Det är inte roligt längre.

Ja, vi kan väl erkänna att det var lite kul, och nästan lite smickrande, när Lukas Moodysson valde att lägga skådeplatsen för sin genombrottsfilm i Värmland 1998. Visst skrattade vi glatt då men ärligt talat, det var 14 år sedan. Nu får det vara slut med lustifikationen över värmlänningar i tv och film. Vad som började med Fucking Åmål har via Smala Sussie, Bröllopsfotografen, Rallybrudar och Filip och Fredriks dejtingprogram Lite sällskap nu landat Tv3:s floppande vårsatsning, Wermland Forever.

(pressbild)


Jag satt med skämskudden i ett stadigt grepp framför tv:n när jag tittade på trailern och genomled vad som ska föreställa hippa Karlstadbors vardagsliv med frisörbesök och glamorösa fester. Detta ska vara en svensk variant på amerikanska realitysåpan The Hills. Men The Hills utspelar sig i glassiga Los Angeles där deltagarna åker på kändiskalas i öppna sportbilar. Wermland Forever utspelar sig i Karlstad. Det blir löjligt att ens jämföra. Och det vet producenten. Det här är förnedring med flit. Replikerna är onaturligt uppradade efter varandra, men att det dokumentära skådespeleriet är dåligt spelar tydligen ingen roll, så länge det är på värmländska.

Kontentan är att det var för plågsamt och jag blev tvungen att stänga av. Kan inte alla bara göra det? Och sluta göra sig lustiga över värmländskan. Det är inte roligt längre.


/Kajsa Beausang

Kommentarer

Anonym sa…
Bra skrivet Kajsa. Men ligger Åmål verkligen i Värmland :)?

Populära inlägg