Resa med buss

Att resa med långfärdbuss i Indien är inte en allför angenäm upplevelse, men det är lätt att få biljett och man behöver inte vara lika välplanerad som när man åker tåg (vilket man helst ska boka minst 10 dagar innan resa för att garanteras plats).
En indier sa till mig att " trafiken i Indien är som ett galet  videospel", att åka buss är också det. Jag beundrar ändå busschaufförerna som är otroligt skickliga i trafiken! De kör fort och "kryssar sig" fram,  ibland kör de om på vänster sida , ibland på höger beroende på var det finns en"lucka" att passera igenom. De hanterar trånga snirkliga vägar vid tvära stup.  De rycker fram och tvärbromsar, tutar hela tiden och har man precis somnat vaknar man av en rapp inbromsning. 
Någon toalett finns det inte på bussen  och man får tåligt vänta om man är kissnödig till "busspausen", det ska gå fort! Man ska inte ha känsliga  öron för på hög volym spelas antingen indisk populärmusik eller så visas en Bollywoood film på dvd  igenom raspiga högtalare.  Det gör man för att chufförerna ska kunna hålla sig vaken berättade en man på väg till Chennai. 
Med buss reser vi från Goa till Chennai på östkusten, sedan från Jaipur i norr  till Goa i söder, sammanlagt cirka 290 mil. När vi kommer tillbaka till Goa efter denna busstripp berättar min bekant Lina att busschhufförerna går på amfetamin för att hålla ut vid långkörningar, väldigt betryggande! ... Nästa gång tänker jag planera mina resor väl i Indien! 

Kommentarer

Populära inlägg