fredag 29 april 2011

Hemfärd

Veckan lider mot sitt slut och det är dags för hemfärd. Det blev inte mycket skidåkning då snön var nästan obefintlig.

Men jag har svårt att hålla tankarna från lördagen då det bär av mot Torsby, Kollerud för att hämta en Engelsk springer spaniel hos Kristaras kennel. Efter många år av tjatande på min föräldrar får jag äntligen köpa min första hund som är en springer vid namn Eniro.

Nästa vecka är det skola igen och då är det plantering och baskörning på schemat.

Trevlig helg allesammans !


torsdag 28 april 2011

Utflykt!

Efter en dag i skidbacken har man ganska möra ben och man längtar inte direkt tillbaka. Denna dag blev istället en utflyktsdag, bland annat så besökte vi världens längsta tunnel, Laerdalstunneln, som är 24,7 km lång. Vi besökte även en stavkyrka vid namn Borgund Stave Church. Denna kyrka byggdes år 1180 och är en av de bäst bevarade stavkyrkor i Norge och man kan inte låta bli att fundera på hur många träd som behövdes för detta bygge.

Jag har glömt att tala om för er om att varje påsklovsvecka innebär att vi tävlar varje dag och samlar poäng för att förhoppningsvis bli mästare. Det är skönt att kalla sig mästare för ett år så snälla håll tummarna för mig.

Ha det gôtt!

onsdag 27 april 2011

Hemsedal

Under påsklovet har jag och min familj alltid åkt till Norge för att åka skidor, de senaste åren har vi åkt till ett ställe som heter Gaustablikk. Men på grund av att påsklovet var så sent i år finns det inte speciellt mycket snö kvar. Men vi kollade runt lite och bestämde oss för att åka till Hemsedal.

Det är ju som sagt inte så mycket snö kvar men i tisdags gjorde vi ett första försök i skidbacken. Det är inte så många backar öppna så en heldag i backen blev det inte.
Man får sitta i solen och njuta och kolla runt lite i byn vi bor i.

tisdag 26 april 2011

Åse Palms bloggstart

Hejsan allesammans!

Mitt namn är Åse Palm och jag kommer från ett fint litet ställe som heter Mangskog som ligger strax utanför Arvika. Jag är en glad prick som ni ska få följa i två veckors tid. Har aldrig bloggat förr så det ska bli kul. Är uppvuxen och bosatt i Mangskog tillsammans med min mamma, pappa, bror och våra tre katter. Jag är väldigt glad över att få bo på ett så fint ställe som jag gör. Mangskog är en mycket vacker plats.

Jag är en trevlig människa som oftast är glad och tycker alltid det är roligt att lära mig nya saker , trivs bra när jag får vara utomhus och njuter av livet. Mina fritidsintressen är bland annat att fotografera, jakt, skog och självklart umgås med mina nära och kära.

Går första året på Södra Viken med inriktning skog. Jag trivs jättebra på skolan och eftersom Mangskog ligger ett par mil ifrån skolan bor jag på internatet under veckorna. Att bo på internatet är hysteriskt roligt och gemenskapen är jättebra.

Jag har alltid varit intresserad av sport och idrott och älskar att träna. Har under flera år spelat fotboll och tävlat i skidåkning, tävlar dock inte längre med jag håller gärna på med detta på fritiden för att de är roligt. För tillfället håller jag på med en sport som heter Stihl Timbersport.

Glad Påsk i efterskott!

torsdag 21 april 2011

Upptaktsträff för Sunne gammelgolfare H55!

Vårens första sammankomst för herrar över 55 år hölls på restaurang Nils Holgersson den 20 april. Ett möte där vi diskuterade sommarens aktivisteter på vår vackra golfbana och tävlingar runt Värmland. I år kommer vi att ha spel varje onsdag med början kl 09.00 och tävlingar på både 9 och 18 hål, allt efter hur man orkar och känner sig för dagen. Vi i Sunnes H55 kommitté gör allt för att så många som möjligt av herrar med många år på nacken skall ha en möjlighet att få vara med och tävla. 

Det finns ingen annan sport som ger så mycket tillbaka för de gamle, en skön promenad och bollspel. Många av medlemmarna är över 80 år och ”still going strong”.
I år planerar vi en resa till Melleruds golfklubb i maj och en resa till Kongsvingen i september. Under spelåret är det dessutom matchspel för H55 och H75 samt tävlingar på olika banor varje måndag.

En sak som vi diskuterar är att ha ett samkväm och tävling mot Sunne Gk:s damer. Det lär komma flera förslag med tiden.

Om det är någon herre över 55 som läser det här och ännu inte funnit fram till oss, hör gärna av er eller kom till våra onsdagstävlingar. Vi lovar att ta väl hand om er.

Sunne Golfklubb/Kjell Herbertsson

onsdag 20 april 2011

Det grönskar

Vilken härlig tid vi har framför oss! Nu har driving rangen som sagt öppnat, varmed träningssäsongen dragit igång på allvar för de flesta av oss. Nu gäller det att svinga igång vinterstela kroppar.
Det dröjer ett litet tag tills banan öppnar, men som bilden visar börjar greenerna bli härligt gröna! Städdagen, då alla medlemmar gemensamt hjälps åt att göra banan vårfin, börjar också närma sig med stormsteg. Lördagen den 30 april kl. 09.00 är datum och tid utsatt. Klubben bjuder alla medlemmar som sluter upp på lunch. Ett bättre sätt att börja fira in valborgsmässoafton finns väl knappast?

Det verkar också som isen äntligen har släppt sitt grepp om Fryken för den här vintern. Nu breder Fryken ut sig med sitt mörkblå vatten och banan börjar snart återigen göra skäl för sin beskrivning som en av Värmlands vackraste banor.

Sunne Golfklubb/ Elisabeth Emmesjötisdag 19 april 2011

Driving Range Öppen!


I ett par veckors tid har den stående frågan varit; När öppnar rangen? Alla är sugna efter den långa vintern och banorna söderut har redan öppnat. Nu kan vi i alla fall träna grundslagen i väntan på att själva banan ska öppna.

Några av våra duktigaste juniorer har tränat hela vintern, de har stått i en iskall fotbollshall på okristliga tider med sina fäder och nött slag mot ett nät. Nu har de stått ute på vårt övningsfält med egna bollar som de sedan fått hämta tillbaka för hand från den leriga backen. Men nu är det öppet så de och alla andra kan träna som vanligt.
Banpersonalen håller för fullt på med att förbereda inför säsongen. Greenerna vertikalskärs,sås och täcks med duk för att skynda på gräsväxten.

I golfshopen packas det upp nya varor varje dag som ska prismärkas och registreras i datasystemet. Det är otroligt hur mycket som får plats på detta lilla utrymme, allt från klubbor och bollar till  regnställ och shorts. 

Snart börjar även nybörjarkurserna och det är lika spännande varje år att få inviga människor i golfens hemligheter. Ja, det är ju inte hemligt egentligen. Alla som nån gång har prövat och lyckats få en fullträff på bollen upplever den euforiska känslan av att lyckas. Sen försvinner den känslan i och för sig fort efter några missar, men då vet man ju i alla fall hur det ska kännas.

Sunne Golfklubb / Tomas Mogren

fredag 15 april 2011

Äntligen vår!

Till allas glädje kan vi nu konstatera att våren har kommit, och speciellt glada är nog alla de golfare som finns runt om i vårt land, som äntligen kan få svinga sina klubbor igen efter en lång och snörik vinter. Våren är också ett ypperligt tillfälle för icke-golfare att börja spela golf och att ta sina första steg in i golfens värld.
Men att börja spela golf? Nä, det tar alldeles för lång tid, är alldeles för dyrt och alldeles för svårt.

Någon golfare och icke-golfare som känner igen dessa kommentarer? Troligen är detta de vanligaste kommentarer en golfare får av en icke-golfare när vi golfare stolt deklarerar att golf, det är minsann den bästa sport som finns!

Jag, som inbiten golfare, försvarar min älskade sport med att; visst, golf kan ta lång tid, men det är inget som säger att du alltid måste spela en 18-hålsrunda som tar 4 timmar. Du kan välja att spela 9 hål istället. Du kan åka förbi rangen någon timma och träna eller stå på putting-green i en halvtimma.

Sen att det skulle vara alldeles för dyrt…njae…den missuppfattningen är något som vi golfare försöker att ändra på. Jag sticker inte under stolen med att det kostar att spela golf. Men enligt undersökningar som gjorts återfinns golf relativt långt ner på listan över de dyraste sporterna. Och fördelen är att man själv kan styra över kostnaden, det blir vad man gör det till; man kan köpa ett begagnat klubbset, man kan spela i gympaskor, köpa begagnade bollar och så vidare…

Och slutligen, visst, det kan vara svårt att börja spela golf. Men samtidigt är det ju det som är tjusningen med sporten! Att utvecklas och känna att man blir bättre och bättre är det bästa som finns. Snabbast går möjligtvis utvecklingen i början av ens golfkarriär, men känslan av att man blir bättre försvinner aldrig. Det finns alltid något man kan förbättra och utvecklas på, för man blir aldrig en fullärd golfare.

Jag är den första att erkänna att jag flera gånger, efter dåliga rundor, deklarerat för mina närmaste att jag ska sluta med golf. jag ska sälja min golfutrustning och inte lyfta en klubba något mer. Men ändå står jag där dagen efter för att ta revansch på mig själv. Jag hävdar, av egen erfarenhet, att det helt enkelt inte går att sluta spela golf när man väl har börjat!

Så, vad är det då som hela tiden håller mig kvar, förutom att det faktiskt är det roligaste som finns? Det finns inget bättre än att komma ut på banan en solig morgon med bara fåglarnas kvitter som enda ljud. Det finns inget mer rofyllt än att komma ut i den vackra och välskötta natur som en golfbana utgör, och framförallt vår fina bana i Sunne, med Frykens vatten som bakgrund vart du än står.
Dessutom finns det ingen sport som förenar gammal och ung på det sätt som golf gör. Det fina med golf är att alla spelar efter sina förutsättningar och att golf är uppbyggt efter att alla befinner sig på olika nivåer. Kan du komma på någon annan idrott där en 10-årig tjej, en 40-årig man och ett pensionärspar kan utöva en sport tillsammans på lika villkor och ha fantastiskt kul tillsammans?

Så, efter en golfdåres försvarstal och en samtidig kärleksförklaring till sporten golf så hälsar jag er alla välkomna till Sunne Golfklubb! Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, kille eller tjej, rik eller fattig! Golf är en sport som välkomnar och förenar alla!

Sunne Golfklubb/Elisabeth Emmesjö

tisdag 12 april 2011

Sunne Golfklubb bloggar

Sunne Golfklubb har fått förfrågan om vi är intresserade av att skriva i Sunnebloggen under två veckor. Jag som fick frågan hade faktiskt inte följt med på kommunens hemsida så mycket att jag läst några bloggtexter, så det var med lite bävan jag tackade ja efter att ha förankrat med några av medlemmarna.

Jag som skriver det här heter Stefan Blomqvist. Jag har nyss avgått som ordförande och ersatts av Jan Asker från Rottneros, en duktig golfare och eldsjäl. Det här var andra gången jag var ordförande, första gången var i slutet av 70-talet.

Jag har faktiskt varit medlem i Sunne golfklubb från allra första funderingarna om att starta en klubb här i Sunne. De första träningsslagen hackade jag på ängen söder om dåvarande Svedlunds Bil, 1970. Det kom en engelsk tränare, Mr Ian Hay, åkande från Uddeholms golfklubb, en gång i veckan. Han hade med sig några klubbor som man fick låna. Curt Lindgren på Svedlunds hade bollar. Gräset var högt så det var svårt att hitta bollarna om man slog för långt, men det gjorde man inte.

Jag var nyinflyttad här i Sunne och hade inte så mycket annat att göra, så jag gick in för att lära mig att träffa bollen och efter några veckor var det dags att åka till Hagfors för att testa om jag var lämplig att spela på en riktig bana. Det gick vägen och glad i hågen lade jag ett bud på ett halvset klubbor som min chef på Gummifabriken hade till salu. Det ingick en test av hans nya och mina begagnade på eftermiddagen i Västerås i uppgörelsen. Vad jag minns fungerade mina begagnade mycket bättre än hans nya, köpet blev genomfört trots detta.

Den sommaren byggde Sunne golfbana de första nio hålen. Sven Tumba, som var den store golfidolen och entusiasten kom till invigningen 1973. Vi köpte en gammal barack som var klubbhus i många år och vi slet med medlemsrekrytering och all den höga och täta klöver som växte överallt på banan.

Vi var många som provade på att spela golf här. Vi hade låga avgifter, gott om plats på banan och ett väldigt gott kamratskap, vi var ungefär 120 medlemmar. Sakta växte vi och det blev dags att projektera ytterligare 9-hål. Efter stor vånda beslöts det 1987 att arrendera marken söder om Tremansbacken, ända fram till Rottneros herrgård och där bygga de nya hålen som invigdes 1990.

Nytt klubbhus och restaurang blev Värdshuset Nils Holgersson som Valter Hedlund byggde. En spännande byggnad som sen golfklubben så småningom tog över. Vi har nu sålt denna fastighet för att helt kunna inrikta oss på att utveckla golfen och våra medlemmar. Vi har medlemsmässigt följt med golfsverige i medlemsutveckling, det vill säga efter tillväxt minskat medlemsmässigt de senaste åren. Men medlemsminskningen har äntligen stannat av och det ser ut att sakta öka igen.

Sunne golfbana är en av få i Sverige som är närbelägen det är cykelavstånd in till Sunne tätort och Rottneros villastad. Den ligger synlig och inbjudande vid E45. Klubben har genom duktiga anställda och ideellt arbetande medlemmar kunnat hålla banan i ett utmärkt skick. Den är med andra ord en viktig pusselbit i Sunnes besöksnäringsgren. Klubben har behov av besökande som betalar greenfee för att få spela på Sunnebanan. Tillsammans med besöksnäringen ska vi samarbeta för att ytterligare utveckla ”paket” som ökar längden på Sunnebesöket.

Att vi har en närbelägen bana innebär också att vi skulle kunna vidareutveckla friskvård både för att hålla sig i trim och som rehabåtgärd. Det är lätt att snabbt komma ut på en stärkande promenad i en skön natur.

Sunne golfklubb /Stefan Blomqvist

fredag 8 april 2011

Se möjligheterna och hjälpas åt

Fredag 8 april
Är det redan slut

Två veckor går så fort, brukar tänka på det när det är dags att ställa fram soptunnan varannan onsdag.
- Det kan väl inte vara två veckor sedan sist, de var ju nyss här
- Men den är ju nästan full
- Jo det är sant men…
Och så åker jag neråt gatan bara för att upptäcka alla andra soptunnor som är framställda och då är det är bara att vända om…

Samma känsla är det med min bloggperiod. Idag är det sista inlägget från mig och vem ni möter nästa vecka vet jag inte.

När jag tittar tillbaka på vad jag delat med mig av så är det allt ifrån tramsigt och ytligt till rätt allvarliga grejer. Då kan vän av ordning undra om det är sån jag är. Svaret på den frågan får nog bli att det hoppas jag att jag är. Att vara bara ytlig är föga stimulerande men att alltid vara djup och allvarlig blir också ganska trist. Samtidigt vill jag nog inte vara lagom utan istället lite både och. Om jag sen lyckas med det låter jag andra avgöra.

När jag nu fortfarande har makten över bloggen måste jag ju ta tillfället i akt att predika lite också.
Jag misstänker att du inte har missat den senaste tidens turbulens med efterföljande turer i pressen. Hade tänkt låta det vara men kan inte låta bli.
Det jag hoppas mest av allt nu är att vi ska få lite arbetsro i vår strävan för ett öppet och tolerant Sunne.

Oavsett vad ni läst i tidningarna eller hört på djungeltelegrafen så finns det ingen anledning vara rädd i mötet med våra unga. Jag försvarar absolut inte de oegentligheter som begåtts, oavsett vem som gjort fel men om vi glömmer att prata med varandra och om vi istället för att visa varandra respekt ropar på hårdare tag så gör vi bara mer skada än nytta.

Reuterswärds antivåldsmonument,
originalvid FN-skrapan i New York
Det är inte utan att jag blir lite nedstämd när jag ser hur lätt det är för vuxna att åka kana nerför moralstegen och inte få stopp förrän man sitter på lägsta steget.
Utan att veta säkert skulle jag tro att de flesta som yttrat sig i insändare och artiklar aldrig träffat de ungdomar som de har synpunkter på.

Konstigt att jag fortfarande är i livet som möter dessa blodtörstiga bestar nästan varje dag. Flera av dem sitter just i skrivande stund i sofforna här bredvid mig och spelar skitgubbe.

I den kollektiva skuldbeläggning som pågått på sista tiden finns bara förlorare. Förtroende grumlas och respekter naggas i kanten. Därför är det härifrån och framåt viktigt att istället se möjligheter. Det som hänt går inte att göras ogjort men det finns heller ingen anledning att det ska få vara ett hinder för lite framtidstro.

Järnvägsvagn på väg att spåra ur
Arbete med människor är sällan något som går på räls men om man spårar ur är det viktigt att hjälpas åt för att komma upp igen. Det kanske är som med Fryksdalsbanan att det är lite tjälskador här och där just nu men de sätter sig snart och då är det bara att köra för fullt igen. (hoppsan där slank det visst ur mig en metafor igen)

Nu ska jag vinka hej då för mig. Jag hoppas att något av det jag skrivit har skänkt lite läsglädje, kanske retat dig eller roat. Hur som helst hoppas jag att det åtminstone berört.

Ta hand om dig nu och njut av våren

Kram och hej
Lars

torsdag 7 april 2011

Bella donna! Jag har shoppat mig lycklig!

Torsdag 7 april

Tänk så gräsligt banal jag kan vara ibland, borde ju skämmas men det gör jag inte.
"En cremefärgad italiensk skönhet"
Mitt senaste bidrag till materiell lycka stavas Bianchi. En cremefärgad italiensk skönhet som jag ska susa omkring på nu när snön äntligen håller på att ge vika. Det är en cykel om du undrar (en sån där utan motor)

Om jag ville skulle jag kunna hitta en massa bra argument för mitt inköp. Bra för miljön, nyttigt med motion osv. men det handlar nog helt enkelt om ”jag vill ha”. Känner du igen känslan. När den meningslösa dagen plötsligt blev lite roligare och lättare över ett reafynd eller ett impulsköp. Det är när de här stunderna inträffar som man inser hur insnärjd man är i köpsamhällets ekorrhjul.

Riktigt så illa som det är i det stora landet i väst är det i alla fall inte för mig. Där kryllar det av kliniker för shopaholics.
Undrar vad första rådet från terapeuten blir – Sluta köp den här tjänsten av oss!
Skulle inte tro det.

Nu är det givetvis inte så att shopping är liktydigt med lycka – som tur är. Jag tror att vi alla skulle må bra av att försöka att hitta glädjen i det lilla, något som inte minst gäller mig själv. Tänk dig en vardag där kön på Coop blir ett tillfälle till meditation och de fällda bommarna vid järnvägen skänker dig en stund av stillhet.

Andas in…. andas ut… andas in…

Jag är tyvärr riktigt dålig på att bara vara. Oftast är jag på väg någonstans både i tanken och i handling. Stunderna när jag bara är inträffar alltför sällan.

Vad är det som ger dig de stunderna?
Västanå Teater
För egen del brukar jag hamna där när jag är i berättarladan och ser Västanå teater. Plötsligt väcks jag upp ur min trans av att folk applåderar runt omkring mig och jag tittar förvånad upp och undrar för en sekund var jag är. Eller som förra lördagen när Svante och Katrina Henryson var i kyrkan och trollband oss.

Njut av nuet, inte då-et eller sen-et

Hmm… låter skönt Tror jag ska försöka att följa mina råd

Hej svejs
Lars

onsdag 6 april 2011

Hon kom till mig – Wow vad hon är vacker!

onsdag 6 april

Jag måste erkänna att jag saknat henne.
Känslan när hon åter smekte min kind och lekfullt rufsade mig i håret spred en behaglig värme i hela kroppen.

Hennes närhet gjorde att minnen kom tillbaka till mig. För mitt inre såg jag bilder från våra tidigare möten, jag kunde se mig själv sitta på en sten i strandkanten och låta blicken förväntansfullt ligga vid horisonten i väntan på att hon skulle dyka upp.

Samtidigt som jag längtat har jag varit lite orolig för hur det skulle gå när vi äntligen sågs igen. Det har trots allt gått lång tid sen sist. Jag vet av erfarenhet att hon kan vara lite lynnig och ibland till och med kylig. Samtidigt älskar jag henne så mycket att jag är beredd att stå ut med det.

Sista tiden har jag kommit på mig själv med att lite otåligt vanka av och an och förbanna varje dag som hon inte dykt upp och nu när hon äntligen är hos mig är jag besviken över att jag inte ger mig tid att njuta av den värme och kärlek hon sprider omkring sig.

Nu har det bara gått ett par dagar men än så länge har vår återförening varit kärleksfull och stillsam och just nu vill jag bara låta mig omfamnas och njuta av närheten.

Givetvis tänker jag inte behålla henne för mig själv utan jag hoppas verkligen att om du inte redan träffat henne snart får bländas av hennes skönhet och värme.

För nu är hon här
och vårens värme räcker åt alla


Kram å hej
Lars

tisdag 5 april 2011

Sunne en MAKT-kommun?

tisdag 5 april

När man arbetar med det jag gör kommer man ofta i kontakt med intressanta människor och projekt. Senast i raden var ett mejl med en fråga om vi ville bli certifierad MAKT-stad.
Det är klart att vi vill, eller hur?

MAKT står för Mer Antirasism Kommunalt Tack!
Bakom projektet står Sveriges Kommuner och Landsting, Sveriges ungdomsråd samt Ungdomar mot rasism.

Målet med arbetet är att sätta fokus på kommunens aktiva arbete mot främlingsfientlighet samtidigt som man stärker ungas inflytande i kommunen. Otroligt angeläget och något som vi ju faktisk redan sysslar med men som vi gärna vill bli ännu bättre på.

Det är viktigt med makt och vi måste alltid vara på vår vakt.
Fryksdalen är idag en vit fläck på extrempartiernas karta och så vill jag också att det ska förbli. Så sent som förra veckan hade vi dock besök av organiserade nazister! på våra gator. De delade ut flygblad i ett försök att få ett fotfäste även här.

Det är oerhört viktigt att vi visar att vi inte vill veta av den här typen av verksamhet i Sunne och att vuxna hjälper unga genom att inte själv odla myter och intolerans.

Det effektivaste motmedlet vi har är att se till att alla känner sig inkluderade och betydelsefulla. Vi har fantastiska ungar i kommunen även om det ibland kan bli lite stökigt. Det är dock viktigt, kanske ännu viktigare när det är rörigt att vi vågar möta varandra med ett öppet sinne och försöker se vägar framåt.
 Eftersom jag gillar metaforer skulle det gå att likna våra unga med en stor kraftverksdamm. Om vi glömmer att sköta om den börjar den läcka här och där och kan i värsta fall rämna men när det är hel och fin är det en kraftkälla som ger oss massor med positiv energi.
Vi har alla ett ansvar att hålla dammen i gott skick och när vi gör det så lär inte belöningen vänta på sig.

Ungdomar är en kraftkälla
En välskött damm är också det bästa skyddet mot de främlingsfientliga krafter som ibland knackar på vår dörr. Hjälps vi åt och vågar ta debatten lär de heller aldrig komma längre än till tröskeln.

Jag tycker inte att ett modernt, upplyst samhälle skulle behöva vara på sin vakt mot dessa mörkermän men nu ser tyvärr verkligheten ut så här och då har vi ett gemensamt ansvar att agera. Välkommen upp på barrikaderna för ett tolerant och välkomnande Sunne.

Hoppsan, idag blev det visst ett brandtal för våra demokratiska principer. Fast det är ju det jag är anställd för så det är väl helt i sin ordning.

Slut i rutan
L

måndag 4 april 2011

”Hurra vi är olika”

Måndag 4 april
Demokraticentrum

Hej igen. Hoppas att helgen varit bra och att du fått chans till lite återhämtning och kanske en bit god mat.
Nu var det väl tusan om inte våren är på väg på riktigt.

Jag lovade förra veckan att berätta lite om Demokraticentrum och vad det egentligen är. Därför startar jag veckan med en liten resumé av verksamheten som växt fram i den gamla lågdelen på Frycke.

För att hitta fröet till DC får vi backa filmen sju åtta år. På skolan hade vi en period med konflikter och oro bland en del av eleverna och någonting måste göras. Vi samlade de inblandade i killgrupper (eftersom det var mest killar) och började samtala om det som hände och försökte hitta en väg ut.

Efter långt och målmedvetet arbete kom resultaten och läget på skolan blev lugnare.

När vi utvärderade såg vi de stora vinsterna med ett aktivt förebyggande arbete med fokus på värdegrund och allas rätt till sin plats. Devisen ”Hurra vi är olika” såg dagens ljus.

Tankarna om att hitta ett sätt att bevara engagemanget och hålla dessa frågor levande började växa fram och jag kan dra mig till minnes en spännande arbetslunch som jag och Ulf (Olsson) hade. Det var då idéerna om ett demokraticentrum kom på papper.

Tack vare framsynta chefer och hårt arbete har vi på DC lyckats hitta en nisch för värdegrundsarbete som har blivit en värdefull del i vårt förebyggande arbete. Givetvis är det inte bara på DC som det här jobbet utförs utan det är nu en naturlig del av hela skolans arbete och mål.

Att sedan påstå att vi är en skola utan problem vore att ljuga för med så många människor på ett och samma ställe uppstår konflikter, det går nästan inte att undvika. Det jag hoppas vi är bättre på idag är att inte stoppa huvudet i sanden utan istället ta tag i det som händer och försöka hitta en lösning.

I mitt arbete lutar jag mig emot den gamla devisen att det är droppen som urholkar stenen. Om vi vid varje möte med andra låter bli att påverkas av våra egna fördomar och förutfattade meningar så kommer vi att se helt andra saker hos den vi träffar och vi kommer dessutom att ge henne en helt annan bild av oss själva.

Värdegrund handlar alltså inte om stora manifestationer och temadagar – Det handlar om möten mellan medmänniskor varje dag.

Jag känner mig priviligierad i mitt jobb eftersom jag nästan alltid kan följa hjärtats röst i det jag gör. Att få arbeta med det man brinner för ser jag som en ynnest som jag är otroligt ödmjuk inför.
Sen måste jag bli bättre på att inte ta med mig jobbet överallt även om det är svårt eftersom man gärna bär med sig den man tycker om.

Nu hoppas jag att du vet lite mer om varför vi har ett demokraticentrum i kommunen. Hur det kommer att se ut framöver är svårt att sia om eftersom vi ständigt försöker att utveckla och vara lyhörda för de behov som finns.

Hurra för att vi är olika – trist vore det annars

Slut för idag
Lars

fredag 1 april 2011

Kan du behålla en hemlighet?

fredag 1 april

Vet inte om du är nyfiken men jag tänkte avslöja en liten hemlis.
Skulle på ett möte i kommunhuset häromdagen och när jag kom in i konferensrummet Där Väst låg det ritningar och andra papper kvar på bordet sen tidigare. Jag var ju tvungen att kolla, även om jag misstänkte att det inte var menat så.

Jag såg att det handlade om torget och att det stod brådskande på pappren. Nu ska det alltså ske – torget ska byggas om!

Kioskerna var borta och i norra änden hade man gjort plats åt en liten amfiteater med en nedsänkt scen mellan broarna mot Frykens strand. Parallellt med Strandvägen låg en ny kioskbyggnad och framför den var det en rad fasta bord varvat med träd och andra planteringar. I ena änden av byggnaden hade någon också skrivit in turistbyrå med röd tusch. Alltihop såg himla snyggt ut!

Södra sidan om Strandvägen var reserverad för parkering och det behövs ju också.

Förslaget verkade jättespännande och det skulle bli en vacker plats för alla, ett torg att vara stolt över, som man vill visa upp och som man gärna vill besöka.
Ett torg för generationer – i generationer.
Nu kanske torget kan bli känt för annat än ungdomsdrickande och bråk.
Genom sin utformning kommer ett uppfräschat torg helt i genius locis anda att bidra till – möte mellan människor.

1 april
Äsch, jag skojar bara. Det är ju första april, Vi kommer nog att ha samma gamla torg i många år än.

Kram och hej
Vi hörs te vecka
Lars