måndag 25 juni 2012

Sunnebloggen tar semester

Sunnebloggen tar lite semestervila och är tillbaka igen 20 augusti. Passa på att läsa tidigare inlägg från alla spännande bloggare vi haft. Välkommen åter!

torsdag 21 juni 2012

Vattenlandet är möjligheternas plats

Bäste läsare!

Så roligt det är att vara i Sunne igen, tågresan från Karlstad var precis så avkopplande som jag tänkt mig. Speciellt från Västra Ämtervik och norrut. Har nu på bara ett dygn fått höra hur goda vänner i Sunne drabbats av tumörer här och där.

Tar mig tid med ett besök för att få det bekräftat. Hittills verkar det vara såpass att de går att räddas kvar i jordelivet, sorg och saknad får maka på sig:)

Mitt intryck av Sunne och bemötandet jag fått är bara positivt, en viss återhållsamhet finns det hos vissa men det köper jag. Har ju lite att bevisa, men blir detta året som vi tar ett rejält kliv uppåt ekonomiskt så ska det gå till hållbar utveckling.

Hoppas verkligen Sunne är redo för mina visoner och ser möjligheterna hur vi tar ett stadigt grepp om turismen i Värmland. För ni vet väl att att Vattenlandet är en värmländsk profilbärare av rang.

Konkurrensen hårdnar år för år och vill vi vara bäst på det vi gör måste det börja hända större grejer framöver. Jag har tidigare nämnt att detta är möjligheternas plats och det ska bli så spännande att se om ni också ser det - annars får det bli nån annan väg att vandra som jag inte är med på.

När jag vid nåt tillfälle gnällde för en kommuntjänsteman över vad svårt det var att få lönsamhet på grund av konkurrensen på en liten ort snäste han till slut av mig med orden: Göran! Ingen har sagt att det är lätt att vara människa, utvecklas eller dö!!

Tjaa valet var inte så svårt, tar till mig budskapet som kändes ärligt av honom och nu lever vi på hoppet om en bättre framtid i Sunne.

Vi hörs i höst /Göran

onsdag 20 juni 2012

Världens bästa arbetsplats

Idag får denna bild beskriva världens bästa arbetsplats. Om man anstränger sig lite så är detta utsikten från Vattenlandet:) ner mot Västra Ämtervik.

Hälsningar Göran

tisdag 19 juni 2012

Ser fram emot att åka Fryksdalsbanan

Idag surfar jag xtra mycket på glädjen från igår. Trevlig grillskiva med släkt och vänner. En del problematik med vår tonåring som mamma Susanne fick ta gör att jag får lägga Stina, när jag frågar henne om hon är nöjd med sitt födelsedagsfirande i dagarna två svarar hon att det var det bästa hon haft för att pappa kunde vara med. Mitt hjärta smälte!!! Hårt arbete de senaste två veckorna sätter sina spår hos barnen, Elias stryker som en katt runt mig och jag njuter av närheten.

Morgonens uppdrag blir att skjutsa Julia till Skoghall för att delta på fotbollsläger i tre dagar. Nervositeten är påtaglig, men släpper något efter inkvarteringen. Elias cyklar iväg med grannpojken till KFUM's idrottsskola och Stina får tillbringa dagen på fritids. Men nästa år får det bli KFUM för henne också på sommarlovet.

Jättefint ordnat av KFUM att ge barnen ett sätt att prova på de flesta sporter och en möjlighet att träffa nya vänner med den spännande övernattningen som avslutning.

När jag letar efter bra bilder till bloggen är vintertema klart överrepresenterat och det är uppenbart att vi umgås mer tillsammans vintertid. Här kommer den där bergsbestigningen in:) bland annat de sista årens resor till Österrike är helt underbara och jag laddas av de häftiga vyerna som ger mig ro. Ett liv utan skidor känns helt otänkbart:)

Imorgon nalkas det jobb i Sunne och ska för första gången ta tåget för att uppleva Fryksdalsbanan, ser verkligen fram emot att åka tåg. Verkligen ett rogivande sätt att transportera sig på. Väcker minnen från november 2006 då jag luffade runt i Storbritannien efter mitt favoritband Iron Maiden. Ny dag, ny stad, ny arena - en mycket trevlig resa:)

/Göranmåndag 18 juni 2012

Bra premiärhelg för Vattenlandet

Då så!!!
Live after death (favoritalbum med gruppen Iron Maiden). Musik och budskap som betytt mycket för mig ända sen jag fick ovan nämnda kasett 1985.

Trots hotfulla väderprognoser så fick vi inget regn på den 100 meter långa röda mattan och studenterna fick en oförglömlig kväll att bära med sig i sina liv. Historia har skrivits när balen för första gången på sjuttio år hölls på annan plats än stadshotellet och vi löste det med bravur. Evigt tacksam min personal som gjorde det möjligt att leverera. Känslomänniska som jag är var det omöjligt att inte fälla en tår när man sjöng Värmlandsvisan stående på stolarna som avslutning på balmiddagen. Det kändes som att vinna ett marathon, pressen att för första gången anordna en bal och ha så många kritiska/granskande ögon på sig. Ett misslyckande hade gett svallvågor ut över Värmland och förtroendet för mig kört i bött;)

Vattenlandet i Sunne leddes av platschefen Patrik Ekman och rapporterade att man omsatt 25% mer premiärhelgen i år än förra året. Tar det som om ett gott omen för resten av säsongen:) Eventet gick smärtfritt och beställaren är nöjd, vad mer kan jag begära av grabbarna. Stort tack för att ni sliter så hårt.

Idag den 18 juni ska vi fira Stinas födelsedag och glädjas åt att vara tillsammans.

Hälsningar Göran
Fru Fortuna ler åt mig just nu, fantastisk helg som passerade med stor portion tur med vädrets makter. Jag är helt utmattad när detta skrivs efter att ha fokuserat mest på Mastmagasinet de senaste åtta dagarna varav fem nätter med nattclub och studentbalen för första gången.

fredag 15 juni 2012

Leva här och nu är en konst

Jag hade tänkt mig vara mer filosofisk framöver och ventilera känslor samt prata lite om själen, men det tar vi nästa vecka. Det är xtremt mycket just nu med allt omkring mig, barnens skolavslutning, vattenlandets uppstart som går väldigt smidigt men ändå.

Mastmagasinet fick förmånen att hålla studentbalen nu på lördag,. Eventbolaget servar fritidsmässan i Kristinehamn med tält och mat(väntas 10 000 besökare under helgen) och så fotbolls-EM på det!!!! Lever jag på måndag så kan inget stoppa mig:)

Intressant livet är med dess olika turer mellan hopp och förtvivlan stundtals och vikten av att hålla i det man tror på. TRON!!! vilken kraft det är, bara det att vattenlandet finns i Sunne eller Hotel Selma Lagerlöf är resultat av människans tro om en bättre framtid. Tänk om man satt med facit, då skulle inget ha byggts.

Nu är det där det är och vi har uppdraget att förvalta och utveckla vidare. Trots kraften hos människan att förflytta berg är vi samtidigt så sårbara, att släcka ett liv är alldeles för lätt. Leva här och nu är en konst, jag blir då och då påmind av Susanne att jag lever i framtiden!!! Då måste man stanna upp och tacka för insikten och den utsträckta hand en vän ger en. Hon ser att jag inte ser och påminner mig om vad jag missar. Tack min vän.

Oupps nu blev det lite djupsnack ändå, men vad jag vill komma till är hur vi förvaltar själen och då oftast genom rekreation (tyvärr är glappen för stora mellan semestrarna). På semestern matar vi oss med positiva intryck som ska ge oss välbefinnande, helt enkelt må bra. Om det är genom att inte göra någonting eller bestiga berg är upp till var och en att finna.

Nästa gång ska jag visa er lite hur vi gör:)

Hälsningar Göran.

onsdag 13 juni 2012

I Sunne får jag utlopp för min kreativitet

Mitt åttiotal flöt på med skolgång och hela sommarlov i Kroatien tills 1991 då kroaterna förklarade sig självständiga från federationen Jugoslavien och krig utbröt. Till saken hör att min mor är serb och far kroat.
Min far hade svårt att hålla igen sin frustation när kriget följdes från tv-rutan och, vad jag tror, frön såddes som blev till en skilsmässa idag. 1995 tog kriget slut, men det dröjde ytterligare nåt år innan det allmänt ansågs säkert att åka dit.

Andra halvan av nittiotalet driver jag en kvarterskrog med mina föräldrar och samtidigt bildar jag en egen familj med min livskamrat Susanne. 1999 kommer storken med vårat första barn Julia, sen Elias -03 och sist Stina -05. Dessa sammanträffanden gjorde att kontakten med mina barndoms somrar blev mer sporadisk och mitt liv rusar intensivt vidare med det svåraste företaget av dom alla, att uppfostra barn!!!! Jag är så tacksam över att ha träffat Susanne och fått så vackra barn tillsammans, tack Suss.

Bilden är tagen i Transtrandsfjällen.


Mitt deltagande på bloggen har faktiskt stressat upp mig för jag har blivit tvungen att stanna upp och känna efter lite mer än vanligt då det ombads vara mer personlig i skrivandet. I mitt försök att beskriva mig som person och entrepenör märker jag saknaden av en liten pusselbit som gör att man gärna är på väg, en viss rastlöshet, förändringsbenägenhet.

Tänk att bara få vara nööööjd, jobba 7-4, fem veckors semester och hemma på lördagkvällar. Istället jobbar sinnena på högvarv att förändra nånting där jag är för stunden. Här skulle man kunna göra så här!! där kan man göra det där och så vidare.

Efter ett försök att etablera mig i Sälen har jag kommit till en perfekt plats i Sunne som kan ge utlopp för kreativitet. Det kokar av ideér och inspiration från andra nöjesparker som ska gå att applicera på vattenlandet. Det ska bara tjänas några kronor först;)

/Göran

måndag 11 juni 2012

Göran Matutinovic på Vattenlandet i Sunne premiärbloggar

Göran Matutinovic
Hej Sunne, Värmland, Sverige, Världen:)

Idag är det premiärbloggande av Göran Matutinovic som har tagit på sig rollen att förvalta Vattenlandet i Sunne. Min relation med Sunne kommer mer att handla om att hitta ett tillfälle för en flytt till Fryksdalen. Tillsammans med min sambo Susanne Pennert och våra tre barn Julia 13 år, Elias 9 år, Stina 7 år som fyller den 18 juni.

Jag är kommen till världen i Örebro 31 oktober 1975 av föräldrar invandrade från forna jugoslavien. Mor kom 1969 som arbetskraft för industrin och far 1974 med avsikt om en kort vistelse nog att tjäna ihop till den fiskebåt han tänkt sig.

De träffades i Örebro och ljuv musik uppstod varav jag är kontentan. Större delen av mitt liv har jag bott i Kristinehamn förutom några år i Kroatien, närmare sagt byn Zaostrog i länet Dalmacija hos min farmor och farfar under åren 1981-1983. Dessa år har än idag gjort de största avtrycken i min barndom. Det jag vill komma till är erfarenheten av att bo i ett väldigt litet samhälle där vi gick i blandade skolklasser, totalt cirka 15 barn upp till sjätte klass.

Tänk er stenhus i alla dess former med terracottafärgade takpannor, byggt i sluttning från strandlinjen och uppåt berget, trånga gränder och trappor var vår lekplats efter skolan och havet förstås!! Salta bad och hyss var vardag från april till september.

Tito och jagMöjligtvis att avsaknaden av mina föräldrar bidrog till att jag gick i bräschen för hyssen som var många med tandagnisslan och gråt då konsekvenserna kunde bli några piskrapp över rumpan. Tidigt fick jag smeknamnet Svensken för mina blåa ögon och blonda hår och betoning på att man var lite annorlunda sattes tidigt:)

Några vilsna år i Arvika på el-meks linjen som bekräftade att man ska vara i servicebranschen är dom få perioder som jag inte bott i Kristinehamn.

Nu är klockan 02.24 och jag får återkomma om min resa mot Sunne imorgon.

/Göran

fredag 8 juni 2012

Snart sommarlov


Nu är det bara en vecka kvar i skolan och bara en massa kul aktiviteter och nästan inga vanliga lektioner.

Sommarlov – då ska jag ….

Sommarjobba på golfbanan –precis lagom med tre veckor !! Då kan jag ju passa på att golfa lite efter jobbet. Spelade nationaldagsgolfen i förrgår – en jättekul och populär tävling som återkommer varje år där alla spelar i gul/blå färger, den ena snyggare klädd än den andra!

”LANA” med kompisar! För de som inte vet så står detta för Local Area Network och innebär ett gäng (hur många som helst) samlas på en plats och tar med sina datorer. Man kopplar upp sig och spelar hela natten lång tills solen går upp. Jag och mina vänner har hittat den perfekta platsen i mitt garage där vi håller till och ”gamar” tills morronen gryr.

Trolla ! Jag kommer att få uppträda på Borlänges ”Peace and Love” festival i slutet av juni. Kommer att bli kanonkul med artister som ex Rihanna, Skrillex, Eldkvarn m.fl.

Slappa, bada, umgås och bara vaaaaaara …..


Men först ska jag avverka 9ans avslutning med bal och allt. Tre år på Frycke har gått fort och nu väntar gymnasiet. Ska bli spännande, mitt val är Estetik och media.

Ha en riktigt skön sommar

Tack för mig !
Hampus Hedström

torsdag 7 juni 2012

Ung Kultur Möts - en underbar plats

UKM, eller Ung Kultur Möts som det står för, är en mötesplats för unga mellan 13-20 år som vill synas och vidareutveckla sin talang, eller bara ha enormt kul!!!

Hösten 2009 så fick jag följa med på mitt alldeles första UKM-äventyr. Det var UKM´s alldeles egna turné som åkte runt i Värmland under 4 dagar. Denna turné återkommer varje ”UKM-år”.

UKM fungerar så här:
Först så har din hemkommun, till exempel Sunne, en lokal festival. Där är det ett antal engagerade ungdomar som arrangerar på valfri lokal i komunen. Där finns en jurygrupp som ser ut x antal bidrag som får åka till en länsfestival.

Länsfestivalen arrangeras i varje län. Här får ungdomar knyta kontakter och visa sina talanger. Länsfestivalen pågår under en helg och även här kan man gå vidare till antingen en riksfestival, turné i respektive län, eller till Norge på en riksfestival.

När turné, riks- i Sverige och i Norge, har ägt rum så är UKM-året slut. I UKM finns ingen vinnare utan är endast till för att synas och ha kul.

Kan nämnas att gruppen Top Cats från Torsby (i melodifestivalen) har varit med i UKM .

UKM är en underbar plats att vara med på om man vill komma vidare med sin talang. 2012 har varit mitt fjärde UKM-år och alla år har varit helt sjukt underbara !!!

/Hampus Hedström

tisdag 5 juni 2012

Positivt bemötande och Hampus blev företagare

Som jag skrev i mitt förra inlägg om Sunne, viktigt att folk finns där de behövs.

Jag har ju mitt trollande och då behövde jag något sätt att komma ut med marknadsföring och så vidare. Men jag kunde ju inget om marknadsföring. Då fick jag höra talas om en företagsform som kallade sig för UF. UF (Ung Företagssamhet) är ett sätt för ungdomar som går på gymnasiet att testa att vara företagare. Nackdelen var att jag hade precis börjat 9:an…

Då tog jag kontakt med Brobyskolan här i Sunne och vi började diskutera om det gick att lösa på något sätt. För jag ville inte vänta ett helt år på att få ”företaga”. En lärare på ”Broby” var villig att ta in mig i ekonomikursen fast jag bara gick i 9:an.

På min fritid så startade jag upp Hampus Entertainment UF. Jag har även haft hjälp av två duktiga mentorer, som kunde lära mig om företagande, jag skrev min affärsplan och lärde mig alla grunder om företagande. Och jag märkte vad kul detta var.

Månaderna gick och jag trollade på.

Till slut var det dax för en UF-mässa för alla UF-företag i hela Värmland på Karlstad CCC. Där hade jag min monter och jag hade lyckan att gå vidare i kategorin bästa tjänst.


Så nu skulle jag till SM i Stockholm på Älvsjömässan!

Där på Stockholmsmässan fick jag miljoner nya kontakter och fick trolla under tre hela dagar – vilken lycka! På galamiddagen fick jag trolla för de 1000 bästa unga företagarna i Sverige.

Och allt detta tack vare att en skola i Sunne kommun lät mig läsa kursen ett år tidigare och att en lärare tog mig på allvar och ville hjälpa mig att bli en entreprenör.

/Hampus Hedström

måndag 4 juni 2012

Kultur i Sunne

Hej!
Nu ska ni få lära en känna en kille som är 15 år och älskar att stå på scenen. Jag heter Hampus och bor här i Sunne. Jag har alltid tyckt om att stå på scenen, med allt från musik till dans med mera.
Vid 11 års ålder så var mina föräldrar till London och köpte min första riktiga trollerilåda. Jag övade tills jag kunde lådan utan och innan. När jag var 12 år var jag med i en talangtävling som jag vann. Efter detta så blev det mer och mer trolleri i mitt liv. Jag började få mina första uppdrag och fick åka på turné i Värmland höstarna 2009 och 2010.

Nu 4 år senare, så åker jag runt med min show och uppträder, från barnkalas till större företagsevent.

Som ni ser så har mitt liv kretsat mycket runt kulturen i Sunne. Utan alla kontakter, och underbara mäniskor som har hjälpt mig på vägen, skulle inte något av detta varit möjligt.

Den stora starten för allt detta har varit kulturskolan. Där lärde jag mig att stå på scenen första gången och spela mina första instrument. Från allt detta så har de hjälpt mig jättemycket, lärarna har alltid ställt upp och nu står jag mycket tack vare dem ganska stadigt på egna ben.

De fortsätter vidare år efter år med kommande årskullar som vill komma fram inom kulturen i Sunne. För det är det som Sunne bygger på; Kultur och framåtanda !!!

Så snälla Sunne kommun, skär inte ned på kulturskolan, det är där Sunnes framtid inom kulturen ligger.

/Hampus Hedström

Hampus står i främsta ledet, trea från höger räknat.

fredag 1 juni 2012

Att leva med en tro

Att vara en andlig människa

En natt hade en man en dröm. Han drömde att
han gick längs en strand tillsammans med Gud.
På himlen trädde plötsligt händelser från hans liv fram.
Han märkte att vid varje period i livet fanns
spår i sanden av två par fötter:
Det ena spåret var hans, det andra var Guds.

När den sista delen av hans liv framträdde,
såg han tillbaka på fotspåren i sanden. Då såg han
att många gånger under sin levnads vandring fanns
det bara ett par fotspår. Han märkte också att
detta inträffade under hans mest ensamma
och svåra perioder av sitt liv.

Han frågade Gud om detta, "Herre, du sa att du
aldrig skulle överge mig utan gå vid min sida hela vägen.
Men under de allra svåraste tiderna i mitt liv
har det funnits bara ett par fotspår. Jag kan inte förstå,
att du lämnade mig när jag behövde dig mest."

Herren svarade: Jag skulle aldrig lämna dig under
tider av prövningar och lidande.
När du såg bara ett par fotspår - då bar jag dig.

/ Okänd

Jag vill avsluta dessa veckor av bloggande med Heliga Birgittas bön

Herre, visa mig din väg
Och gör mig villig att vandra den

Er tillgivne Maj Larsson