Igår var det Mors dag i Egypten.

Hur firar ni Mors dag? Tror ni det är någon skillnad? Ja ingen firar väl på samma sätt. Mammor finns ju överallt så det är väl ingen skillnad. Men de flesta mammor i Egypten har fler barn än vad en ”svenssonfamilj” har.
För att generalisera lite så styr nog ekonomin hur många barn man skaffar. Vilket låter jättekorkat vid första tanken eftersom man skaffar många fler barn i fattigare länder. Men många barn är en trygghet för framtiden. Men här kanske man inte har råd att skaffa många barn även om man vill.

Trygghet för framtiden betyder inte bara ekonomisk trygghet i Egypten. Det finns dom som får pension när de slutar arbeta. Mestadels statsanställda än så länge. Men oavsett om föräldrar behöver försörjning eller inte när de slutar arbeta. Så är det ju en annan del som kanske inte många tänker på idag. Men det är lite skamligt att låta de gamla och sjuka flytta ”in på hemmet” i Egypten. Man behöver sina barn för allt det praktiska man kan behöva hjälp med som gammal. Vanligast är att den äldste sonen bor kvar hemma eller åtminstone i en lägenhet i samma hus. Männen arbetar ju vilket gör att det ofta blir sonhustrun som tar hand om de dagliga sysslorna. Hon tar hand om sina barn och sina svärföräldrar. Dä ni! Tänk er att bo ihop med eran svärmor. Det är väl inte särskilt vanligt i Sverige längre.

Det är väl tur att jag inte är äldsta sonen! Kan inte riktigt se Jessica leva på det viset! Ha ha!

/ Ahmed

Kommentarer

Populära inlägg