Prostitution finns överallt


Prostitution finns överallt, både i större och mindre städer samt ute på landsbygden. Ett projekt jag fick i uppdrag att fotografera för länsstyrelsen i Värmland april 2009 var mot prostitution.

Just i dessa tider med ekonomiska svårigheter för många samt i den lågkonjunktur som just nu drabbat oss är det extra viktigt att uppmärksamma detta ämne då många människor lever i en kris som också leder till handlingar som vi kanske inte skulle gjort om vi varit mer ekonomiskt välbeställda. Men det finns även de människor som ser kvinnan som en ren handelsvara och även de som ser sin rätt att kunna byta sina tjänster mot sex.

Ungdomar i dag lever i en större materiell värld än vad de gjorde förr, kläder, datorer mobiler med mera, denna situation utgör också ofta ett behov av snabba pengar.Detta kan i sin tur leda till prostitution.
Att det dessutom är lättare till prostitution på ett mindre märkbart sätt då Internet med webbkameror, kameror i mobilen med mera som idag finns hos de flesta yngre.

Att sälja sin kropp för tillgänglighet av sexuell tillfredsställelse för andra, detta för pengar eller byte av tjänst är lika med att förlora sitt eget människovärde.












Bilden är arrangerad
och kvinnan på bilden
har inget med artikeln
att göra




För en tid sedan öppnade jag min dörr för att ta emot min dator som hade fått en ny hård disk installerad. Inom detta företag så var det en extra service att hämta och leverera direkt till kundens dörr. När vi kom att tala om betalningen säger mannen samtidigt som han studerar mig, ler och glittrar med ögonen,
- Om du vill så kan vi ta det i ”natura”? Jag visste att där hemma satt hans fru med ett barn och hon var dessutom gravid med deras andra barn. Detta är en typ av, i denne mannens sinne, tilltänkt prostitution som drabbar mer än enbart den utsatta. För så är det i många fall, det finns ofta en tredje part hemma som sitter helt ovetande om sin ”livskamrats” försök att tillskansa sig sexuell tillfredsställelse på bekostnad av andra.

Sådana här saker är lätt att bära i tysthet, då man är rädd att andra skall se en själv som ett objekt av ett värde lika med noll. Men ska inte en kvinna kunna vara glad, öppen och ha lätt för att le utan att för den sakens skull bli sedd som något man kan köpslå om?

Att kvinnan ofta blir utsatt i många situationer är inte ovanligt. Ända sedan skapelsen så har kvinnan många gånger fått falla tillbaka i skuggan av mannen.
Redan i den bibliska skapelseberättelsen om Adam och Eva finner vi detta.
Evas föregångare som Adams hustru var en kvinnogestalt vid namn Lillith. Hon var en mycket vacker, självständig och stark kvinna som inte lät sig kuvas eller bestämmas över. Med anledning av detta förvisades hon ur paradiset för att senare återkomma i skepnad av ormen. Med ett revben ur Adams kropp skapade Herren sedan Eva. Detta enligt den bibliska berättartraditionen.

Ordet Eva betyder dessutom ”liv” på hebreiska och så långt allting gott. Men det liv som många kvinnor tvingas till idag innebär allt utom ett gott sådant. Detta är ibland en förfärlig tillvaro som vi alla, var och en, kan hjälpas åt att förändra. Att helt enkelt skapa något nytt ur det gamla.

Att se kvinnan för det som hon verkligen är, en självständig mänsklig varelse med ett hjärta och en själ, inte se henne som en handelsvara eller objekt. Detta är allas ansvar gentemot kvinnor idag, att bemöta oss med respekt och värdighet.





Kommentarer

Anonym sa…
BRAAA skrivet!!! Äntligen nån som skriver om nåt riktigt viktigt här!!

Populära inlägg