Mitt andra hemland, Sydafrika

Sydafrika är ett land av kontraster och paradoxer. Bakom nya intryck, väntar ett nytt, många gånger följt av ett frågetecken. Sydafrika slutar aldrig att förvåna mig.

Det är ett land i ständig förvandlig. En ny, ung demokrati. Med mycket vilja och hjärta att gå vidare och lämna ett fruktansvärt svårt och härjat förflutet bakom sig. 45 år av apartheid och 350 år av aktiv segregering har satt sina spår.
Apartheid är ett av de mest avskyvärda ord jag vet. Det betyder åtskillnad.
Ordet kommer av den gamla formen av holländska, afrikaans. Apartheid delade landet och människorna i flera klyftor, som fortfarande till viss del består. Apartheid är ett spöke ur det förgångna. Ett hjärnspöke som begränsar och konserverar. Det är politiskt inkorrekt att vara rasistisk, men det kan vara svårt att tvätta bort sina inrotade och många gånger medärvda, fördomar.

Landet har genomgått en stor och historisk övergång från förtryck till demokrati.
Det är ingen enkel förvandling. Och det innefattar alla dessa människor av olika ursprung som aldrig fått en möjlighet att känna sig enade. Ett sorts kaos råder i den nya situationen. Landet har ofantliga problem att brottas med, exempelvis med djup och utbredd fattigdom, hiv-aids pandemi, korruption, rasism. Men trots detta formas fortfarande det nya Sydafrika. Ur kaos föds nya visioner, nya möjligheter som inger hopp. Det ska bli intressant att se var den unga nationen är om några år.

1990 släpptes Nelson Mandela efter 27 år i fängelse. De första fria valen i landet hölls 1994. Madiba, som han också kallas, är en av mina största idoler. Nedan följer ett av alla hans enastående citat:
"Jag har vandrat den långa vägen mot frihet. Jag har försökt att inte vackla; jag har gjort misstag längs vägen. Men jag har upptäckt den hemligheten att efter att ha bestigit ett stort berg finner man bara att där är många flera berg att bestiga". Ett tips är att läsa hans självbiografi "A long walk to freedom". Det finns flera intressanta böcker om honom. Nelson Mandela har levt ett långt, händelserikt liv. Han finns i människors hjärtan och kommer alltid att bli förknippad med epitetet Sydafrikas landsfader.

På resande fot
Sydafrika är ett av de vackraste länder som jag har besökt och vistats i.
Där finns nationalparker stora som hela delar av våra svenska landskap, milslånga orörda stränder, bergstrakter med snöbeklädda toppar, pulserande stortstads-metropoler, inland med savanner och halvöken, orörd landsbygd, jordbruksland och sofistikerade stengods med vinodlingar. Det är ett eldorado för natur -och kulturturister. Livsnjutare, äventyrare och gourméer. I Sydafrika kan jag utan tvekan påstå att det finns något för alla.

Första gången som jag reste dit blev jag förvånad över hur stort landet är. Ungefär tre gånger så stort som Sverige! Trots god infrastruktur tar det tid att resa. Och man ska absolut planera in mycket extra tid bara för att upptäcka.
Sydafrika är ett populärt resmål och lockar många svenska turister. Kanske är det någon av er som har varit där? Sydafrika griper tag och släpper inte. Det är lite som känslan av att komma hem.

Farmor
Sverige har en speciell relation till Sydafrika. Först och främst genom en lång rad resenärer med olika fokus. Carl von Linneas lärljungar, missionärer och andra upptäcktsresande. Men vad jag tänker på är att under apartheid gav Sverige ett stort stöd till motståndsrörelserna, till ANC, African National Congress. Svenskar bojkottade importerade varor från landet på 70, 80-talen.
Denna bojkottningskampanj pågick internationellt och under denna tid utestängdes Sydafrika från många internationella organisationer, b la. FN. En hel del Sydafrikaner är medvetna om Sveriges stöd och som svensk kan man ibland personligen bli tackad, främst av dem ur den äldre generationen. Det har hänt mig några gånger.

I år hoppas jag verkligen att vi kan göra ännu en resa hem. Där finns farmor, bröder och systrar, vänner och bekanta som längtar efter och väntar på att få återförenas med sin familj, barnbarn, kusiner och vänner från "over seas".

We miss you so!

Nästan alla samlade...


Kommentarer

E. sa…
Åhh, vad gripande skrivet:-) Sydafrika är ett av mina drömresemål! Jag vill så gärna åka dit..... Förstår att det måste kännas splittrat med halva familjen där. Ungefär så känner jag här i Värmland, med släkt och vänner alltför långt bort. Men de bor ju inte på en annan kontinent om man ska jämföra. Och det kan vara bra att göra ibland:-)

STOR kram!
/E.

Populära inlägg