Valborgsminnen och vårens första tältning

2013-05-08

Kära läsare av Sunnebloggen.

Nu äntligen har våren kommit! I år känns det som att vi fått vänta alldeles extra länge. I går åkte kortbyxorna på och nu tror jag de får sitta på tills någon gång i slutet av september eller så. Jag satt i möte under ett par timmar med en kollega i går. Under tiden kastade jag då och då en blick på en björk utanför fönstret, och tänk att det var som att jag riktigt kunde se hur den blev grönare och grönare under vårt samtal. Jag älskar detta! Det är som att allt liv föds på nytt vid den här tiden och vi fylls med energi, inspiration, hopp och framtidstro. Vore det jag som bestämde här i världen så skulle året börja vid Valborgsmässoafton och sedan skulle det bara vara röda dagar ända fram till midsommar, då liksom hela livet kulminerar på något vis.

Valborgsmässoafton förresten, gick vi som vanligt till kyrktrappan och lyssnade på Sunne manskör som hälsade våren välkommen. Detta är en mycket kär tradition i familjen Persson. Min pappa har varit med i manskören i runt 50 år och de första tolv åren av min levnad eller så, var man väl mer eller mindre tvingad att gå till kyrktrappan och lyssna på vårsångerna, men numera går Elisabeth och jag dit alldeles frivilligt. 

Jag minns en gång, det borde ha varit ungefär i slutet av 70-talet, så var det sådant skitväder, med blötsnö och elände, att framträdandet flyttades från kyrktrappan till skärmtaket utanför ingången till församlingshemmet. En gång för inte så länge sedan blåste det så mycket att de olika stämmorna inte hörde varandra utan började sången i olika tonarter. Det lät bedrövligt fast det gjorde ju inte så mycket eftersom publiken inte hörde så mycket heller. I år konstaterade den fantastiske vårtalaren Ulf S Olsson att våren var en lurig figur som gjorde lite som den ville. Han hade t.ex. noterat att i år kom raggarbilarna till torget innan flyttfåglarna.

En sak som ligger mig varmt om hjärtat är tält. Som produktutvecklare och platschef på Tentipi i Sunne jobbar jag dagligen med tält och under de 44 år jag hittills upplevt har det blivit en hel del tältande i alla möjliga sammanhang. I morgon är det Kristi himmelfärdsdag och ungarna är lediga från skolan och när nu våren har kommit så kan väl få saker passa bättre än att tälta. Så i natt hälsar Elna och några kompisar våren välkommen genom att tälta här ute på gräsmattan.

Sunne manskör hälsar traditionsenligt våren välkommen från kyrktrappan. I Bakgrunden står förvaltningschef Ulf S Olsson och väntar på att få framföra sitt vårtal.

Tältläger på Prostgården (halva campingen består av mitt gamla Hillebergtält som jag bl.a. släpat runt halva Australien en gång för längesedan).

Kommentarer

Populära inlägg