Sunne Filmfestival - Värmlands svar på Cannesfestivalen

Jag skrev lite skämtsamt i ett tidigare blogginlägg att det inte kryllade av filmjobb i Värmland.

Och det är ju till viss del sant, och mitt val att frilansa inom film och vara bosatt utanför storstadsregionerna är så klart svårare än det motsatta. Jag har jobbat som filmproducent runt omkring i världen under större delen av mitt liv och det kanske kan låta väldigt krävande och kreativt, men faktum är att man behöver vara oerhört mycket mer kreativ och påhittig för att överleva här på landet. Jobben kommer inte till en utan man måste stampa fram dem ur marken på egen hand. Så på ett sätt har mitt livs stora prövning varit att överleva på landet, inte att lyckas i en storstad vilket annars alla tycks tro är det svåra.

Visst måste jag fortfarande göra jobb i Stockholm och Köpenhamn då och då, men allt mindre ofta och även om jag inte vill sluta resa helt och hållet så har vi gradvis lyckats skapa en verksamhet här i Sunne också, en verksamhet med många olika ben, en tusenfoting brukar min man kalla det för, vilket jag tror är en förutsättning för att lyckas.

Och på det sättet har Sunne verkligen överraskat mig, det finns så mycket kreativitet och vilja här som jag inte tror jag funnit på samma koncentrerade sätt på någon annan plats. Var vi bara ett par tusen personer till i den här kommunen, då skulle vi ta över världen :-)

Frilansande som kulturarbetare är dessutom i princip inte ett val av yrke utan snarare av levnadssätt. Man behöver nog vara en smula galen, vara visionär, ha självdisciplin, humor och osunt mycket jävlar anamma. Nu säger jag inte att jag besitter alla dessa egenskaper för ibland är jag verkligen sugen på att ta ett fast jobb på en fabrik. Vad skönt och lugnt livet kanske skulle vara då (jag har aldrig provat, så jag vet egentligen inte). Men jag återkommer alltid till den frihet jag upplever med att driva eget.

Om det är några egenskaper jag nämnde ovan som jag skulle vilja våga tillskriva mig så är det galen och visionär. Ta bara filmföreningen F3 som vi startade i samband med filmfestivalen, vi har verkligen galet stora visioner med vad F3 ska lyckas genomföra.

Vi tror verkligen att Sunne skulle kunna bli Värmlands filmmecka. Ja varför inte, våra ambitioner med att starta igång en ny värmländsk filmfestival - Sunne Filmfestival 2011 som vi arrangerade för en månad sedan - var självklart att den ska växa och bli startskottet till ett långsiktigt arbete med att sätta Sunne på Filmkartan.

Vårt mål är att Sunne Filmfestival ska bli Värmlands svar på Cannesfestivalen vilken naturligtvis kan låta helgalet, men egentligen, varför inte, likheterna finns ju där om än i mindre skala. Sunne är en mindre ort med stor turistattraktion precis som Cannes där en väl lanserad filmfestival kan komma att få ett stort genomslag. Se bara på Västanå som exempel...

Så aldrig att vi ångrar vårt val av flytt till Sunne, vi trivs oerhört bra, men vi SKA få mer snurr på filmarbetet i kommunen. Det är ett löfte.

Hoppas vi ses i biomörkret på Teaterbiografen under hösten och håll utkik efter nästa års filmfestival!

Må gott i höst!

Häpp! Lisa



Kommentarer

Skit kul och läsa dina bloggar - här har du en som gärna hjälper till under en film festival, tror nog att ni kan räkna frugan också
Mats i Höjen
Lisa Hartvig sa…
Tack Mats! Skicka ditt namn och mail till mig vet ja. Det kommer alltid att behövas hjälpande händer! MVH Lisa Lisa@mongoproduktion.se alt. Lisa Hartvig på Facebook.

Populära inlägg