Västra Ämtervik - en världsmetropol

- Sa du MTV? Min Stockholmskompis höjde ögonbrynen och stirrade på mig med förbryllad blick.

- Nej, svarade jag. Västra ÄM-TER-VIK, förtydligade jag. Ja, jag bor där. Det ligger någon mil söder om Sunne.













Han skrattade högt åt sitt eget missförstånd. Han hade aldrig hört talas om den orten.

- Men varför bor du inte i Stockholm? undrade han, såsom en i raden av alla gamla vänner, släktingar och bekanta som ständigt frågar. Eller så frågar de inte. De ser bara helt oförstående ut när jag nämner min bostadsort.

Jag log lugnt tillbaka:
- Och varför skulle jag bo i Stockholm?

Jag är uppriktigt förundrad över att storstadsboendet ständigt ska ses som det självklara förstahandsvalet i alla sammanhang. Jag läste nyligen en artikel om att Stockholmsområdet hade ökat sitt invånarantal med 50.000 personer under 2011. Det motsvarar tre kommuner i Sunnes storlek. Det är otroligt många människor!

Man säger att folk flyttar till storstäderna för att jobben finns där. Jo, men att det finns jobb beror ju på att det finns så himla mycket människor. De måste bo någonstans och de handlar, vilket innebär jobb både inom bygg och handel, vilket i sin tur för med sig att att det finns ytterligare jobb att söka och ännu fler flyttar dit. En självgenererande ond cirkel.

”Det finns ett så stort utbud i en stad” är ett annat argument.

Va?! Titta på affärskedjorna – det är ju precis samma överallt: IKEA, Lindex, Biltema, Elgiganten på rad i en oändlig upprepning. I de centrala kvarteren runt Åhléns i Stockholm tror jag det finns fyra H&M-butiker. Vadå spännande utbud?

Jag fattar ingenting. Sanningen är att Stockholm är trångt, stressigt, skitigt med dyra bostäder och en omöjlig trafiksituation. Stressen gör att folk springer till tåget, trots att nästa tåg ankommer minuten efter. Folk planerar, planerar, planerar. Flera veckor i förväg måste en spontan fika planeras in i almanackan. Vintern förknippas med krånglande kollektivtrafik och smutsiga vägbanor. Skidåkning och vita vidder är för stockholmarna en romantisk sportlovsutopi.













Men okej. Jag erkänner att det trots allt detta finns vissa saker som jag saknar från Stockholm:

Kollektivtrafiken. Den går överallt och den går ofta. Jag kan ta en öl med en kompis och ta mig hem till min förort om det så är mitt i natten. Här i Värmland blir det så krångligt att det inte är värt besväret att dricka något som innebär att man får lämna bilen hemma.

Restaurangerna. I en storstad kan man hitta spännande mat i mysig miljö utan att det kostar skjortan. Här hemma får man fundera på vilken av Sunnes fem pizzerior som man ska satsa på just den här kvällen.

Kulturutbudet. Det finns mycket och det är bra kvalité, ofta bevakat, recenserat och diskuterat i Sveriges stora tidningar och TV. Jag kan sakna det och jag är en kulturkonsument med höga krav. Kanske för höga, slår det mig. Jag kanske dömer utan att riktigt veta. Jag borde nog gå på operan i Karlstad oftare, lyssna på de konserter som bjuds, uppleva och uppskatta det som finns här.

Sammanfattning: Västra Ämtervik är en världsmetropol och Karlstad en klädsam förort, vars kulturliv jag härmed lovar att ta mer aktiv del av.

/Micaela

Kommentarer

onkis sa…
Jag håller med dig i allt du skriver :)

Populära inlägg