En Tossebergsklassiker

Många ställen har sina givna favoriter. Bestsellers, som nästan alla kunder tycker om. Precis som med den traditionella rätten Nävgröt och fläsk, fick vi ärva receptet på denna godbit och vördnadsfullt föra arvet vidare. Stöpaforskakan är en stadig, pajliknande kaka med mycket skrädmjöl i.
Och mycket av allt.
Stöpaforskakan är en bakskapelse.

Det är trevligt att veta att den har kommit till i bygden tack vare en kvinnas experimentlusta inför en tävling för många år sedan på Kvarndagen i Stöpafors. Det skulle göras bakverk med skrädmjöl i så klart och den bästa kakan skulle utses. Kvinnan tänkte något robust i stil med Nävgröt och fläsk och då kom denna kaka till som fullkomligt sopade undan alla andra deltagares bidrag i tävlingen. Numera är lustbagerskan en god vän, tillika stammis hos oss på Tossebergsklätten.
Tack Lena Rihem för ditt vinnande recept.

Stöpaforskaka
4 dl skrädmjöl
5 dl vetemjöl
3 dl socker
300 g smör eller margarin
5 tsk bakpulver
2 ägg
4 dl lingonsylt

Strössel:
100 g smält smör
2 dl socker
3 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser, smula ner smöret.
Tillsätt ägg och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en långpanna ca 30x40 cm, klädd i bakplåtspapper.
Bred ut lingonsylten.
Blanda i ordning strösslet och strö över kakan.
Grädda i 200 c i ca 25-30 min.
Låt svalna och skär upp i rutor.

Avnjuts med vispad grädde eller vaniljglass till.

Lycka till med bakningen!

Kommentarer

Unknown sa…
åh den är ju ljuvlig. Riktigt yammi!!!
E. sa…
Det ska jag prova!! Och byta ut så det blir helt gluten- och mjölkfritt:-)

Tack för tipset!
/E.

Populära inlägg