Jag är en liten bit mosaik

Sunnebloggen 28 mars
När jag stod på Oljeberget och hela Jerusalem bredde ut sig framför mina fötter säger vår guide en sak som har kommit att bli en ledstjärna för mig.
- ”Många anser att Jerusalem är en smältdegel med alla dess etniska grupper och religioner."

Jag tycker det är fel.
För mig är inte Jerusalem en smältdegel, det är en mosaik - där alla är lika viktiga för att staden ska få sin karaktär.”

Göran Larsson heter han som kläckte de här kloka orden. Han jobbar på Svenska kyrkan i Jerusalem och var ciceron på vår tur genom staden

Orden fick plötsligt alla pusselbitar, eller rättare sagt alla mosaikbitar att falla på plats. En smältdegel innebär det att det som hälls i måste smältas ner och formas om för att passa in.

En mosaik däremot är precis tvärs om. Där anpassas bilden efter formen på bitarna och alla bitar är lika viktiga för att bygga upp en helhet.

För mig är det är just det allt handlar om - själva essensen i alla fina ord om jämlikhet och allas lika värde. Vi är alla en liten bit mosaik. Om det sen handlar om Jerusalem, Sunne eller klassen i skolan spelar ingen roll. Jag är den oumbärliga del som måste finnas med för att bilden ska bli komplett.

Ensam är stark men bara tillsammans med andra.

Hej förresten,
Nu är det min tur att dela med mig av tankar och funderingar.
Jag heter Lars Stiernelöf och tillbringar mina dagar på Demokraticentrum vid Fryxellska skolan. Vad jag pysslar med där återkommer jag säkert till under de här två veckorna.

När jag började fundera på vad jag skulle berätta om slogs jag av att jag faktiskt bott inom kommunens gränser hela mitt liv, utom när jag gjorde en avstickare till Gotland för att arbeta med ett duvhöksprojekt.

Jag tror och hoppas att det säger mer om bygden än om mig. Sunne skulle kunna vara en liten och rätt meningslös håla mitt i ingenstans – men så är det inte. Titeln på Göran Tunströms bok ”Berömda män som varit i Sunne” sätter ord på det här på ett fint sätt.

Sunne kryllar av starka kvinnor och män som genom åren sett till att sätta prägel på och placera oss som en starkt lysande liten prick på kartan.

Det är alltså därför jag fortfarande är kvar, Sunne är ingen meningslös håla, utan en meningsfylld. Och det är väl det vi söker i livet, mening med det vi gör.

Kathrin bad att jag skulle hålla mig kort därför stannar här för idag.
Hej så länge. Vi hörs en annan dag
Lars

Kommentarer

Populära inlägg