Språk

Häromdagen förklarade jag för en kompis om vilken fördel våra barn har jämfört med oss, eftersom de redan talar ett antal språk flytande. Jag berättade stolt att mina äldre barn kan tala 3 språk. Han höll med, men verkade inte särskilt imponerad av ¨mina¨ tre språk. Det visade sig att hans barn pratade föräldrarnas alla modersmål (och ¨fadersmål¨), vilket visade sig vara 5 (spanska, franska, italienska, tyska och engelska)!
Väl hemma slog det mig att vår minsting (2 ½ år) egentligen bara uttrycker sig på spanska. Jag testade hennes spanska och som stolt pappa kunde jag konstatera att hon givetvis var ett högst begåvat barn (väldigt subjektivt). Svensktestet fick börja lite enklare med ¨ögon-näsa-mun¨-provet. Jag säger mun och hon pekar glatt på sitt ÖGA! Nu håller hon på att hårdtränas inför farmor och farfars besök, men förväntar mig även att hon ska kunna lägga till ytterligare ett språk till listan, värmländska, under deras besök. ¨Fryksdalska¨ finns väl inte som skriftspråk eller…

Som jag nämnde häromdagen så frös vi när vi kom hem från semestern. Glömde en kul anekdot: Tvååringen kommer ut från flygplatsen och säger ¨KALLT¨.

Skönt...något av svenskan hade fastnat under hennes besök i Sverige förra sommaren.

Vi hörs nästa vecka.

/Olov

Kommentarer

Populära inlägg