Hej mitt Vinterland

Helgen har präglats av snö, vind och kyla. Publiken har fått stå i timtal på perronger och hållplatser, väntande på en havererad kollektivtrafik. Bilar har hamnat i drivorna. Det är vinter i Sverige!

Vi hade nästan glömt bort det men det är ju så här vintern ser ut. Det har egentligen inte varit vinter på många år nu. Inte sedan vi var barn. När vi var barn var det alltid vinter. Lång och kall och snörik vinter som varade en barndomstid innan det slutligen blev vår en kort, kort tid och sommar. Jag minns det! Bodde visserligen norröver, men jag har hört att det var fantastiska vintrar även i Mellansverige.

Allt är ju inte negativt med vintern. Allt är inte katastroftillstånd. Det är inte bara; för höga elpriser, sönderfrusna vattenledningar, frustande frostiga tåg, kollapsade tak, rodnande byggherrar och SJ chefers avböner i media. Vem kan undgå att le när de ser en grupp snickare som inför förtjusta dagisbarn, åker stjärtlapp och pulka på lunchen i centrala Stockholm. Eller skidåkare längs Götgatan. Eller ett böljande vitt Värmländskt vinterlandskap.

Visst det räcker nu! Men de arga människorna på perrongerna som ränner av och an mellan fulla ersättningsbussar börjar nu prata med varandra. De släpper sin ilska och inser att allt inte går att kontrollera. Att naturen är vild och vacker och farlig.

Publiken är glad. De har varit med om mycket under dagen och de har fått avsluta den varma och trygga i en Yurta ute på landsbygden. De är rörda och glada och fulla av liv. Det är som det ska vara.

Jakob Hultcrantz Hansson
Skådespelare
http://www.jahuha.se/

Kommentarer

Populära inlägg