Tidningsfokus

Hur stor är skillnaden mellan Guatemala och Sunne/Sverige egentligen? Ja vi pratar nog om två motpoler utan att överdriva. Nu vet jag att tidningarna inte alltid återspeglar verkligheten, men det brukar finnas någon sanning i vad som skrivs, eller i alla fall återspegla vad läsaren vill läsa.

På lokalnivå är det nog inte så stor skillnad mellan Guatemala och Sverige. Ett lokalt fokus innebär ofta en personlig koppling och nyheterna ska gärna vara positiva.

På länsnivå så verkar Värmland fokusera väldigt mycket på Färjestad, åtminstone webnyheterna på vintertid. I de olika länen i Guatemala så verkar det finnas som politikerna inte alltid gör det bästa för sina skattebetalare och våldet för gemene man lyfts fram.

På nationell nivå, där kan vi börja prata om skillnad. Efter ett antal år i Guatemala så har jag blivit en aning avtrubbad, men dagligen finns det nyheter som är direkt chockande.

Vilken nyhet har varit den mest häpnadsväckande de senaste veckorna? Det måste vara arresteringen av en före detta president som under flera år ha undvikit att bli arresterad. Nu kom det en arresteringsorder från USA angående penngatvätt och då började det hända saker. Denne förre presidenten greps efter att ha varit på flykt under ett par dagar och gripandet var givetvis den dagens huvudnyhet.

Vad gjorde då de svenska politiker på det nationella planet samma dag som skapade rubriker, jo på de politiska sidorna diskuterades en handväska?!

Ja, jag vet att en dag inte ger hela sanningen, men det verkar vara lite nyhetstorka i Sverige. Sett ur ett Guatemala perspektiv så är det något man ska se som positivt ...

Hasta mañana.

Olov

Kommentarer

Populära inlägg