Bistånd och Guatemala

Jag vet att mitt bloggämne är Sunne på distans, men måste ta möjlighet att berätta lite mer varför vi bor i Guatemala och har valt att arbeta med bistånd.

Guatemala är ett otroligt fint turistland. Alla som har varit har kommer ihåg Atitlansjön, vulkanerna, staden Antigua, Mayakulturen och stränderna. Vad man inte alltid ser som turist är de enorma skillnaderna mellan fattiga och rika, våldet, straffriheten och rasismen, som också är en del av Guatemala.

Guatemalas BNP per capita är helt OK (om man jämför med andra u-länder), men hur kommer det då sig att nästan hälften av alla barn under fyra år är undernärda? Varför är skattetrycket så lågt att man inte i närheten kan klara av sjukvård och skola till sin befolkning? Hur kommer det säg att straffriheten för brott bara blir sämre för varje år? I fjol mördades över 6 000 personer (befolkning på 12 miljoner), men endast 2 % kom till rättegång.

Varför har nästan ingen åtalats för brott under inbördeskriget (varade cirka 30 år, fredsavtalet skrevs för 13 år sedan) där över 200 000 personer dödades (klar majoritet var civila Mayafolk)?

Svaret är egentligen ganska enkelt, det finns för många personer, i och utanför Guatemala, med makt (politisk och ekonomisk) som inte är intresserade av förändring.

Om man också lägger till korruption, narkotikatransport (Guatemala är transitland mellan Nord- och Sydamerika), samt vapenhandel, så förstår man att problem inte enbart kan lösas inom det Guatemalanska samhället.

Här kan bistånd fungera som ett verktyg/stöd för förändring.

Förr året var det exempelvis första gången som en rättegång mot militärer av hög rang ledde till fällande domar för brott begångna under inbördeskriget. Biståndet fungerade som stöd till de organisationer som i sin tur stöttade vittnen att driva rättsprocesserna.

FN ansvarar för en kommission i Guatemala som stödjer det lokala rättsväsendet med expertis, och man har bevisat att det går att nå resultat. I dagarna så häktades en före detta president med hjälp av information som FN-kommissionen hade bidragit med. Guatemalas delegation i klimat mötet i Köpenhamn bestod av experter från regering och civila samhället (ursprungsfolk och miljöorganisationer), med stöd från olika biståndsorgan.

Ja, enligt mig så kan bistånd hjälpa till att förändra, men det måste vara Guatemalanerna själva som bestämmer vad man ska göra och de som gör förändringen. Frågan är inte om, utan hur länge det dröjer innan förändringen är ett faktum.

Kommentarer

Populära inlägg