Teaterbiografen, en av Sveriges 10 äldsta biografer

Sunnebloggen torsdag 1/9 -11

Bland det första jag och min man gjorde när vi flyttade hit till Sunne var att besöka Teaterbiografen, vi visste att det vara en gammal biograf och var bara tvungna att se hur den såg ut. Vi blev båda oerhört fascinerade över denna kulturklenod... Men kunde inte riktigt förstå att så lite gjordes för att marknadsföra och lyfta fram att lilla Sunne är i besittning av en av Sveriges 10 äldsta biografer!

Vi jämförde (kanske inte helt rättvist) med Uppsala och Göteborg, där man verkligen lyfter fram sina gamla biografer. Där gör de en grej av att biograferna just är gamla och arrangerar specifika festivaler som väl harmonierar med det historiska, och folk vallfärdar dit, vissa bara för att se på lokalen. De har lyckats... varför skulle det inte kunna fungera i lilla Sunne?


Modern digital teknik i en av
landets äldsta biografer
 Vi började engagera oss i den ideella föreningen som driver Teaterbiografen, och efter ett tag utbildade jag mig till biografmaskinist. Samtidigt såg Sunne musik och revyförening med Reine Flodin och Johan Gustavsson i spetsen till att söka bidrag för en upprustning och digitalisering av tekniken på bion. Så med pengar från investeringsfonden Leader Växtlust, massa engagemang och egen insats har nu Teaterbiografen blivit utrustad med en toppmodern utrustning och blir därmed inte bara en av landets äldsta biografer utan också en av de mest moderna!

Denna mix av gammalt och nytt är minst sagt häftig. Häromdagen stod jag i denna snart 100 år gamla biograf – samma biograf som Selma Lagerlöfs besökt och som Göran Tunström träffade sin fru i - spelandes Play-station på storbild med sourroundljud... den känslan kan inte beskrivas med andra ord är just; maxat!

Mitt engagemang i Teaterbiografen är lika delar emotionell som professionell. Jag arbetar extra som biografmaskinist inte för pengarna skull utan för viljan att bevara Teaterbiografen. Jag vill verkligen vara med och se till att biografen lever vidare.

Lisa Hartvig och Ulla Norrman hälsar
välkommen till Sunne Filmfestival 2011
Digitaliseringen av biografen har öppnat upp för andra möjligheten till använda bion på, och vi har gemensamt börjat arrangera olika event på bion som tillsammans ska lyfta Teaterbiografens marknadsföringsvärde. Under kulturveckan arrangerade vi ett 17 tim långt filmmarathon på biografen, nu till hösten kommer vi sända direktsänd opera från Metropolitan i New York, och vi planerar även att arrangera spelkvällar på bion – köra rally eller spela fotboll på storbild är riktigt coolt :).

Vi har som sagt tagit några små steg i rätt riktning som har slagit väl ut. Om vi kan få 400 pers att komma på filmfest i Sunne, känns målet - att alla sunnebor någon gång under året ska besöka Teaterbiografen - inte speciellt långt bort. Men då måste alla var med på tåget, Kommunen måste tycka det är viktigt, eldsjälar måste ha ork och få uppbackning, pengar måste skjutas till. För jag hoppas innerligt att alla här i Sunne vill bevara denna Kulturklenod, för den ger bygden mervärde och tjänar som ett perfekt exempel på kommunens vilja ett profilera sig som en berättarkommun.

Nu iväg på möte, i morgon är sista dagen jag skriver här på bloggen och då får jag väl försöka skriva om allt jag glömt, men lovat att skriva om.. ;)

Häpp Lisa

Kommentarer

Populära inlägg