En vild puma bor i min regnskogsstuga

Uppe i denna regnskogsstuga bor en puma
(Foto: Ingemar Hedström)
Du som läst mina tidigare inlägg på Sunne-bloggen känner till denne bloggares starka koppling till Sunne. De kommun-ansvariga för Sunne-bloggen hade dock inte motiverat inbjudan. Kanske en viss koppling till tidigare nämnda föredrag på biblioteket i Sunne? Tropiska orkidébin föredrar ekologiskt kaffe. Eller en halv-sides-blänkare i VF 2 juni: Giftfri insektsbekämpning. Ekologen Ingemar Hedström berättar om sin forskning…

Föredrag respektive reportage. Som delvis avslöjar en verksamhet som svensk forskare i tropiska Amerika. För det finns inget orkidébi utanför Latinamerika. Costa Rica rymmer bara en niondel av hela Sveriges yta. Men dess biologiska mångfald får Fryksdalen att blekna.

Trots Sagolika Sunne med rådjur, älg, ett och annat lodjur. Kanske vargar. Om de senare bara kunde låta bli våra lantgårdars husdjur. Då kan återkomsten applåderas. Samma histora gäller jaguarer i Costa Rica: Om de kunde låta bli biffkornas kalvar…

Avseende biologisk mångfald så är flugsnappare tilldragande. De snappar fula flugor. Och vad sägs om 42 arter av flugsnappare i Costa Rica. Jämfört med vår svartvita, en askgrå och ytterligare två mindre allmänna arter; totalt 4 i Sverige! Eller 1350 arter av orkidéer. Flertalet växande ute på trädgrenar. Mot 42 marklevande i Sverige. Cirka 1500 trädarter mot våra 52. Sex arter av vildkattor. Mot en enda. Jämförelser som frapperar.

Förresten. För inte så länge sedan var en dam ute med sin hund. Och stötte på ett lodjur uppe på Sundsberget med drömlik utsikt över Sunnes vitkalkade kyrka och Fryksdalen.
Lodjuret stod kvar och blängde högmodigt. Ganska länge. Nu vill jag absolut inte retas. Eller ta mig upp på styva linan. Men i en av mina regnskogs-stugor bor en vild puma! Sedan några år tillbaka. Nackdelen är att den inte är vidare renlig av sig. Doftmässigt. Men okej, den är ensamlevande. Som vuxen inga fiender. Så varför bry sig om doft? En farbror till mig var mera renlig. Trots ett långt, eremit-koj-liv i Värmlandsskogen.

Vi har i samma regnskog på sistone sett många vildkattespår. Från imponerande jaguar. Till ozelot och brunfärgad, mindre jaguarundi. Långsvansade tigrillos. Tillgången på mat har kanske ökat. Vildsvin, gnagare, hjortar och annat vilt-godis. Tjuvjakt minskat. Det är en teori.

Jag frestas special-inbjuda Sunne-bloggens läsare (hugade äventyrare!) till Costa Rica. Få uppleva urgammal skön natur. Inte vackrare än grönblå skog längs Fryken. Men varmt och art-rikt. Ska ta mig en realistisk fundering på hur det ska gå till.

Med hälsning från andra sidan Jorden! (Jag återkommer…)
Ingemar Hedström

Trots att jaguaren inte är någon människoätare har
den samma dåliga rykte som vargen i Sverige.

Kommentarer

Populära inlägg