SunneTåget - en sagolik succé!

På vårt annonserings/planeringsmöte i december förra året diskuterade vi företagare hur vi skulle kunna locka hit nya shoppingsugna kunder. Vi ville hitta på något nytt, bollade idéer och många bra förslag kom fram; kvällsöppet, långlördag, locka hit bussturer och shoppingtåg. Eftersom julhandeln var igång och alla hade fullt upp, så la vi det hela på is. 

När vi träffades i januari, så hade Katrine på Fryksdalsbygden kollat upp tågtabellen. Den visade att det var hopplöst att åka Karlstad-Sunne på en lördag. Alla tyckte då: Om inte kunderna tar sig hit själva, så får vi väl hämta dem. Varför inte hyra tåg eller buss? Ingen på mötet ville åta sig uppgiften, alla tittade på mig och sa - Du är ju bra på att arrangera, så du kan väl fixa detta?!

Om jag vetat hur stort projektet skulle bli, hade jag nog inte haft modet, och tänkt efter både en och två gånger. Lovade att ta tag i det här och kolla upp om det ens är möjligt, genomförbart och priser. Kontaktade Tågkompaniet - de tyckte att det var en kanonidé och vi fick klartecken. 

Gjorde en kalkyl och ett förslag på hur vi skulle göra. Bjöd in några tänkbara "stora sponsorer", det vill säga företagare, banker, kommunen, med flera. Presenterade vår ide' "Sunnetåget", alla satt som stenansikten och sa inget, när jag pratade. Jag kände tvivel och trodde inte att de skulle "nappa". När jag var klar kom en applåd och alla var rörande överens om att det här var något att satsa på. - Nu kör vi! Vi är med och stöttar! Fyra av sponsorerna köpte ett "eget" tåg direkt, så nu kunde vi dra igång. 


Dagen efter, torsdag 17 januari åkte jag och mamma på inköpsmässa. Då ringde Karina på Fryksdalsbygden och sa att hon hört ryktas om att något stort var på gång. Hon ville skriva en artikel i morgondagens tidning. Jag bekräftade att Sunnetåget var planerat, men att inga detaljer var klara.

På fredagsmorgonen när jag stod på hotellet och sminkade mig, ringde telefonen- det var SVT som ville komma och göra ett tv-reportage med projektledaren för Sunnetåget. Det visste jag ju inte ens om att jag var! Fick panik, hade ju inte så mycket och komma med. Gjorde upp att de skulle återkomma under dagen. 

Vid frukosten ringer telefonen igen - SR Värmland ville göra en direktsänd telefonintervju och veta allt om storsatsningen. Gjorde intervjun, åt upp frukosten, gick till mässan och var som i en "bubbla". SVT hörde av sig och ville komma till Sunne och göra ett reportage på måndag. Nu var bollen i rullning, inte direkt läge och dra sig ur. 

Vi bestämde att premiärtåget skulle gå 2 mars och vår förhoppning var att ha ett gratiståg i månaden hela året ut. Nu följde en hektisk månad med raggning av sponsorer, planering, möten, intervjuer och reportage. Problem som vi inte tänkt på dök ständigt upp, som jag fick ta tag i och försöka lösa. Till exempel hemsida, bokningssida, Facebook, kupongblad, biljetter, goodiebags, med mera, listan kan göras lång. 

Tack vare mina tidigare projekt, är jag känd med många på kommunen och företagare, så att hjälpen fanns nära till hands. Ja, det var en galen tid!! Telefonen ringde dygnet runt, jag till och med drömde om tåg. Hade inte klarar det utan stödet från min goa mamma, min familj, vänner och arbetskamrater. Alla var nyfikna, ALLA pratade om Sunnetåget och frågorna var många. 

Direkt som vi öppnade bokningssidan, var första tåget fullt, det vill säga 100 personer. Vi bestämde att hyra ett tåg till, som också genast blev fullt. Det var med blandade känslor jag åkte till Karlstad den 2 mars, trött, glad, rädd, nervös, speedad, förhoppningsfull...

Premiären blev en succé, resenärerna var såå nöjda! Det kunde inte ha gått bättre! När jag kom hem på kvällen var jag helt slut, tömd på all energi. Veckan därpå var det bara att ta nya tag och ordna allt inför nästa tåg. Kände att det var småsaker som måste justeras och fixas. 

Så har det fortsatt sedan dess, varje månad är en utmaning med nya tågvärdar och teman. Får hela tiden vara kreativ, lösa problem och komma med nya idéer. 

Nu har vi fyra tåg kvar att köra detta år. Eftersom alla är så positiva och tågen överfulla varje gång, så tuffar nog tåget på även nästa år. Sunnetåget har satt Sunne på kartan på riktigt! Ännu en gång har vi visat vår samarbetsvilja, handlingskraft och att vi tillsammans gör det omöjliga möjligt! 
Vill passa på och tacka alla er som hjälpt till på något sätt.
En extra kram till Kristina Lundberg och Kathrin Ramström på Sunne Kommun för ert tålamod och all ovärderlig hjälp.
Ser med spänning fram emot framtiden, för vem vet vad som väntar?!

Vill med dessa ord tacka för mig som bloggare.
Hoppas att ni alla får en fin och mysig höst!
Kramar från Linda

Kommentarer

Populära inlägg