Ayurveda- Kunskap om livet

Kul att så många ville komma och lyssna på Ayurveda-föreläsningen igår! Vi fick en massa tips och råd av föreläsare Lars Olsson, ayurvedisk hälsorådgivare.Ayurveda som är många tusen år gammal visdom för naturlig hälsa kan erbjuda oss många enkla och välgörande lösningar för oss människor i en modern tid. Gamla beprövade råd vars intresse har ökat kraftigt de senaste åren.

Förståelsen för att människor är olika med unika resurser är något som kanske skiljer sig mest åt från västerländsk hälsa och sjukvård. När du vet vem du är och hur just din kropp är sammansatt kan du lättare förstå dig själv bättre och hur du kan hjälpa dig själv till bättre hälsa. Det ayurvediska systemet är oerhört omfattande att lära sig, men redan med enkel och lite kunskap kan man anamma dess visdom.

I Ayurveda använder man kunskapen om universums byggstenar, de fem elementen - rymd, luft, eld, vatten och jord. Dessa har vissa karaktäristika egenskaper som man kan känna igen och använda i olika sammanhang. Som att t ex vi vet att luft är lätt, eld är varmt, jord är tungt.

De fem elementen och dess egenskaper används också för att beskriva de tre naturkrafter som reglerar funktioner och processer i kroppen, precis som i resten av universum. De kallas Vata, Pitta och Kapha.
Inom Vata finns elementen rymd och luft, inom Pitta eld och vatten, i Kapha vatten och jord. Vata, Pitta och Kapha fungerar som ett team och uppträder tillsammans, även om de turas om att vara aktiva och passiva, är tydliga eller otydliga och alla behövs.

Redan från födelsen har vi alla element i oss och därmed också alla doshor som Vata, Pitta och Kapha kallas. Du har din egen alldeles unika uppsättning som ger dig ditt utseende, talanger och karaktärsdrag. Doshorna är i sig varken bra eller dåliga, men de får positiv karaktär när de är i balans och negativ i obalans.

Personer som har en stor andel Vata har ofta en livsstil som är rörlig och kanske oregelbunden. De är kvicka, lätta, livliga, fantasifulla, ofta mycket pratsamma, och berättar gärna med många ord och detaljer. Vata-personer blir fort upprymda och spenderar fort sin energi. En Vata får ständigt nya impulser och idéer. En Pittadominerad person är eldsjälen, dynamisk, målmedveten som brinner av iver och blir eld och lågor över något som de tycker verkar intressant. Pitta gillar utmaningar och tar gärna spontant en ledande roll bland andra. Elden ger energi och genom sin starka vilja och drivkraft kan de ha en tendens att köra över kroppens signaler. Utbrändhet är därför en stor risk.

Kapha-doshan står för struktur och stabilitet, är både fysiskt och känslomässigt stabil samt mycket tålmodig och jordnära. Kapha-personer har generellt en långsammare läggning än Vata och Pitta. De har en lägre ämnesomsättning och därmed lättare för att gå upp i vikt. De trivs oftast med tillvaron som den är, utan större förändringar. Kapha-personer är goda lyssnare, mjuka och behagliga som andra gärna dras till när de behöver lugn och ro.

Som sagt uppträder aldrig en dosha ensamt men oftast är en av detta doshor med egenskaper som dominanta. Vi kan ha en t ex en Kapha-dominerad kroppstyp, Pitta-dominans mentalt eller Vata-dominans känslomässigt. Ett harmoniskt samspel mellan dem gör att du mår bra.

För att kunna veta hur du ska behålla din balans behöver du veta vilken dosha du har och vad som gynnar eller missgynnar den. Det finns enklare självtester man kan göra för att få vetskap om vilken grundkonstitution man har. Den 24-26 september kommer Solbacka Akademi i samarbete med Lars Olsson hålla en grundkurs i Ayurveda. Kursen kommer att fördjupa din kunskap, få en introduktion i ayurveda samt en hel del matnyttig kunskap om dig själv. Du kommer att lära dig diagnostisera och få med dig många tips till självläkning.

Vill du veta mer eller vill ha utskick om kursen hör gärna av dig till mig på: susanne.lefwerstrom@solbackaakademi.se

Delar med mig av en del ayurvediska tips och råd på måndag! Ha en fin helg!

”Jag lyssnar på min unika kropps signaler!”

Susanne

Kommentarer

Populära inlägg