Att sprida kunskap om mödomshinnan, har blivit viktig folkhälsoupplysning för mej

För några år sen gjorde barnmorskorna Carola Eriksson och Monika Christianson i Umeå ett
forskningsarbete och avslöjade därmed något som många vetat men inte talat om: att det inte finns någon mödomshinna. En viktig uppgift för barnmorskor är att sprida kunskap om kvinnokroppen och synligöra det tabubelagda underlivet. Vi lever i en sexualiserad värld där kvinnors underliv görs till objekt och exploateras.

Det har funnits en missuppfattning som varit ganska sprid att mödomshinnan är en hinna som måste spräckas, usch, vilket hemskt ord. Det är en villfarelse som levt, och till och med finns i läroböcker än i dag. Att sprida kunskap mödomshinnan, har blivit viktig folkhälsoupplysning för mej.

Det finns ingen mödomshinna däremot slemhinneveck eller en slidkrans. Slidkransen är som en hårsnodd, töjbar och efter att den töjts ut, dras den ihop tillbaka till ursprunget I praktiken betyder det att ingen kan se om en flicka/kvinna haft samlag eller ej. Lika lite som det inte går att se på en pojke/mans könsorgan.

Slidkransen sitter strax innanför slidmynningen.

 Övrigt som finns är yttre blygdläppar samt inre blygdläppar som sammanstrålar som en huva runt klitoris. Klitoris är kvinnans lustknapp. När kvinnan är sexuellt upphetsad blir det vått i slidan , det kallas för lubrikation och är lustfyllt.

De inre blygdläpparna kan vara stora dvs synas utanför de yttre blygdläpparna. Så ser många ut, men det finns en myt att detta inte skulle vara bra utan vara något man kan få korrigerat med en operation. Det kallas för plastikkirurgi. Det kan man välja själv. Men i Sverige är könstympning förbjudet enligt lag. Så om du kommer från Afrika och vill korrigera kvinnligt könsorgan så är detta förbjudet men är du vit kan du bestämma detta själv. Vad är skillnaden mellan könstympning och plastikkirurgi?

Att inte vara good enough

Varför är det så svårt att känna att man duger som man är, utan att någon ska tjäna pengar på vår osäkerhet.

Duger jag är en fråga många ungdomar ställer sig och faktiskt gör man det hela livet.

Man kan luras att tro att om jag bara går ner några kilo i vikt , får längre hår, inte rodnar så lätt eller köper de rätta skorna så kommer mitt liv att bli bättre. Vi vet också förnuftsmässigt att det inte är så lätt. Detta bara dränerar oss på energi och hindrar oss från att göra det vi egentligen vill med vårt liv. Marknaden tjänar pengar på att vi känner oss så här otillräckliga och osäkra. Kraven bara trappas upp hela tiden och samtidigt ska många människor tjäna på detta.

En motvikt är empowerment: att man tar makten i sitt liv vänder det man känner skam för till stolthet och i solidaritet med sina medmänniskor hjälper till att skapa arenor ( skola, arbetsplatser fritidsgårdar kyrka ) där alla får vara med och alla har samma värde oavsett kön ålder hudfärg klass funktionalitet eller religion.

Ett bra exempel på empowerment är Pippi Långstrump

Den föräldralösa lilla flickan som vågade sätta sig upp mot förtryckande makt och orättvisor. Såg andras förtjänster och involverade alla i sitt liv. Hon är i dag en förebild för barn och vuxna över hela världen. Tack Astrid Lindgren för Pippi och tack Bengt Starrin som kopplade empowerment till Pippi.

Maj Larsson

Kommentarer

Populära inlägg