tisdag 30 mars 2010

Pendling mellan storstadsliv och hundliv


Just nu har jag återigen - jag pendlar - kommit från Stockholm, där jag varit på "revyresa" med Sunnerevyn. Det är den belöning ensemblen får för gott arbete. Reine Flodin som är producent hade snickrat ihop ett väldigt trevligt program. Med hyrbuss från Turistbyrån bar det av till Storstan - 17 man in alles. Efter lunch i Arboga checkade vi in på Scandic hotell i centrala Stockholm. Komedin " Bruden som visste för lite" på Maximteatern var en typisk "dörrspringar-fars" med bland andra delar ur familjen Wahlgren, mina förra kollegor och vänner Hans och Pernilla. Kul att hälsa på i pausen. Biostudier på dagen hade det också varit med Johan Gustavsson som fixat detta, samt eftermingel på hans arbetsplats "Golden Hits".

Mera biostudier för Teaterbions syfte på Sagabiografens maskinteknik, följdes av en annorlunda middag på en iransk restaurang. Det serverades 8 kalla små rätter samt 8 varma dito. Lite vin eller öl smakade bra innan vi for vidare till ett fullspäckat Cirkus där Björn Skifs bjöd på en fantastisk show med alla hans örhängen. Efter 2 timmar och 20 minuter avslutade vi kvällen på en trivsam italiensk restaurang. På söndagen bar det av hem till ett snöigt Sunne, nederbörd vilken vi alla kunde klarat oss utan.

Blir hemma ett par dagar för att åter flaxa iväg till Storstan. Där har jag både en båtkonferens angående en galaföreställning på Intiman den 19 april som jag håller i, samt planeringsmöte inför Karolinska Institutets promoveringshögtid i Stadshuset den 7 maj. Dessutom ett sammanträde och ordenskapitel för Teater- och Scenorden, TSO, där jag är Storeminens och Ordensmarskalk.

Jag vill skynda mig hem, då vi blivit hundägare till två stycken, nu 10 veckor gamla, ursöta valpar av rasen Borzoi; ryska varg- och vinthundar. Vi har döpt dem till Nikolai och Alexej, men på stamtavlan heter dom något helt annat. Lynx Kara Kirisj heter Alexej och Lynx Kara Kamychin heter Nikolai, men det kan man ju inte springa i buskarna och ropa!


måndag 29 mars 2010

Terje Thoresen – med passion för dans


Just hemkommen från Stockholm fick jag ett samtal från Sunne kommun om jag ville blogga, och skam till sägande vet jag inte riktigt vad det innebär. Men jag sa ja, och här sitter jag nu i mina andra åtaganden för att få ordning på det jag egentligen sysslar med.

Jo, jag har en del att stå i trots att jag gått i pension enligt "sadistiska centralbyrån" för lääääänge sedan. Redan 1986 fick jag min "första pension" den så kallade tjänstemannapensionen som man får efter 20 år som statligt anställd dansare när man uppnår den enorma åldern av 41-45 år. Nu vet jag inte om samma regler gäller, men då var det så. Har man varit anställd på Operan, Svenska Riksteatern eller andra statliga institutioner så får man lämna sin plats åt andra, det vill säga gå i pension. Och tur är väl det, för vem vill se en åldrad kropp i trikåer?

Efter 20 år som centralfigur i Cramérbaletten lade jag balettskorna på hyllan. Cramérbaletten las också på hyllan då "flaggskeppet" lämnade arenan. Svenska Riksteatern valde att lägga ned Cramérbaletten, vilket vållade proteststormar över landet. Riksteatern förfogade då över både Cullbergbaletten och Cramérbaletten, men här såg man chansen att spara och då fick den ena ensemblen gå. Man ansåg att det var ett lämpligt tillfälle.

Ja, vad gör en gammal dansare? Tummarna har inte rullats än i alla fall! Då min fader också var premiärdansör (på Kungliga Operan i Stockholm) hade jag ett målande exempel på hur jag INTE ville sluta mina dagar. Han var firad stjärna, men när hans dagar på Operan var slut försvann han i glömska och dog i blödande magsår, skilsmässa och alkohol 58 år gammal. Tragiskt.

Jag hade i tidig ålder bestämt mig för "att så länge kroppen fungerar, vill jag uttrycka mig kroppsligt med dansen, men när kroppen inte vill längre vill jag uttrycka mig verbalt." Och tänk, så blev det + lite till. I dag ser jag tillbaka på ett artistliv som givit mig mycket mer än jag vågat hoppas på. Efter att ha varit firad balettstjärna med en hel ensemble uppbyggd runt mig, hade jag turen att arbeta med Astrid Lindgren i 10 år. Staffan Götestam, som hade huvudrollen i långfilmen "Bröderna Lejonhjärta", var hennes favoritregissör. Han har i åratal satt upp hennes sagor på teaterscener landet runt. Jag arbetade som regiassistent, konstnärlig ledare, koreograf och skådespelare i alla uppsättningar under 10 år. Ett stimulerande och givande arbete.

80- och 90-talet var fyllt av nya utmaningar. Jag gjorde galaföreställningar både inom och utom Sveriges gränser, det vill säga regisserade. Regin hade för mig blivit mer och mer det väsentliga. Koreografin tilltalade mig också, men dansens "underbara värld" har jag dedikerat åtskilliga timmar och år, så det har för tillfället fått stå till sidan för annat. 1991 blev jag ceremoniell rådgivare och regissör för Karolinska Institutets högtider. Promoverings-, installations- och examenshögtider avlöser varandra under året och det är nu en viktig och stor del av mitt nuvarande arbete och liv.

Detta var en kort introduktion av mig själv. Vill du veta mera om mig föreslår jag att du går in på min hemsida http://www.terjethoresen.com/.

söndag 28 mars 2010

Snart bär det av till Stockholm

Hej!

Söndag. Nu har vi vridit fram klockan till sommartid. Idag har jag bara slappat och städat lite på mitt rum. Det har varit en lugn dag. Mamma följde Jocke via datorn. Man kunde se matchen live på nätet. Det gick bra LIF J20 vann med 4-0. Nu blir det resa till Stockholm på påsklovet. Vi ska bo på hotell och titta på ishockey. J20 SM. Jag skulle vilja åka lite tidigare för det är konståkningsuppvisning med alla stjärnor i Globen på fredag. Micha ska dit med en kompis. Kanske kan jag övertala mamma :-)

Tack för mig och ha en trevlig påsk.

/Lian

lördag 27 mars 2010

Samarbete

Hej !

Fredag. Skolan började som vanligt. Efter att vi läst startade vi med vårt Fantasy arbete. Det är något som jag tycker är jätteroligt i skolan. Man får använda sin fantasi och det är både jobb med händer och huvud. Sedan är det roligt att vi samarbetar.

Efter skolan så packade jag lite saker för jag och Ebba skulle på tjejkväll hos Minda. Men två killar, Martin och Pontus skulle också vara med. Mindas lillebror Nicolaus var förstås med så killarna var egentligen tre. Klockan fem kom jag till Minda. Ebba kom lite senare. Vi gjorde Tacos, med lite hjälp av Malin, Mindas mamma. Sedan åt vi, det var gott. Efter maten skämtade vi lite med killarna. Efter vårt skämt som vi skrattade mycket åt såg vi på film. New Moon, andra filmen av Twilight sagan. Den var riktigt bra. Jag längtar till den tredje delen ska komma ut på film.

På morgonen tittade vi på Titanic. Minda har en R2D2 robot som projektor, coolt tycker jag. Titanic är en riktigt bra film och verkligen värd de 11 Oscars som den fått.

Mamma, pappa och syrran kom och hämtade mig. Micha skulle övningsköra till Charlottenberg. Vi skulle passa på att handla lite på köpcentret.

Jag fick ett par längdskidspjäxor, kofta och tre linnen.

/Lian

fredag 26 mars 2010

Makaroner med storasyster

Hej!

Torsdagens basketturnering gick bra. Killarna vann sin turnering och tjejerna kom nästan till final. Istället för Skäggebergs tjejer så vann Klätten. Det var en rolig dag. Jag gjorde ett mål under dagen, ville göra mer men ibland lyckas det inte. Jag får vara nöjd ändå. När jag kom hem så skulle vi åka till Leksand. Jocke skulle spela andra kvartsfinalen mot Frölunda. Jag var jättetrött så jag stannade hemma med min storasyster. Vi försökte göra stuvade makaroner men det gick inte så bra. De smakade konstigt och äckligt. Smörgåsen som jag gjorde smakade mycket bättre. Vi tittade på tv en stund och sedan gick jag och sov. I mitt rum sover också vår katt Majken.

Jockes lag vann så nu ska han till Göteborg och spela på söndag.

/Lian

torsdag 25 mars 2010

Träning inför basketturnering

Hej!

Idag har dagen varit ganska lång. Jag har haft en vanlig skoldag idag förutom gympan. Vi var uppdelade i tjej och killgrupper. Då tränade vi inför basketturneringen som är imorgon. Det ska bli väldigt roligt och jag hoppas verkligen att vi vinner. Vår klass är väldigt stor så vi är tre tjejlag. Killarna är också tre lag. På gympan så spelade vi lite matcher mot varandra det gick bra. Det var kul och nu bara längtar jag efter att få spela i sparbankshallen. Det är jättebra att de fixar såna turneringar så man får testa andra sporter. Ska packa min matsäck till imorgon, hej då.

/Lian

onsdag 24 mars 2010

Kulturskolan är bra

Hej!

En ny vecka har börjat och man ska tillbaka till skolan. Jag och min kompis Ida går som vanligt till skolan på morgonen. Jag spelar gitarr på måndagar och det tycker jag är väldigt kul. Det är bra när det finns skolor som kulturskolan om man gillar musik, dans, måla och sånt. Vi slutade tidigt på måndag. Lärarna skulle ha möte. Jag åkte med Johanna direkt efter skolan till Karlstad för att se på Jocke och Stefan när de spelade mot Färjestad. Det var en jämn match men turen var inte på vår sida och därför blev det en förlust 4-3 till Färjestad.

I dag tisdag hade vi skidtävling vid Vintertorp. Det var Torsby skidgymnasium som hade ordnat. När vår klass hade tränat skidor för flera veckor sen så var jag sjuk och därför ville jag inte vara med på tävlingen i dag. Jag hade velat träna först för att lära mig men jag fick stå och heja med de andra som inte skulle vara med. När vi kom tillbaka till skolan så fortsatte vi med våra fantasy-världar ett arbete som vi har börjat med. Vi är två grupper en ond och en god, jag är med i den goda. I dag skulle vi göra figurer till världarna och det tyckte jag var kul. Jag och Elin skulle göra hjälten vi visste inte riktigt hur vi skulle göra men sen blev det så bra. Efter skolan gick jag till biblioteket och lämnade tillbaka en bok jag lånat. Det var skönt att komma hem eftersom det regnsnöat hela dagen.

/Lian

måndag 22 mars 2010

Vi har kul för att vi är som vi är i klassen

Hej!

Lördag kväll och jag sitter vid datorn och skriver. Ska snart mysa med familjen, fast syrran ska till Selma på fest. Skulle vilja följa med men är ju lite för ung än. Kul med dans och musik tycker jag. Vi hade klassens timme i fredags. Det var Minda och Helena som höll i lektionen. Alla skulle vara med och dansa. Först visade Helena uppvärmningen. Sen visade de en liten bit av dansen som vi skulle göra till låten Tic Toc. Först verkade det vara svårt men när man lärt sig var det bara kul. Jag tror att vi alla hade roligt för många skrattade. Vi är ett skönt gäng (klassen), vi har oftast kul när vi är. Alla är som dom är, det är nog därför vi har så kul.

Idag har jag bara slappat, spelat lite Wii med syrran Jag vann :-). Gjorde Wii fitness test, tydligen är jag 37 år… Tur att Micha blev lite äldre 38 år. Skönt med sol och våren är på väg. Kira, min hund, har legat i solen hela dagen.

Nu ska jag äta lite och se på film.

/Lian

fredag 19 mars 2010

Friluftsdag

Hej!
Onsdagens match gick bra. Leksand vann med 5-3 över Södertälje. Johanna kom som jag hade hoppats på. Vi hade jättekul, som vanligt. Efter matchen åkte vi hem till Sunne. På hemvägen dök det upp tre stora älgar. Jag har nog aldrig sett älgar på så nära håll. De stod precis framför bilen. Det var fler djur efter vägen, en uggla, tre rådjur och en räv.
Torsdag morgon, då var det dags för friluftsdag i skolan. Alla i 4:an, 5:an och 6:an skulle till Finnfallet. Jag skulle åka slalom med Minda, Ebba, Helena, Ida och Elin. Helena åkte för första gången. Vi hade jätteroligt, det är roligt att åka slalom i Finnfallet för det är så bra backar. Jag gillar att åka på skogsstigarna där det finns gupp. Jag stannade kvar i Finnfallet tills det stängde. Mamma och pappa hämtade mig. Jag hann bara hem och duscha innan vi åkte till farmor och farfar. Farfar fyllde år på onsdagen men då var vi ju i Leksand. När kvällen var slut så var jag väldigt trött.

/Lian

torsdag 18 mars 2010

Hockey, shopping och kompis

Tjena!

Igår tisdag åkte jag till Leksand för att hälsa på min bror. Jag har sovit kvar hos honom, det betyder att jag varit ledig från skolan. De spelade match igår mot Södertälje, 5-3 till Leksand blev det. De ska spela i dag också mot samma motståndare. Idag på förmiddagen åkte jag, mamma, pappa och Jocke till Kupolen, ett köpcentrum som ser ut som Globen men i mini version. Jag hittade en jacka ett par örhängen och ett halsband inte så mycket men jag blev nöjd. Till matchen i kväll hoppas jag Johanna kommer. Johanna har sin storebror Stefan i Leksands mål. Jag hoppas att de vinner även ikväll.

/Lian

tisdag 16 mars 2010

Vårens yngsta bloggare - Nathalie Nermark

Hej!

Jag heter Nathalie J Nermark. Jag är 12 år och fyller 13 år i augusti. Till hösten ska jag börja sjuan, just nu går jag på Skäggebergsskolan.

Annelie ringde och frågade mig om jag ville skriva lite i Sunnebloggen. Ni kommer att få följa mig under två veckor den närmaste tiden. Blogg har jag aldrig skrivit tidigare, men jag har skrivit berättelser i skolan och skickat in till skrönatävlingen. Förra året var temat Fred, min skröna vann mellanstadiets klass. Något jag inte hade trott.

Mina intressen är konståkning, hockey och musik. Jag har varit i ishallen sedan jag föddes. Min bror är hockeyspelare och min storasyster åker också konståkning som jag. Första gången jag stod på skridskor var jag tre år. På min lediga tid är jag med kompisar. När jag tänker efter så har jag inte så mycket med ledig tid. Jag är ofta i Leksand och hälsar på min storebror som går hockeygymnasium där.

Ni kan följa mig och mina dagar på Sunnebloggen.

/Lian.

fredag 12 mars 2010

It`s my life

Vad vore livet utan musik!? En av mina passioner i livet har sedan barnsben varit musik. Har varit allätare och lyssnat på det mesta förutom experimentell jazz. Att lyssna, sjunga, spela eller röra mig till härliga rytmer har alltid varit till glädje. Musiken har ofta varit till tröst, gett inspiration, energi eller lugn och ro.

Visst är vi påverkade av ljud runt omkring oss. Vi har ständigt ljud omkring oss. Själv har jag blivit superkänslig för ljud och behöver stillhet och tystnad runt mig ibland för att må bra. Uppskattar tystnaden allt mer ju äldre jag blir. De gångernas jag spelar musik väljer jag mer medvetet vad jag ska spela, mot förr då t ex radion eller cd-spelaren kunde stå på hela dagarna och skvala i bakgrunden.

Att dansa fritt till olika musik och rytmer är rena terapin för mig. Vem kan sitta stilla till I´ts my life med Dr Alban?! Viktigt med bra basvibrationer som känns i hela kroppen!

Musik går verkligen rakt in i både kropp och själ och påverkar känslor, det mentala och den fysiska kroppen. Igår kväll dansade jag loss till de fem rytmerna, som är en serie olika rytmer: flöde, staccato, kaos, lyrik och stillhet som man dansar igenom med hjälp av guidning. Igår dansade jag med Lena i Torsbergs bygdegård som är som gjord för dans. Lena hade verkligen känsla för timing i musiken, torsdagskvällen blev helt magiskt! Vi var alla tagna av musiken och rörelserna. Tusen tack Lena för att du delar med dig av din rörelseglädje och fantastiska musik!

Musiken med de olika rytmerna stimulerar till olika kroppsrörelser som inte är koreograferade utan dansen blir en fri kreativ rörelse i kroppen. Man följer helt enkelt kroppens känsla för hur den vill röra sig. Enormt befriande och uppmjukande för stela och spända muskler och samtidigt otroligt rolig, lustfylld och pulshöjande träning. Tiden finns inte under dansen utan man uppslukas av rytmen och rörelsen, glömmer helt bort tiden och blir helt närvarande i nuet. Oftast känns det som en storstädning för både kropp, knopp och själ efter att ha dansat de fem rytmerna i ca två timmar. Igår var en sådan renande danskväll, så tacksam…

Tack för mig! Hoppas vi ses på Yrkeshögskola Wermland/ Solbacka Akademi, i dansens virvlar eller någon annanstans i vårt Sagolika Sunne!

”Jag är tacksam för det liv jag valt att leva!”

Susanne

torsdag 11 mars 2010

Torsdag

Idag hittade jag mitt fjärde gråa hårstrå!! Börjar jag bli gammal nu? Hårstrået var faktiskt mer vitt än grått, ganska vackert tycker jag. Har inget emot att bli gråhårig, det är vackert med ett naturligt åldrande. Varje linje i ansiktet berättar något för mig och jag kan läsa av i en medmänniska jag möter vilket sorts liv hon lever. Skrattgropar som blivit allt djupare med åren. Små kråksparkar runt ögonen.

Visst är det vackert!

Tycker man tydligt kan se om en äldre människa haft ett liv i harmoni eller disharmoni i ansiktet. Vad säger ögonen? Munnen? Alla linjer i ansiktet? Vad utstrålar kroppshållningen?

Nu börjar ålderstecken suddas ut allt mer med den moderna teknikens hjälp. Det verkar inte vara ok att åldras naturligt längre. Visst är det viktigt att vi trivs med vår kropp, men behöver vi gå så långt som till plastikoperationer och injiceringar?? Vi kan göra mycket för våra kroppar utan att behöva kirurgins hjälp.

Hur gammal vill jag bli och vilket slags liv ska jag fortsätta leva då?

Om jag vill bli gammal och uppleva ålderns höst med livskvalitet och god hälsa behöver jag se över min livssituation idag. Vilka val tar jag för min hälsa och mitt välmående? Varje dag tar vi val för vår hälsa. Vi äter, vi tänker, rör oss, använder hudvårdsartiklar, balanserar mellan vila och aktivitet, läser, ser på tv osv. Gör jag medvetna val för min hälsa? Vi vet idag med hjälp av forskningen att framförallt stress, rökning, alkohol dåliga matvanor (även sovvanor tror jag) starkt solande påskyndar kroppens åldrande betydligt.

- Arvet spelar dock den största rollen för åldrandeprocessen. Men omständigheter i miljön kan förkorta den potentiella livsramen. Det gäller att förvalta den grundplåt man fått på rätt sätt.
Skriver Brun Ulfhake forskare på Karolinska institutet.

Ja vilken grundplåt har jag med mig i mitt DNA, och hur förhåller jag mig till den vetskapen? Det har alltid funnits individer som blivit gamla, oavsett vad som hänt under historiens gång. Men tack vare bättre levnadsvillkor och en förbättrad sjuk och friskvård har människans medellivslängd ökat markant under det senaste århundradet.

Hur vill vi ha det i Sunne på vår ålders höst?? Har våra gamla det bra idag? Tar vi tillvara våra äldres erfarenheter och visdom? Upplever att vi i vårt moderna samhälle glömmer bort hur många års erfarenheter och kunskaper de äldre besitter. På vilken arena ska våra generationer mötas och få mer utbyte av varandra?

Fyrtiotalisterna som exempel är många, tar snart pension och kommer antagligen inte acceptera att bli overksamma med sin nyfikenhet, kunskap, drivkraft och målmedvetenhet. Vilken gåva att efter yrkeskarriär kunna välja ut guldkornen i tillvaron och lägga ned energi på det man brinner för! Fyrtiotalisterna kommer säkerligen inte att nöja sig med att titta på! Det är dem vi snart kommer att få möta inom hälsobranschen med sina ålderskrämpor och ålderförändringar, men fulla av vitalitet och krav på god service, kunskap, proffessionalitet och hög kvalitet. Hur ska vi bemöta dem?

Sunne kommun skickar i dagarna ut en enkät till 1 000 medborgare i vår kommun angående service, möjligheter att påverka med mera. Samtidigt genomförs undersökningen i 47 andra kommuner i Sverige. Ni som får chansen att besvara var med och påverka!

”Jag sköter om min inre miljö och är därför stark och vital i den yttre!”

Susanne

onsdag 10 mars 2010

Trender

Branschorganisationen Spa & Hälsa, som har sitt säte i Sunne på Yrkeshögskola Wermland/Solbacka akademi, har varje vår och höst branschdagar då medlemmar i branschen möts. Det brukar alltid vara mycket trevliga och givande träffar där vi tar upp olika aktuella ämnen/frågeställningar.

 En intressant och spännande punkt som togs upp denna gång var bland annat nya trender. Vad är det som kommer in som trender i framtiden, vad ser vi för utveckling på våra anläggningar? Männen är på väg in allt mer i Spa & Hälsa-branschen, konstaterade medlemmarna på konferensen som denna gång hölls i Båstad. Allt fler män tar behandlingar men vi behöver anpassa behandlingarna och produkternas design mer riktat till männen.

 Resultatinriktade paket tror flera att det kommer att erbjudas i framtiden-”curlingmenyer”, som någon kallade det. Den framtida generationen önskar bli omhändertagen med färdiga helhetslösningar där man skräddarsytt behandlingen till individen. Kunden önskar känna sig unik och veta resultatet samt lära sig av behandlingen/produkten de köper. Att kunder köper tid och får anpassad behandling efter behovet, finns redan men kommer troligen mera i framtiden. Det kräver förstås mer av terapeuten, som behöver besitta bred kunskap för att kunna tillgodose och möta kundens behov och önskemål. Ytterligare en trend som kommer är Personlig Spa-coach/rådgivare som kan guida kunden och lägga upp ett indivduellt spa-program efter kundens behov.

 Fredrik Andersson från Les Mills pratade om trender inom träning och gruppträning. Bikram Yoga eller hot yoga kommer att bli stort, där man utför yoga i ett 42 C varmt rum. Personlig tränare fortsätter öka, samt den funktionella träningen som varit på ropet ett tag. Pole dancing är en ny träningsform där man just dansar runt en påle! Antigravity yoga, där man tydligen hänger i en slags tygmatta och utför yogaövningar, låter spännande! Sen finns en uppsjö av olika träningsformer som man redan kan se som en trend speciellt i storstäder. Vad sägs om kettle bells, bulgarian bags, crossfit

 Fredrik tror också på helhetslösningar och fler upplevelser inom träningen. Tänk dig ett stort center där du kan få allt under ett och samma tak: gym, Spa, juicebarer, musikaffär, nattklubb, frisör, restaurang, olika klädshopar etc… allt du behöver för en heldagsupplevelse. Framtidens människor vill helt enkelt komma till ett enda ställe och få med sig så många upplevelser som möjligt och kommer att betala bra för det.

 Det kommer och har kommit en del roliga träningsmaskiner som t ex cranking - en cykel för armarna, ski ergometer (som är stort i Estland bland annat) en skidträningsmaskin. En holländsk kedja lanserar redan nu onelineträning så man kan träna hemma.

 Vi kommer att använda våra sociala medier allt mer även inom träningen. Som t. ex. personlig tränare genom Iphone eller Ipoden, ett komplement till de personliga tränarpassen med PT:n.

 Sammanfattningsvis är den stora trenden helhetslösningar för individen med en minnesvärd och härlig upplevelse som pricken över iet.
  • Vem är du? Vad har du för syfte och behov?
  • Vad gillar du? Vad/hur vill du utveckla/s?
  • Vad önskar du?
Kanske några av de frågeställningar som den framtida kunden kommer att få svara på i den framtidens hälsobransch. Alla de frågor som förhoppningsvis kunden redan idag får svara på men ännu mer utvecklat som system för en helhetsupplevelse där man verkligen ser till hela människan.

 ”Jag väljer kvalitet istället för kvantitet i mitt liv!”

Susanne

tisdag 9 mars 2010

Branschdagar i Båstad

Njutbar ekologisk och närproducerad frukost.
Bekanta ansikten och kära återseenden ... nya spännande möten ...
Förväntan, härligt engagemng, seriositet och kvalitet.
Information, dialog, doftande produkter - ekologiska.

Nyheter, och trender i branschen.
Föreläsning om medarbetarsamtal och senare det senaste inom träning ...
Drivkraft, motivation, idéer, tips och råd.
Förslag, samverkan, påverkan och givande nätverkande.

Natur, vackert, strålande sol, snö och böljande vatten - + 1C - kallbadhus - 60 m lång brygga, utomhuspool - 38 grader varmt - underbart livgivande.
Förtäfflig middag, samtal, delgivning, avtal, glädje och trivsamhet.
Badrock, tofflor, duntäcke och fluffiga kuddar, skön säng...

Nöjd och tillfreds med dagen!
En dag på Sobacka Akademi??
Kunde ha varit!

Branschdagar m branschorganisationen Spa & Hälsa, just nu i Båstad


"Livskraften flödar genom mig!"

Susanne

måndag 8 mars 2010

Måndag

En av alla fördelar med att bo på landet är att ha naturen precis in på knuten. Under helgen har jag också nyttjat fördelen på skidor. Med minst tre nummer för stora pjäxor, men lagom längd på skidor och stavar gav jag mig ut på våra och grannens marker för att göra längdspår, ett eget minivasaloppsspår! Käresten triggade igång min pitta-dominerade del, så jag hade inget val än att ge mig ut för att bevisa att detta är väl inga problem för mig! Vänta du bara, här ska åkas skidor…

På med allt för stora pjäxorna med tjockaste norska ullstrumporna (norrmän kan det där med ullsockor!), käresten fick hjälpa till att snöra åt ordentligt. Fram med passande stavar och norska tur-skidor. Detta skulle nog gå bra! Kände mig redo och laddad för en åktur. Började färden förbi grannen på vägen och sedan in i skogen för att komma ut på gärdet. Fantastisk strålande sol, lagom temperatur allt kändes toppen!!

Tills jag kom en bit in i skogen och rasade minst en halvmeter ner i snödjupet. Åka skidor på snön var det inte tal om utan snarare en halvmeter under ytan. Bara att börja trampa spår. Många upptrampade spår blev det i kanske drygt 1 km. Bra ben- och sätesmuskelträning kan jag lova. Fick dock några centimeters glid då och då med känslan av att verkligen åka skidor.

En pitta ger dock inte upp så lätt utan blir ännu mer taggad av utmaningar så jag ger mig den på att andra varvet ska jag glida lite åtminstone. Jag lyckas faktiskt åka nedför i backen flera meter! På tredje varvet, med bara några genomtrampningar denna gång kändes det faktiskt riktigt njutbart. Min dotter som spanat in mig från fönstret då och då undrar om jag verkligen åkt skidor.
- Det såg ut mer som du gick på skidorna mamma, så där åker man väl inte?!
- Jo så åker jag och det går så bra så!!

På söndagsmorgonen innan brunchen ger jag mig åter ut för att testa min bana som jag nu är riktigt stolt över. Skam den som ger sig! Idag ska jag åka skidor! Måste ju hänga på i Vasaloppsyran! Och söndagsturen blir lyckad och riktigt njutbar, jag gled faktiskt fram på spåren, till och med behövde jag böja lite på knäna för att hålla balansen i nedförsbacken. Wow! Jag kan fortfarande åka längdskidor, dessutom i hemmagjorda spår så det så!!!

Utlovade lite Ayurvediska tips för hälsan idag. Inom Ayurvedan finns en del grundtips för hur varje dosha bör äta och träna för att skapa balans i kroppen. Det finns även tips och råd för den mentala och känslomässiga balansen, samt vilket typ av arbete som passar respektive dosha. Helt enkelt tips för hela människan. För att veta din kroppstyp/grundkonstitution behöver du göra ett Ayurvediskt test. Där kan du också läsa mer om de olika doshorna Vata, Pitta och Kapha samt få kostråd som passar just din kroppstyp. Ett generellt råd som Ayurveda ger till alla kroppstyper är att skapa goda dagsrutiner. Dessa enkla grundläggande råd kan skapa en god grund för en balanserad hälsa och passar alla kroppstyper.

Uppstigning
- mellan 6-8 på morgonen. Helst ska vi kunna vakna utan väckarklocka.
- drick ett glas varmt vatten (för att hjälpa tarmrörelserna att komma igång)
- urinera och töm tarmen
- borsta tänderna
- skrapa bort ev beläggning på tungan
- massera kroppen med sesamolja eller olja anpassad till din kroppstyp
- duscha i lagom varmt vatten utan att tvätta bort oljan (använd tvål endast på intima delar)
- lättare motion och meditation
- frukost

Lunch
- mellan 12-13, ska vara dagens huvudmål
- sitt stilla i fem minuter efter måltiden
- kort promenad för att hjälpa matsmältningen
- ev meditation sent på em

Middag
- måttlig middag
- sitt stilla i fem minuter efter måltiden
- ev. promenad för hjälp med matsmältning

Sänggående
- 21.30 - senast 22.30
- lätt aktivitet under kvällen, varva ned i god tid före sänggående
- sänggående minst tre timmar efter middagen
- ingen läsning, inget ätande eller TV-tittande i sängen

”Den yttre världen är en spegling av den inre världen och genom att förändra din inre värld förändrar du den yttre världen”
Vediskt ordspråk

Susanne

fredag 5 mars 2010

Ayurveda- Kunskap om livet

Kul att så många ville komma och lyssna på Ayurveda-föreläsningen igår! Vi fick en massa tips och råd av föreläsare Lars Olsson, ayurvedisk hälsorådgivare.Ayurveda som är många tusen år gammal visdom för naturlig hälsa kan erbjuda oss många enkla och välgörande lösningar för oss människor i en modern tid. Gamla beprövade råd vars intresse har ökat kraftigt de senaste åren.

Förståelsen för att människor är olika med unika resurser är något som kanske skiljer sig mest åt från västerländsk hälsa och sjukvård. När du vet vem du är och hur just din kropp är sammansatt kan du lättare förstå dig själv bättre och hur du kan hjälpa dig själv till bättre hälsa. Det ayurvediska systemet är oerhört omfattande att lära sig, men redan med enkel och lite kunskap kan man anamma dess visdom.

I Ayurveda använder man kunskapen om universums byggstenar, de fem elementen - rymd, luft, eld, vatten och jord. Dessa har vissa karaktäristika egenskaper som man kan känna igen och använda i olika sammanhang. Som att t ex vi vet att luft är lätt, eld är varmt, jord är tungt.

De fem elementen och dess egenskaper används också för att beskriva de tre naturkrafter som reglerar funktioner och processer i kroppen, precis som i resten av universum. De kallas Vata, Pitta och Kapha.
Inom Vata finns elementen rymd och luft, inom Pitta eld och vatten, i Kapha vatten och jord. Vata, Pitta och Kapha fungerar som ett team och uppträder tillsammans, även om de turas om att vara aktiva och passiva, är tydliga eller otydliga och alla behövs.

Redan från födelsen har vi alla element i oss och därmed också alla doshor som Vata, Pitta och Kapha kallas. Du har din egen alldeles unika uppsättning som ger dig ditt utseende, talanger och karaktärsdrag. Doshorna är i sig varken bra eller dåliga, men de får positiv karaktär när de är i balans och negativ i obalans.

Personer som har en stor andel Vata har ofta en livsstil som är rörlig och kanske oregelbunden. De är kvicka, lätta, livliga, fantasifulla, ofta mycket pratsamma, och berättar gärna med många ord och detaljer. Vata-personer blir fort upprymda och spenderar fort sin energi. En Vata får ständigt nya impulser och idéer. En Pittadominerad person är eldsjälen, dynamisk, målmedveten som brinner av iver och blir eld och lågor över något som de tycker verkar intressant. Pitta gillar utmaningar och tar gärna spontant en ledande roll bland andra. Elden ger energi och genom sin starka vilja och drivkraft kan de ha en tendens att köra över kroppens signaler. Utbrändhet är därför en stor risk.

Kapha-doshan står för struktur och stabilitet, är både fysiskt och känslomässigt stabil samt mycket tålmodig och jordnära. Kapha-personer har generellt en långsammare läggning än Vata och Pitta. De har en lägre ämnesomsättning och därmed lättare för att gå upp i vikt. De trivs oftast med tillvaron som den är, utan större förändringar. Kapha-personer är goda lyssnare, mjuka och behagliga som andra gärna dras till när de behöver lugn och ro.

Som sagt uppträder aldrig en dosha ensamt men oftast är en av detta doshor med egenskaper som dominanta. Vi kan ha en t ex en Kapha-dominerad kroppstyp, Pitta-dominans mentalt eller Vata-dominans känslomässigt. Ett harmoniskt samspel mellan dem gör att du mår bra.

För att kunna veta hur du ska behålla din balans behöver du veta vilken dosha du har och vad som gynnar eller missgynnar den. Det finns enklare självtester man kan göra för att få vetskap om vilken grundkonstitution man har. Den 24-26 september kommer Solbacka Akademi i samarbete med Lars Olsson hålla en grundkurs i Ayurveda. Kursen kommer att fördjupa din kunskap, få en introduktion i ayurveda samt en hel del matnyttig kunskap om dig själv. Du kommer att lära dig diagnostisera och få med dig många tips till självläkning.

Vill du veta mer eller vill ha utskick om kursen hör gärna av dig till mig på: susanne.lefwerstrom@solbackaakademi.se

Delar med mig av en del ayurvediska tips och råd på måndag! Ha en fin helg!

”Jag lyssnar på min unika kropps signaler!”

Susanne

torsdag 4 mars 2010

Sömnlöshet

Vaknade tidigt och klarvaken fastän det inte blev många timmars sömn i natt och började dammsuga! Hör verkligen inte till vanligheterna i min vardag att städa kl 6.30 på morgonen.

Kan det vara månens påverkan igen? Tydligen fler som varit vakna i natt efter samtal med kollegor och vänner. Ikväll blir det tidigare till kojs…

Varför är då sömnen så viktig?

Under natten sker en uppbyggnad av nya ämnen och celler i kroppen. Immunförsvaret mobiliseras. Därför är det lättare att bli sjuk när vi sover för lite. Vi blir helt enkelt mer mottagliga för infektioner och inflammationer. Hjärnan är det organ som tar störst skada av för lite sömn. Minnet, förmåga till fokus och kreativitet minskar.

Tonåringar som är i puberteten växer och producerar en hel del hormoner och hjärnan utvecklas. För att det ska fungera optimalt kräver hjärnan djupsömn samt längre sömn än mindre barn och vuxna, i en del fall kräver en tonåring upp till 10 timmar om natten.

Sömnens betydelse för vår hälsa har kommit allt mer på tapeten i media, bland annat undersökningar som visat att barn och tonåringar sover för lite.

Varför sover då tonåringar så lite idag?

Man kan tro att det beror på att de spelar spel på datorn, ser på tv eller sitter och chattar hela nätter igenom. Javisst säkert till en stor del brist på sömn, men kanske inte hela sanningen. Studier som gjorts genom åren har visat att många ungdomar oroar sig och har grubblerier om framtiden, val de måste göra, som vad ska jag välja för gymnasium? Hur ska det gå i skolan? Vad krävs av mig för att nå upp till bra betyg? Hur ska jag få drömjobbet?

Har kraven på våra ungdomar ökat i skolan? Känner de krav att vara på topp under hela högstadiet/gymnasietiden för att kunna få det där drömjobbet, bostaden, bilen etc… i framtiden?

Massmedia matar oss med en skev bild av vad lycka är, jag behöver inte ens nämna alla ideal som våra barn och även vi vuxna ser upp till. Det skulle bli en låååång lista.

Om vi vuxna inte visar vad som verkligen är värt något i livet, lever som vi lär, hur kan vi då begära att våra barn ska förstå och göra ”goda”val i livet? Den gamla klyschan, barn gör inte som vi säger utan som vi gör… Jag menar inte att vi alltid bör göra bra och ”rätt” val, ofta behöver vi nog välja ”fel” för att lära och växa av erfarenheten. (det blir en annan blogg!)

Har vi energiska och målinriktade föräldrar ”smittat” våra barn med vår karriärlusta och stora krav på högsta materiella standard och ett framgångsrikt lyckligt liv??

Anser att många unga har en naiv föreställning om hur livet bör se ut, speciellt när de flyttar hemifrån. Vi vuxna och massmedia matar dem samtidigt med att allt är möjligt! Ja visst är det sunt att spränga gränser om vi lever i en trång box och har ett trossystem om att livet är begränsat. Men att ha en för naivistisk syn på livet gör att självkänslan sjunker när det vi drömmer om inte manifesterar sig i våra liv och misslyckandet är ett faktum.

Bästa jobbet med hög lön på en gång, värsta bilen, modernaste tekniken, snygga kläder, utlandsresor ja allt det som mamma och pappa har råd med och som de växt upp med som en självklarhet. Har ekonomi till i vuxen ålder ja! Det tog några år att komma dit antagligen…

Medveten om att alla ungdomar inte har levt ett sådant liv, men flertalet ungdomar är helt enkelt bortskämda. Att vara bortskämd är i min åsikt att vara förstörd, bortrövad sin egen kraft, ta-för-sig-samhet och handlingskraft. Vi är flera som har curlat våra barn, skyddat och älskat ”ihjäl” i god tro. Men har vi verkligen hjälpt genom att ge dem en alltför bekväm tillvaro? De kommer ut i livet vana att bli curlade, omhändertagna, uppassade och kanske upptäcker de att livet faktiskt är ganska tufft ibland. Bästa jobbet var tog det vägen? Ny bil, vem har råd med det? osv.. Inte konstigt att det utlöser stressymtom med dålig sömn och sjukdomar hos våra unga. Tonårstiden är tiden där man hittar sin egen personlighet och ska utvecklas till den man är. Att hela tiden behöva vara och sträva efter att vara på topp för att duga är oerhört stressande för många unga, förstås för dem som har dålig självkänsla och höga krav på sig själv. Föreställningen att jag duger som jag är om jag presterar, tycker jag mig se hos många unga som vägrar acceptera annat betyg än MVG. (Allt detta är jämförbart med många vuxna förstås, mig själv inräknat.)

Så låt din tonåring och du själv få sova ut ibland. Viktigt för hjärnan och resten av kroppens utveckling och självläkning! Låt barnen få vara delaktiga och lära sig ta ansvar och växa in i ansvaret. Låt dem få misslyckas ibland och veta att det är ok, de är älskade för den de är, inte vad de presterar. Det är ok att vara obekväm förälder ibland! Barn och speciellt tonåringars snabbt växande hjärna behöver och söker regler och gränser fast de ger ut något helt annat! Våga vara sund ledare, förebild och ett föredöme för ditt eget och våra gemensamma barn.

Våra framtida ledare!

Apropå sömn… Enligt Ayurveda mår vi bra av att somna innan kl 22 och vakna vid kl 6 tiden för att nyttja naturens rytm.

Mer om Ayurveda i morgon…

”Jag stärker min självläkande kraft med goda sömnvanor!”

Susanne

En varm hälsning från Sri Lanka

Jakob Hultcrantz skickar ett avslutande inlägg på sina bloggveckor från Sri Lanka ...

Nu är vi framme. Nitton timmars flygresa, teknisk mellanlandning på Maldiverna, och sedan sex timmars bilresa genom Colombo till en av världens vackraste stränder i södern. Unawatuna beach.

Det känns perfekt att avsluta mitt bloggande från Sri Lanka. Det är liksom den totala kontrasten på alla fronter. Lämnade knappa minus 20 och meterdjup snö för sand och saltvatten och plus tjugonio. Ett gemensamt har Sunne med Sri Lanka dock. Vänliga och positiva invånare. Jag rekommenderar alla som vill ge sig ut på en långresa att välja detta land. Här finns, förutom de där paradisstränderna som viks ut som resekatalogspornografi, ett fantastiskt kulurliv. Dessutom djur och naturupplevelser i världsklass.

Valsafari. En av de tre bästa platserna i världen för att kunna få syn på en blåval. Sex kilometer utanför södra kusten simmar de drygt hundra ton tunga och trettio meter långa djuren förbi. Särskilt frekvent under perioden december till april. Det största djur som någonsin levt på denna planet. Vi måste bara ut och titta.

Leoparder, indiska elefanter, sköldpaddor, leguaner, krokodiler, delfiner, apor och mängder av fåglar finns här också.

Men först ska jag ge mig ut på jakt efter den Lankesiska teatern. Det finns gott om högtider med traditionella maskdanser. Men hur ser det ut med den mer episka berättarkonsten. Från vad jag har hört är den i allra högsta grad levande. Ska se vad jag kan vaska fram. Det ska bli mycket spännande. Vore ju inte helt fel att ramla över någon gammal by där dessa traditioner lever kvar.

Att köra bil i det här landet är ett klurigt äventyr. Hastigheten är låg men takten och pulsen hög. Det gäller att vara tydlig har jag märkt. Tvekar man det minsta är det klippt fortare än man hinner säga Anaradapura skulle jag tro.

Solen skiner på min nästipp, barnen badar i hotellpolen! Det kommer bli bra. Mycket bra!

Jakob Hultcrantz Hansson
Skådespelare
http://www.jahuha.se/

onsdag 3 mars 2010

Det är något särskilt med Fryksdalen ändå!

Solen sänker sig ned bakom Fryksdalshöjden och det är en stund och känsla av enorm tacksamhet som sprider sig i bröstet. Så där så det nästan gör ont i hjärtat. Vilken otroligt vacker bygd vi lever i… Jag befinner mig högt på skogsvägar ovan Tjustersby på långtur med min guddotter och häpnar över den otroligt vackra utsikten i det vackraste av vinterväder.

Det är något särskilt med Fryksdalen ändå!

Hur många gånger har jag inte fantiserat om att flytta härifrån… och så kommer det där ”mennet”, jag trivs ju så bra i Sunne, varför då flytta? Andra miljöer och länder kan jag ju ändå uppleva när jag så önskar, så jag lever kvar här en stund till, konstaterar jag högt för min guddotter som inte är så värst kommunikativ där hon ligger nedbäddad i vagnen.

Dialogen vi har just nu är ordlös, hon är 2,5 månader gammal, men ler och pratar med hela kroppen i vaket tillstånd. På vår promenad försöker jag ändå leka ”gissa spåret”, och hoppas få syn på något vargspår i snön. Får nog tålmodigt vänta på den sortens lekar med Alva. Gammal förskollärare som jag är kan jag ändå inte låta bli att leta spår i naturen, det är ju så spännande! Alva snarkar faktiskt! högt i vagnen och sover djupt i friska luften, helt omedveten om gudmors framtida planer om djupa dialoger om livets mysterier.

Funderar vidare där jag går över vad mer som entusiasmerar, gör mig så tillfreds och tacksam just nu förutom att få äran och tilliten att låna Alva en stund…

Blir engagerad, nyfiken och intresserad av att bläddra och läsa i konsten att läsa tankar ett fynd från bokrean.

Joni Mitchell-both sides now får jag härliga rysningar av!..Vilken röst!!!... Joni inspirerar mig till mer sång. Gick nyss på en givande och utvecklande grundkurs i transaktionsanalys som påminde mig om att människor i grund och botten är goda.

Nya affirmationer från e-coachen på min mobil varje morgon matar mig med positivt tänkande. Kompetenta, engagerade och fantastiska kollegor får mig att känna hopp och framtidstro. Andreas som genomfört sin drömresa påminner mig om att livet ska verkligen levas fullt ut. Min partner påminner mig varje dag att allt är möjligt. OS-deltagare med beundransvärd teamanda hjälper mig till mer disciplin och viljan att samarbeta mera.

Planera lektioner inför alternativa medicinkursen med HLP-eleverna gör mig entusiastisk och tillåter mig plocka fram gammal kunskap igen.

Alva som är så ljuvligt söt inspirerar mig till mer närvaro!

Yoga och meditation varje morgon förbereder och balanserar mig inför dagen.

Ja det finns många guldkorn att plocka fram… Ayurveda är ytterligare ett sådant!

Kom till Solbacka Akademis föreläsning om ayurveda nu på torsdag kväll och låt dig inspireras till mer hälsa och välbefinnande!

Ayurveda är gammal kunskapstradition, ett hälsosystem där man ser till helheten för den enskilda människan. Ayurveda ger levnadsråd och enkla ”verktyg” för hur vi kan skapa vår egen hälsa och vårt välbefinnande. Genom att känna till grunderna inom ayurveda, får man en ökad förståelse av sig själv, sin omgivning och hur naturen hänger samman.

Föreläsare är Lars Olsson, ayurveda-hälsorådgivare med över 25 års erfarenhet av det gamla hälsosystemet. Föreläsningen kostar 100 kr och hålls i hörsalen på Broby Grafiska torsdag den 4 mars kl 18-20. Anmälan görs till receptionen på Broby Grafiska, tel 0565-179 00

Kanske vi ses!

”Jag skapar min egen hälsa!”

Susanne

tisdag 2 mars 2010

Villa- och hälsomässa i Sunne gav inspiration

"Låt mig värma din frusna själ, blåsa på falnande glöd.
Göra trasig längtan hel, innan den lägger sig död.
Ge dig ut inspiration att leva!
Låt mig bjuda på mig själv, i en snål och frusen värld.
Vill jag bjuda på mig själv det är du verkligen värd.
Ge dig ny motivation att sväva..."
Robert Broberg

En av de vackraste sånger Robban skrivit, som alltid ger mig rysningar när jag lyssnar på eller sjunger den.

Var på Villa- och hälsomässa i Sunne under helgen och lät mig inspireras av de olika budskapen från alla mässmontrar. Bland annat kan jag nämna det senaste inom massagefåtöljer. Enorm vidareutveckling av populärprodukt inom hälsa de senaste åren!

Visst föredrar jag inkännande varma massörhänder, men varför inte komplettera med egna verktyg där hemma eller på jobbet! Numera, om ni inte redan visste det, kan man få både rygg, nacke, säte, lår, vader, fotsulor och armar masserade på en och samma gång i de modernaste massagefåtöljerna.

Käresten min och jag blev så imponerade och påverkade av alla djupgående knådningar, klappningar, vibrationer och värme (en extra rulle att lägga i nacken gav samtidigt avslappnande värme)att vi genast bestämde att en sådan ska vi bara ha! Om ett halvår kanske vi har plats, när vindsvåningen förhoppningsvis är klar för inflytt. Jag längtar!!

Något som också inspirerade var utbud av kaminer av alla de slag. Speciellt en vacker oval som man kan snurra på för att kunna rikta elden runt i rummet. Var kan vi placera en sådan min käre? Ja, det sätter igång fler drömmar om övervåningen i vårt gamla hus. Blev också glad och upplyft av återseendet av Gunnar, som är en hängiven Qigong-instruktör och som numera också brinner för Tai Chi:ns svepande rörelser.

Fick sådan lust att träna Qigong igen, mötet väckte liv i gamla goda qi gong-minnen!

På mässan så gav landstinget ut lappar med information om att från den 3 maj 2010 har vi rätt att välja den vårdcentral som passar oss bäst. Valet kan göras redan från den 1 mars. Vi kan nu välja en landstingsdriven vårdcentral eller en som drivs av ett privat företag på uppdrag av landstinget. Läs mer om Hälsoval Värmland Inte speciellt inspirerande när man ser på hur många valmöjligheter Sunnebor har, om man vill välja vård i närområdet. Det kommer sannolikt att starta upp fler privata vårdcentraler i framtiden.

Missa inte det senaste Spanarna i P 1 med Per Naroskins spaning om framtidens sjukvård och dess trender, 05.07 in i programmet börjar hans mycket intressanta spaning…

”Jag skapar min egen hälsa!”

Susanne

måndag 1 mars 2010

En ny vår med möjligheter

Känner hur nya livsandar och inspiration börjar spira igen efter denna extremt kalla, snörika och fantastiskt vackra vinter. Under vintern går naturen in i sin vila och har denna vinter bäddats in i den djupaste vila och ro under det tjocka vita täcket av snökristaller.
En fantastisk retreat i januari har personligen gett mig djup vila, reflektionstid och förberett mig väl inför år 2010. Vad vi människor är bra på att ställa oss över naturens lagar och förväntar av oss själva att vara lika aktiva året om, även om kroppen och knoppen ger signaler om mer vila, sömn och kontemplation under det mörka vinterhalvåret.

Ja, vintern är väl inte är över ännu, men kan inte du som jag känna den där inre varma solen, den sprakande elden, det där inre pirret av positiv förväntan och nyfikenhet över vilka frön som detta år kommer att sättas? Ljuset börjar återvända allt mer för varje dag och den första strandskatan har siktats vid Ottenby fågelstation på södra Öland. Ljuset påverkar, dags att ta farväl av mörka vintern, åtminstone börjar avskedet nu!

Befinner mig i ett mellanland där det gamla är avslutat och det nya inte riktigt är bestämt ännu. Våren är på gång i full fart i det inre landskapet, solen skiner och allt smälter omkring mig. Jag gläder mig till en ny tid och en ny vår med möjligheter för utveckling och expansion. Många goda idéer önskar att slå rot och blomstra starkt och målmedvetet i vår och sommarsol.

Under dessa två blogg-veckor kommer jag att skriva om hälsa, livskvalitet och det som inspirerar mig till ökad hälsa och välbefinnande.

Sportlovet pågår, låt dig inspireras av alla sportlovsaktiviteter i Sunne.

”Alla morgondagens blommor gömmer sig i de frön som sås idag”
Kinesiskt ordspråk

Susanne