Vi ska vara rädda om den jordbruksmark vi har

För första gången någonsin så ska jag nu blogga och ska så här i början göra en presentation av mig själv. Jag heter Lina Edin och arbetar som ekonomiansvarig på Nykvist Skogs AB i Gräsmark och är ordförande i Majorskorna i Sunne.

Lina Edin




















Hemma för mig är Skinnargården, strax utanför Sunne. Där bor jag tillsammans med min man Johan, vår son Anton 2,5 år och schäfern Grace.

Just nu kretsar mycket kring just ”hemma” eftersom vi renoverar huset! Känns som ett fantastiskt projekt som innefattar en stor glädje och en skön känsla av att göra sitt eget hem. Tankarna går allt oftast till val av möbler och inte minst hur det ska möbleras! Den här helgen har vi rödmålat brädfodringen. Känns gott att kunna göra något själv.

Skinnargården är mitt föräldrahem och jag och min man flyttade hit för fyra år sedan. Under den tiden har vi provat på att vara mjölkbönder. Något som vi inte ångrar. Det är otroligt mycket jobb men ger också mycket tillbaka, till exempel då man ser att ens djur mår bra. Att se dem gå ute på bete eller hur djuren ligger i den varma ladugården, en kall vinterdag, och äter med god aptit. Man kan själv se att djuren mår bra! Och visst ger djur, i alla fall som jag känner, en slags rokänsla.

Mitt i all stress för att hinna allt så är det… som vi ofta sa till varandra, då vi såg på djuren, – det är något speciellt med djur. Vi bestämde oss för att prova att producera mjölk i två år för att sedan utvärdera hur vi skulle gå vidare.

Efter tre års mjölkproduktion beslöt vi oss för att sälja mjölkkorna och istället behålla ungdjuren. Vi är nöjda med vårt beslut. På gården finns idag 30 ungdjur. Vi kommer alltid att ha djur på gården, men framtiden får utvisa på vilket sätt och i vilken utsträckning.

Vi ska vara rädda om den jordbruksmark vi har i Sunne, idag måste åkrarna vara stora och välplanerade för att man ska kunna skörda på ett effektivt sätt. Eftersom det är ganska tufft att lyckas producera svensk mat så är det helt avgörande att konsumenterna också väljer svensk mat.

Nästa inlägg kommer att handla om Nätverket Majorskorna i Sunne. Och Du, om Du är Majorska glöm inte vår träff på Shangri La, 8 november kl 18.30, för mer info gå in på http://www.majorskorna.se/

/Lina

Kommentarer

Populära inlägg