fredag 31 augusti 2012

VM i Dallas, ensam kvar av totalt 8 000 tävlande

Hallå där!
Många av er undrar säkert vem jag är.
Egentligen är jag bara en helt vanlig gosse från de djupa skogarna i Sunne som brukade spendera somrarna med att köra hö och dricka hemmagjort hallonsaft.
Men på senare tid så har mitt liv kanske varit mer intressant än så. Jag tänkte börja med att berätta hur allt började.

McDonald i Karlstad var starten tills jag började som städare/diskare på Selma spa+ i Sunne. Senare började jag servera då jag blivit mycket inspirerad av min kära styvmor Bibbi Kringlunds goda kunskaper inom den biten.

David Kringlund
Jag valde sedan att gå min egen väg och jobba som bartender vilket var helt fantastiskt redan från starten. Erfarenheten och kunskapen byggdes naturligtvis på för var dag och jobb bakom baren på Selma Spa, Play Palace, Strandcafet och den prisbelönta baren Koriander i Karlstad. Detta fick mig att törsta efter mer.

Jag valde att styra skutan mot Stockholm för att gå en utbildning på en månad vilket till slut blev 2 år. Jag gick utbildningen och blev där upptränad av ingen mindre än Palle Rosén (tidigare European bartender champion, samt 3:a i world bartender championship). Efter många sena nätter och mycket hjälp från min goda vän Sunne grabben Johan Bergström (TGIF European bartender champion 2009), slutade mitt betyg på MVG.

Nu var det dags att börja ta karriären på allvar så jag sökte jobb på en av Sveriges mest centrala barer nämligen TGIF Stureplan där jag hoppade in och körde bakom baren i Juni 2010.

2010 var ett år av mycket tävlingar och träning vilket slutade upp med titlar som skandinavisk mästare, EM 2:a samt VM 3:a i Bartending. Fantastiskt tänker ni, men jag var absolut inte nöjd för vinner man inte så kan man lika gärna komma sist.

På flyget hem från USA där VM hölls, planerade jag mitt nästkommande år. Problemet var ju dock att jag precis träffat min underbara flickvän Rebecca Friberg som jag också ville spendera mycket tid med. Trots allt så var hon mycket förstående och såg hur mycket jag ville detta.
hösten 2011 var det dags och jag vann då skandinaviska mästerskapen, EM, samt VM i Dallas, ensam kvar av totalt 8 000 tävlande. Jag får gåshud bara jag tänker på det.

Vinnare
Receptet för mina framgångar i VM berodde delvis på att jag åkte över till London och fick träna Flair med Legenden och världsmästaren i Flair Tom Dyer, vilket hjälpte mig mycket. Även olika möten med bland annat tidigare världsmästare Adam MC Donald och all stöttning från familj och vänner.

Jag är evigt tacksam för det jag har fått uppleva och tror att oavsett vad jag väljer att göra så är ingenting för svårt för att klara av.

"you cant be a real country, unless you have a beer. It would help if you have a football team or some kind of nuclear weapons, but at the very least you need a beer" Jon Vegar Palmer Hole

/David Kringlundonsdag 29 augusti 2012

Traveling kit för en bartender

God Morgon!

Nu är min minimala semester över för den här gången, det är bara att le och med raska kliv ta sig ner mot jobbet.

Det fina med den här dagen är ju att det är strålande sol och ca 25 grader varmt vilket känns fantastiskt när man ska sitta på ett kontor i 8 timmar.

Det är ju mycket på gång nu de närmaste månaderna och inte minst alla resor som ska göras.

Först ut blir restaurangöppningen i Trondheim, European Bartender Championship i Manchester, diverse gästspel samt en liten inspirationsresa till Taiwan. Detta kräver sin planering och inte minst ett bra "traveling kit" med bra verktyg för baren.


På bilden ser ni lite vad jag menar.

Nu är det dags för mig att dyka ner i en av TGI Fridays berömda manualer för att se vad som kan förbättras dagen till ära.

"Why does man kill? He kills for food, and not only for food: Frequently there must be a beverage"
Woody Allen

/David

måndag 27 augusti 2012

Att förstå vikten av fyra dagars total frihet

Hallå där alla läsare!
Jobbar man mycket så förtjänar man semester, i alla fall om man frågar mig.

Jag och min underbara flickvän valde att spendera några dagar i det svenska paradiset Österlen.

Plasen är något av campingsvenskarnas Rolls Royce, men trots det har vi turen att bo i en av svärföräldrarnas stugor som ligger intill havet.

Avkopplingen är ett faktum och det har grillats och druckits öl betydligt mer än vad som hör vardagen till. Även en kräftskiva har vi fått till.

En annan charmig sak med Österlen är ju alla fantastiska loppmarknader som finns runt omkring. Självklart kan man köpa mycket skräp, men man kan också göra som mig och fynda riktigt coola vintageprylar till barskåpet. Det ni ser på bilden är en gammal sodasifon, shaker samt 2 gamla spritflaskor.


När man nu ligger här i Skåne och det enda man hör är havet och skriket från någon trött fiskmås så kan jag inte undgå tanken på hur gärna jag alltid skulle vilja vara ledig.

Men är det så att jag skulle njuta lika mycket om detta var en vardag?

Förmodligen inte! För om man aldrig får svära över att tiden inte räcker till, dricka 18 koppar kaffe för att orka med dagarna så kommer man heller aldrig att förstå vikten av 4 dagars total frihet.

Tänker på det medans jag går och grillar hamburgare och dricker iskall pilsner i kvällssolen.

"The problem with the world is that everyone is a few drinks behind" Humphrey Bogart

/Davidfredag 24 augusti 2012

Min egen twist på en klassiker

Annars?!

Idag tänkte jag dela med mig av ett fantastiskt givande sommarminne från i år.

Det var i maj som jag fick den otroliga möjligheten att spendera 5 dagar i den spanska huvudstaden Madrid.

Målet för resan var att ta reda på vad folket i Madrid dricker när de är ute och umgås för att sedan kunna göra en slags "drinkpromotion" för TGI Fridays i Madrid med likvärdiga drinkar.

Första kvällen spenderade jag enligt planerat på massvis av olika barer och klubbar.

Till min stora förvåning så ser jag att trots Spaniens kända viner och olika druvdesstilat så var varannan beställning i snitt en Gin & Tonic.

Ni tänker säkert på den drinken som en blaskig grogg med en citronskiva som garnityr, men jag kan lova er att i Spanien har dom tagit det en nivå längre. Anis, vindruvor, jordgubbar, gurka och basilika var vanliga ingredienser för att sätta extra krydda på drinken.

Nästkommande fyra dagar spenderade jag i ett testlaboratorium för att ta fram nya spännade Gin & tonics. Resultaten blev inte allt för otippat en succé, men jag var inte nöjd.

Jag tänkte att om spanjorerna nu älskar gin så mycket så måste vi kunna ta det ett steg längre, Jag introducerade min egna twist på klassiskern "Raspberry Gin Fizz", en kombination av färska hallon, citronjuice, socker, äggvita, gin och sodavatten.

Det blev en succé!

/David
 


"Alcohol is like love, the first kiss is magic, the second is intimate, the third is rutine and after that you take the girls clothes off"
Raymond Chandlertorsdag 23 augusti 2012

The secret to a long life...

Hallå Sunne!

Igår fick jag sätta min självdisciplin på prov då klockan ringde klockan 09:00.

Det var nämligen dags för möte inför restaurangöppningen som jag och ett utvalt team ska göra 13 september till 2 oktober i metropolen Trondheim.

Hur som helst så blev det en hel del kaffe och massvis av gäspningar redan 1:a timmen, men i slutet av dagen så hade vi fått väldigt mycket saker gjorda.


Men någonting som jag inser när jag spenderar en dag på kontoret är att oavsett hur gott kaffet är, hur sköna stolar det är eller hur intressanta föredragen än må vara så finns det ingenting som går upp emot att stå bakom 1 1/2 meter massivt trä och bygga en "goooo" stämning bland mina gäster.

"The secret to a long life is to stay busy, get plenty of exercise and don't drink too much. Then again, don't drink too little."
Hermann Smith-Johansson

Love//David

måndag 20 augusti 2012

David Kringlund om sitt bartenderliv

Hallå där!
Mitt namn är David Kringlund.

De närmaste 2 veckorna så kommer jag att dela med mig av mitt liv som bartender.

Jag kommer att berätta för er om min resa från Sunne till Stockholm och hur det egentligen är att jobba och tävla med det man älskar.

God Jakt!!!