Lögner och statistik

Det finns tre sorters lögner, Lögn, förbannad lögn och statistik.


Såg i VF i dag att Kristinehamn är den mest kriminella delen av Värmlands län. Sunne, Hagfors, Torsby och Munkfors turades om att ligga i täten här i norr, beroende på vilken typ av brott det gällde.

Sunne ledde misshandelsfallen, vilket enligt statistiken skulle betyda att det är farligast att gå ut på Sunnes gator och torg. Torsby ledde vad gällde knarket, så om man vill knarka ska man flytta till Torsby.

Enligt mig så är detta bara statistik och naturligtvis inte hela sanningen. Om vi tittar på misshandeln så sker dom flesta fallen på eller i anslutning till torget i Sunne, och om man har lite insyn i dessa ärenden så ser man att det otroligt ofta är samma personer som är inblandade. Blir dom inte misshandlade så är det dom som misshandlar och ofta, naturligtvis inte alltid, men i merparten av fallen så lyser det oprovocerade våldet med sin frånvaro. Det finns ett gammalt ordspråk som säger att, det sällan är ens fel när två träter, det ligger en del i detta, många gånger skulle det inte bli något bråk om en av parterna svalde sin stolthet och i stället för att svara emot, bara vände och gick.

Detta är ett ämne som man skulle kunna skriva hur mycket som helst om, men vad jag vill ha fram med detta är att man inte ska lita blint på statistik, och att Sunne är lika säkert att vistas i som något annat ställe en skön sommarkväll. (Fast visst är det vackrare)

Kommentarer

Anonym sa…
Hej, hej Thomas! Kul och intressant att läsa din blogg! Har en stilla undran när du skriver om bråket i Sunne. Hur är din inställning till Torgets vara eller inte? Vet ju många som vill få bort torget för det är där det bråkas, men flyttar man sig inte bara?
Mvh L

Populära inlägg