Måndag

En av alla fördelar med att bo på landet är att ha naturen precis in på knuten. Under helgen har jag också nyttjat fördelen på skidor. Med minst tre nummer för stora pjäxor, men lagom längd på skidor och stavar gav jag mig ut på våra och grannens marker för att göra längdspår, ett eget minivasaloppsspår! Käresten triggade igång min pitta-dominerade del, så jag hade inget val än att ge mig ut för att bevisa att detta är väl inga problem för mig! Vänta du bara, här ska åkas skidor…

På med allt för stora pjäxorna med tjockaste norska ullstrumporna (norrmän kan det där med ullsockor!), käresten fick hjälpa till att snöra åt ordentligt. Fram med passande stavar och norska tur-skidor. Detta skulle nog gå bra! Kände mig redo och laddad för en åktur. Började färden förbi grannen på vägen och sedan in i skogen för att komma ut på gärdet. Fantastisk strålande sol, lagom temperatur allt kändes toppen!!

Tills jag kom en bit in i skogen och rasade minst en halvmeter ner i snödjupet. Åka skidor på snön var det inte tal om utan snarare en halvmeter under ytan. Bara att börja trampa spår. Många upptrampade spår blev det i kanske drygt 1 km. Bra ben- och sätesmuskelträning kan jag lova. Fick dock några centimeters glid då och då med känslan av att verkligen åka skidor.

En pitta ger dock inte upp så lätt utan blir ännu mer taggad av utmaningar så jag ger mig den på att andra varvet ska jag glida lite åtminstone. Jag lyckas faktiskt åka nedför i backen flera meter! På tredje varvet, med bara några genomtrampningar denna gång kändes det faktiskt riktigt njutbart. Min dotter som spanat in mig från fönstret då och då undrar om jag verkligen åkt skidor.
- Det såg ut mer som du gick på skidorna mamma, så där åker man väl inte?!
- Jo så åker jag och det går så bra så!!

På söndagsmorgonen innan brunchen ger jag mig åter ut för att testa min bana som jag nu är riktigt stolt över. Skam den som ger sig! Idag ska jag åka skidor! Måste ju hänga på i Vasaloppsyran! Och söndagsturen blir lyckad och riktigt njutbar, jag gled faktiskt fram på spåren, till och med behövde jag böja lite på knäna för att hålla balansen i nedförsbacken. Wow! Jag kan fortfarande åka längdskidor, dessutom i hemmagjorda spår så det så!!!

Utlovade lite Ayurvediska tips för hälsan idag. Inom Ayurvedan finns en del grundtips för hur varje dosha bör äta och träna för att skapa balans i kroppen. Det finns även tips och råd för den mentala och känslomässiga balansen, samt vilket typ av arbete som passar respektive dosha. Helt enkelt tips för hela människan. För att veta din kroppstyp/grundkonstitution behöver du göra ett Ayurvediskt test. Där kan du också läsa mer om de olika doshorna Vata, Pitta och Kapha samt få kostråd som passar just din kroppstyp. Ett generellt råd som Ayurveda ger till alla kroppstyper är att skapa goda dagsrutiner. Dessa enkla grundläggande råd kan skapa en god grund för en balanserad hälsa och passar alla kroppstyper.

Uppstigning
- mellan 6-8 på morgonen. Helst ska vi kunna vakna utan väckarklocka.
- drick ett glas varmt vatten (för att hjälpa tarmrörelserna att komma igång)
- urinera och töm tarmen
- borsta tänderna
- skrapa bort ev beläggning på tungan
- massera kroppen med sesamolja eller olja anpassad till din kroppstyp
- duscha i lagom varmt vatten utan att tvätta bort oljan (använd tvål endast på intima delar)
- lättare motion och meditation
- frukost

Lunch
- mellan 12-13, ska vara dagens huvudmål
- sitt stilla i fem minuter efter måltiden
- kort promenad för att hjälpa matsmältningen
- ev meditation sent på em

Middag
- måttlig middag
- sitt stilla i fem minuter efter måltiden
- ev. promenad för hjälp med matsmältning

Sänggående
- 21.30 - senast 22.30
- lätt aktivitet under kvällen, varva ned i god tid före sänggående
- sänggående minst tre timmar efter middagen
- ingen läsning, inget ätande eller TV-tittande i sängen

”Den yttre världen är en spegling av den inre världen och genom att förändra din inre värld förändrar du den yttre världen”
Vediskt ordspråk

Susanne

Kommentarer

Populära inlägg