Den perfekta dagen

Ju längre jag har flyttat ifrån Sunne, desto mer patriotisk har jag blivit över mitt ursprung och min hemkommun. Kanske bottnar det i graden av patriotism hos människorna på de orter jag har flyttat till.
Med stockholmarna var det nämligen inte så farligt - de "vet" ju redan att Stockholm är bäst, så varför bry sig om något annat ställe?
Skåningarna däremot... Det handlar kanske om någon form av lillebrorskomplex mot huvudstaden, för i Skåne är skånskt bäst, och det låter man höras. Och synas. 

Och detta föder alltså någon form av gerillaversamhet i mitt huvud. Min kropp överproducerar värmlandshormon * (se fotnot nedan) och jag griper varje halmstrå för att påvisa min hembygds storhet.
Varje gång jag ser eller hör något om Sunne (eller Värmland för den delen) skiner jag upp. Och visst är det så att några Värmlandsglimtar lyser igenom den smog som riksnyheterna ibland utgör. 

Som den redan omnämnda rondellkursen - vilket genidrag!
Och när Filip och Fredriks nyhetsprogram Breaking news hade en följetong om komikern Soran Ismails körkortkurs i Sunne (där Sunnebloggens egen Anneli Jansson blev intervjuad på bästa sändningstid) satt jag nästan och viftade med små "Sagolika Sunne"-flaggor (nej, förlåt "Sunne|Värmland"-flaggor ska det ju vara nu för tiden).

Dessutom tipsade en kollega mig om att det i Malmö huserar en grupp gelikar; Värmländska sällskapet i Skåne, vilka bäst beskriver sig själva:
"Sällskapet har att samla värmlänningar/dalslänningar som bor i förskingringen till gemensam trevlig samvaro och utbyte av tankar och minnen från Värmland och Dalsland."
Briljant! Se min intresseanmälan som inskickad.

Under mina år borta från Sunne har jag mången gång talat mig varm om min hemkommun inför mina vänner. I somras hade jag förmånen att få gifta mig med vigsel och fest i Rottneros Park, och i och med det fick också alla vänner från när och fjärran äntligen uppleva det Sunne jag så ofta pratat om. 

Och vilket Sunne de fick se sedan! Just under vår bröllopshelg i mitten av augusti besegrade solen den i övrigt regniga sommaren och det var så härligt att få säga ja nere vid Frykens strand i Rottnerosparken med en lätt söderbris i ansiktet. Kanske var det Den Perfekta Dagen som Sunne gav till oss, och vad mer kan man önska sig från den ort som ligger närmast ens hjärta? 
 
 
Och i och med denna bild tackar jag för mig som årets första gästbloggare på Sunnebloggen. Ha ett gott 2013!

S.

* värmlandshormon kommer från hjärnans tallkottkörtel (latin: glandula pinealis) och är en substans som börjar produceras i tonåren hos personer som under de tidiga barnaåren fötts upp på nävgröt och fläsk istället för Sempers välling.

Kommentarer

Populära inlägg