Pytonorm på rymmen

Några kilometer utanför Kigalis flygplats ligger huset som Rwandas president Habyarimana bodde i när det flygplan som han färdades i tillsammans med Burundis dåvarande presidents sköts ned 1994 och som blev inledningen på det efterföljande folkmordet.
Huset är numera ett museum, vi har gjort ett besök där. Habyarimana och hans familj flyttade in i huset 1973, samma år som han tillträde presidentposten. Huset hade han låtit bygga intill det mindre hus som de bodde i innan.
Några egenheter observerade vi:

Trappan från bottenplan till övervåningen där Habyarimana och hans hustru hade sitt sovrum var försedd med ett larm som aktiverades under natten.
Varje trappsteg hade sitt eget ljud
så att Habyarimana exakt skulle veta var fienden befann sig. De själva fick se till att stanna på övervåningen när de hade aktiverat larmet för natten.
Tonårsdottern som hade andra planer hade på grund av detta ett rum på bottenplan.

I anslutning till parets gigantiska sovrum finns ett badrum. Bakom detta hade Habyarimana sitt eget badrum. Om fienden skulle dyka upp, skulle den förhoppningsvis inte misstänka att det fanns ett badrum till bakom det första. I det första badrummet förvarade paret dessutom pengar i ett skåp som de lät stå öppet i hopp om att fienden skulle vara mer intresserade av pengarna än deras liv. Det skulle visa sig att Habyarimana hade skäl att vara paranoid men då hade han inte mycket hjälp av de vidtagna säkerhetsåtgärderna.

Till skillnad från många museer finns här inte några rep som markerar att man inte får gå längre eller ”rör inte skyltar” vilket gav oss en egendomlig känsla av att inte vara i ett museum utan i ett privat hem, ett mycket speciellt sådant. Många av originalmöblerna finns kvar.
Den mest anmärkningsvärda möbeln hittade vi i sovrummet – ett bord med ben som bestod av två äkta elefantben.

Inte otippat vid det här laget, har huset en hemlig tredje våning som nås genom en dörr som är förborgad i en bokhylla i massivt mörkt trä. Presidenten använde denna våning till möten och andra mindre väntade ändamål.
Troende som han var hade han inrett ett rum till en kyrkosal som påven Johannes Paul II ska ha besökt 1990.

I trädgården hade Habyarimana låtit bygga två poler. Den ena var för honom och hans familj, den andra var för hans enorma pytonorm. Intill polen hade ormen ett stenparti varifrån den smidigt kunde ta sig en simtur i polen.

Från en närliggande kulle kvällen den 6 april 1994 sköts Habyarimanas flygplan ned ovanför hans hem när det var på väg att landa på Kigalis flygplats. Resterna av det nedskjutna flygplanet ligger kvar på marken bredvid huset. Guiden berättade att Habyarimana föll ned vid polen som hans son för tillfället simmade i, Burundis president ska man ha hittat vid parkeringen. Båda männen omkom, liksom övriga ombord.
Pytonormen, som antagligen tyckte det var dags att sticka, har inte synts till sedan dess.
/Zandra Persson

Kommentarer

Mickaela Persson sa…
Vad spännande det låter, jag längtar efter att komma och besöka er.

Puss och kram
Mickaela

Populära inlägg