Sunne en MAKT-kommun?

tisdag 5 april

När man arbetar med det jag gör kommer man ofta i kontakt med intressanta människor och projekt. Senast i raden var ett mejl med en fråga om vi ville bli certifierad MAKT-stad.
Det är klart att vi vill, eller hur?

MAKT står för Mer Antirasism Kommunalt Tack!
Bakom projektet står Sveriges Kommuner och Landsting, Sveriges ungdomsråd samt Ungdomar mot rasism.

Målet med arbetet är att sätta fokus på kommunens aktiva arbete mot främlingsfientlighet samtidigt som man stärker ungas inflytande i kommunen. Otroligt angeläget och något som vi ju faktisk redan sysslar med men som vi gärna vill bli ännu bättre på.

Det är viktigt med makt och vi måste alltid vara på vår vakt.
Fryksdalen är idag en vit fläck på extrempartiernas karta och så vill jag också att det ska förbli. Så sent som förra veckan hade vi dock besök av organiserade nazister! på våra gator. De delade ut flygblad i ett försök att få ett fotfäste även här.

Det är oerhört viktigt att vi visar att vi inte vill veta av den här typen av verksamhet i Sunne och att vuxna hjälper unga genom att inte själv odla myter och intolerans.

Det effektivaste motmedlet vi har är att se till att alla känner sig inkluderade och betydelsefulla. Vi har fantastiska ungar i kommunen även om det ibland kan bli lite stökigt. Det är dock viktigt, kanske ännu viktigare när det är rörigt att vi vågar möta varandra med ett öppet sinne och försöker se vägar framåt.
 Eftersom jag gillar metaforer skulle det gå att likna våra unga med en stor kraftverksdamm. Om vi glömmer att sköta om den börjar den läcka här och där och kan i värsta fall rämna men när det är hel och fin är det en kraftkälla som ger oss massor med positiv energi.
Vi har alla ett ansvar att hålla dammen i gott skick och när vi gör det så lär inte belöningen vänta på sig.

Ungdomar är en kraftkälla
En välskött damm är också det bästa skyddet mot de främlingsfientliga krafter som ibland knackar på vår dörr. Hjälps vi åt och vågar ta debatten lär de heller aldrig komma längre än till tröskeln.

Jag tycker inte att ett modernt, upplyst samhälle skulle behöva vara på sin vakt mot dessa mörkermän men nu ser tyvärr verkligheten ut så här och då har vi ett gemensamt ansvar att agera. Välkommen upp på barrikaderna för ett tolerant och välkomnande Sunne.

Hoppsan, idag blev det visst ett brandtal för våra demokratiska principer. Fast det är ju det jag är anställd för så det är väl helt i sin ordning.

Slut i rutan
L

Kommentarer

Populära inlägg