Alla har de en historia att berätta

En enkel kyrkogårdsvandring
Jag har berättat om Nils Brelins gravplats, som för mig haft en speciell betydelse. Men det finns många fler som ligger och nästan försvunnit och som väntar på att få väckas till liv.

Jag går förbi de två stora prostarnas gravplatser nämligen A F Kjellin och Anders Fryxell. Fryxell han med ”Ack Värmeland du sköna” som vi alla känner till. Jag passerar Rik-Ola i Gyllebys grav och den Bratténska graven där Britta i Gylleby ligger. Alla gestalter i Värmlänningarna. I närområdet finns Svante Pålsson, Marianne Höök och Göran Tunström. Den elake Sintram ruvar på några alnars djup i närheten.

Den fattigaste bland fattiga Mor i Backen vilar under en magnifik gravplats. Den ståtligaste graven som kanske är på Sunne kyrkogård. Odalmannen Rik-Ola från Myråsen och hans sarkofag kan inte undgås att ses.

Mästaren från Anunsjö
Längre in på kyrkogården finns original som Lugg-Per, scouten Lindgren, Sotar-Ester, Keck-Johan, Ossian Håkansson, Ruben Nilsson, bondpojken från Stöpafors som blev utvisad från Amerika. Vi vandrar vidare och passerar Natan Hedins gravplats som i sin levnad berättat mycket för oss. Mästaren från Anundsjö vilar tryggt i sin gravplats tillsammans med grevinnan Maria Toll. Nästan alla av hans kvinnor vilar här i olika gravar vilket även hans ”Himmelska drottning” Maria Sandin gör.

Min vandring är kort och som ni förstår finns mycket att ösa ur ännu.

Under denna vandring kan man heller inte undvika att lägga märke till den information som ges via gravstenarna. Många bibeltexter och psalmhänvisningar förekommer, plus vackra och ibland originella ornament.

Jag lägger märke till titlar som orgeltramparen, banvakten, brädgårdsförmannen, fröken, enkan, kvarnägaren, mjölnaren, lokeldaren, trotjänaren (drängen) och trotjänarinnan (pigan).

Titlar och upplysningsord jag funderat mycket på är Dottermågen och fostermågen som förekommer, samt en tydlig informativ text Kyrkverdens systerdotter och hans hustrus brorsdotter erkänd som eget barn.
Den texten kan man suga på ett tag.

Välkomna till kyrkogården. Det är spännande vill jag lova.
Hälsningar Arne Persson

Kommentarer

Anki Yafele sa…
Kyrkogården är full av berättelser, likaså du!
Det är trevligt att följa ditt bloggande Arne!
Jag väntar på nästa inlägg -och den kommande boken förstås!
Anonym sa…
Vilken värld !

Populära inlägg