En dag på Uppsala universitet

Sedan förra hösten studerar jag vid Uppsala universitet. Jag går på kandidatprogrammet i fysik med inriktning astronomi och det innebär att jag efter 3 år i programmet kommer få en ‘filosofie kandidatexamen’ i fysik inkl. lite astronomikunskaper.
Men än återstår många dagar av studier.

Så här kan en vanlig sådan dag se ut för mig:
Första föreläsningen börjar kl 8ak, dvs. 08:15 (ak=akademisk kvart). Professor Dieterisch hade oss i kursen Linjär algebra II. Vi är ca 150 studenter på den kursen och den är riktigt bra. Se på bilden nedan hur det såg ut ca 15 minuter in i föreläsningen. Professorn bryter starkt på tyska vilket får alla matematiska termer och resonemang att låta väldigt hardcore.



Klockan 10ak hade vi universitetslektor Jacobsson i Vektoranalys. Han är en riktigt oldschool matematiker med tweedkavaj och hela köret. Rolig att lyssna till också.

För lunchen kl 12 är det oftast matlåda som gäller, även om det vid det här laget börjar kännas tröttsamt och de där 70 kronorna för en lunch i matsalen inte upplevs lika dyrt längre.

När klockan slog 13ak var det dags för föreläsning av docent Andersson i kursen Elektromagnetism. Man märker att hon brinner för sitt ämne, vilket även entusiasmerar oss studenter.

Kursböckerna till ovanstående tre kurser väger sammanlagt ca 3 kg.

Vid tretiden kunde jag cykla hemåt igen då det idag inte var någon föreläsning 15ak och framåt. Väl hemma väntar (i idealfallet) åtskilliga timmar av plugg. Sen sover man och vaknar upp till en dag till som i allt väsentligt efterspeglar den föregående.

Vad gör man inte för kunskap och lärande!

/M

Kommentarer

Populära inlägg