Motorburen ungdom

När jag blev 15 år så fick jag en blå Puch Dakota. Gissa om det var roligt att köra moped! Premiärvarvet runt gatan hemma finns dokumenterat på film. ”Uuuj, va heavy ru!” hör man mig säga efter att varvet fullbordats. Man sa ofta så på den tiden. Liksom man körde med ”va hetter däää...” i var och varannan mening. Mina föräldrar höll på att bli tokiga på alla talesätt och uttryck som vi ungdomar körde med, ända tills de kom på sig själva med att säga likadant.

Naturligtvis ville jag även ha en A-traktor. Först åkte vi till Slottsbron och köpte en stor Henschel med sovhytt. Jag tyckte den var supercool! Min killkompis tyckte mest att den var jobbig. Han fick nämligen äran att följa med och styra den hem, ostartad = utan servo... Nu var det nämligen så att denna Henschel inte alls var körduglig och, trots stor optimism vid köptillfället, så visade det sig vara allt för mycket arbete för att få igång den. Det fick bli en tur till Kil och inhandla en Opel Blitz istället. Den kom att bli min ögonsten! Grå metalliclack, röd plysch med tofsar, mängder med doftgranar kring växelspaken, tärningar i backspegeln och ett avgasrör som man kunde bränna sig på när man tankade. Gissa om jag körde många mil och spenderade många timmar i den.

Kommer ihåg en gång när vi skulle åka till Granevik på Eldfesten.Ur högtalarna strömmade Hon älskar snabbt med Snowstorm och vi tänkte att ”Nu ger vi järnet till Torsby!” Tog visserligen sin tid i 30 km/h... Några bilförare håller på att få ett utbrott när de hamnar bakom ett fordon med LGF-skylt och undrar kanske vad de har i trafiken att göra egentligen. Ta då ett djupt andetag, kör om vid behov/tillfälle och gläds med dem som färdas i fordonet. De är förhoppningsvis i färd med att skapa roliga minnen för livet.

Min första bil var en supersnygg mörkblå Volvo 244. På vintern var den jättekul att sladda med, eftersom den var bakhjulsdriven. Både den och A-traktorn kördes runt raggarvarvet i Sunne åtskilliga gånger. Det var helt perfekt att köra runt torget, utmed Storgatan ner till Shell, runda macken och styra tillbaka mot torget. Jag åkte till och med raggarvarvet med tandemcykel! De äldre fattade ingenting och förfasades över den bedrövliga trafiken i Sunne på nätterna. Tappra försök gjordes för att hindra oss. En skylt sattes upp om att man fick köra max tre varv nere vid Shell, hjälpte inte. Torget byggdes om, hjälpte lite. Men vi hittade hela tiden nya vägar.

Ofta gick turen till Folkan i Rottneros. Där fick alla som var femton år gå in och digga till exempelvis Trance Dance, Jive Bunny, Visitors, Svullo och Matchbox. Även på söndagar var torget fyllt av bilar och A-traktorer. Fordonen stod uppställda bredvid varandra, rutorna var nervevade och vi satt i långa rader och pratade. Tänk att de äldre inte kunde begripa vad roligt vi hade. De fattade verkligen ingenting. Synd för dem att de föddes vuxna och missade den roliga ungdomen.

Nej, dags att avsluta. Måste kolla vilka det är som kör som galningar borta vid Sporthallen. Förstår de inte vilket väsen de för? Det är ju farligt också! Snart kommer det väl att hända nåt om de inte lugnar ner sig. Tänker de inte på miljön heller? Sådan där buskörning släpper ju ut en massa avgaser och partiklar från däcken. Dessutom ställer de på bränslepumpen så att det ryker ut ännu mer giftiga avgaser. Och hur har de råd med det där? Har de inget bättre för sig om kvällarna? Jag skulle då aldr...

Kommentarer

Anonym sa…
Tack för dina härliga inlägg. Ser fram emot att läsa fler!
Anonym sa…
Hahahaha! Underbart igenkännande Moris! Håller med förgående skrivare, ser fram emot fler inlägg:) Kram Lotta R
Anonym sa…
Du ä roli du! Roligast på denna blogg, kan vara för att man känner igen sig. Ser dig å Liselotte när Ni susar fram i A-traktorn... Skriv MER! / Cicci
Anonym sa…
Those were the days ...
Härliga minnen!
;-)

Populära inlägg