheter kränks och en utbredd rasism för att nämna några problem.
Som ni förstår så lider jag i alla fall inte brist på arbetsuppgifter.

Genom att ha haft ett antal olika arbeten kopplat till bistånd och privat näringsliv så har jag byggt upp erfarenhet som krävs för att klara av jobbet, men i mitt fall så anser jag att även min uppväxt har hjälpt mig.

Min uppväxt har gjort mig allmänbildad!

Under min uppväxt hade jag möjligheten att mer eller mindre göra vad jag ville. Till att börja med så passade det mig bra att växa upp på en mindre ort. Som tidig 70-talist så kommer jag aldrig ihåg att man pratade om nedskärningar och det var inga problem att få olika sommar- och helgjobb inom olika områden (butik, fabrik, skog). När det började krisa till sig i början av 90-talet, så var det lägligt att ta upp studierna igen. Att man senare även har ¨utsatts¨ för större städer och andra länder har ju också gjort sitt till att vidga vyerna.

Så när jag, som ett av mina första större projekt, fick möjligheten att arbeta tillsammans med den guatemalanska Skogsvårdsstyrelsen med ett nationellt projekt för återplantering av skog, så kände jag mig riktigt ¨hemma¨.

För mig har det varit betydligt svårare att förstå de olika dimensioner i de brott som skedde under inbördeskriget och hur man ska skapa ett rättssamhälle som kan ställa skyldiga inför rätta. Men den uppväxten som skapar de förutsättningarna önskar jag ingen.

Vi hörs imorgon.

/Olov

Kommentarer

Populära inlägg