Piñata

I Guatemala går man inte på barnkalas, man går på Piñata som det kallas här. Jag kommer inte riktigt ihåg hur man gör barnkalas i Sverige, men är en riktig Piñata-expert. Jag har väl hunnit ta med barnen på ett 100-tal piñatas de senaste åren. Det underlättar givetvis att ha 3 barn, som får ett antal inbjudningar i veckan, som i många fall även innebär en obligatorisk närvaro av någon förälder. I helgen blev det exempelvis tre piñatas. För något år sedan när barnen var lite mindre och jag var hemmaman så höll det bli lite för mycket av det goda, var på väg ner i piñataträsket men klarade mig.

En piñata ska ha någon typ av barnaktivitet, mat och dryck till barnen, mat och dryck till vuxna, givetvis tårta och en massa godis. Festens höjdpunkt är när födelsedagsbarnet i spetsen för hela barnaskaran får chansen att ¨gå lös på¨ sin favoritserie-/sagofigur (gjord av papp och ståltråd) med en träpåk! För att ytterligare höja stämningen så skanderar alla barnen, med gott stöd av de vuxna, ¨da le duro¨ (typ slå den hårt). Det hela tar slut när figuren är sönderslagen och godis innehållet ligger på marken. Nu börjar nästa kamp, nu är det barnens tur att bråka för att komma över godiset. Det hela slutar med minst en stor godispåse.

Innan hemgång är det dags för en sista godispåse. Fyra timmars sockerintag har satt sina spår och lyckas barnen hålla sig vakna tills man kommer hem så är det ett under.

Hur vi firar våra barns piñatas? Vi kör den lite mer exotiska stilen, som kallas barnkalas. Då är det fiskedamm och skattkarta som gäller, och givetvis en massa godis.

/Olov

Kommentarer

Populära inlägg