Tre saker jag gillar med Rinkeby

Tänk dig att alla invånare i hela Sunne kommun plus ett par tusen till skulle bo på Leran. Det är ungefär hur många som bor på ungefär den ytan i miljonprogramsförorten Rinkeby. En av dem är jag.
 
Jag flyttade till Rinkeby hösten 2005 efter att ha fått ett förstahandskontrakt på en stor billig fin hyresfyra med balkong i söder, alldeles nära centrum med affärer, tunnelbana och bussar. Det som jag trodde skulle bli bara ett par-tre år har blivit åtta år. Jag har tittat på lägenheter i andra delar av staden, men jag bor fortfarande kvar i Rinkeby. Mycket är det tack vare själva lägenheten men också tack vare området i sig. 
 
Det finns särskilt tre saker som jag gillar med Rinkeby. För det första: utomhuskulturen. Föreställ dig att du är med dina kollegor på ett seminarium med en fängslande föreläsare. Ni har just lyssnat till en tankeväckande första timme av två och har nu en kaffepaus. Runtomkring i den ganska stora salen står människor i små grupper och samtalar. Det finns mycket att prata om. Det hörs skratt och stämningen är avslappnad. 
 
Förflytta nu den här scenen ut på ett torg. Torget är rektangulärt och mitt på torget finns på rad ett grönsaksstånd, en fontän och ytterligare ett grönsaksstånd. Det finns bänkar runtom och de omringande byggnaderna har utskjutande tak som man kan ta skydd under vid regn. Det här är Rinkeby torg. På torget finns alltid folk. Folk som umgås. Det är som ett stort offentligt vardagsrum, och det är en av de saker jag gillar allra bäst med Rinkeby. 
 
För det andra: hela världen bor i Rinkeby. På väg till tunnelbanan kan jag höra språk från när och fjärran. Somaliska, spanska, kurdiska, mongoliska, arabiska, ryska. Andra kanske tycker att det är jobbigt att knappt förstå vad ett enda samtal runtomkring en handlar om. Jag tycker om det. Det sätter saker i perspektiv. 
 
Det finns en hel jord full av människor, språk och kulturer. Och även om jag inte förstår vad alla säger så är det så tydligt att vi människor inte är speciellt olika ändå. Vi har drömmar om att få leva ett bra liv tillsammans med människor vi tycker om.
 
För det tredje: Rinkeby hjälper mig hålla fötterna på jorden. I Rinkeby finns nästan bara hyresrätter och förutom ett tjugotal bostadsrättsradhus så består bebyggelsen av flerfamiljshus med lägenheter. Här äger i stort sett ingen sin bostad. De allra flesta har nog inte råd att göra det med det prisläge som råder i Stockholm.
 
Rinkeby blir på så sätt en skön kontrast mot en hysterisk bostadsmarknad. Medan bostadspriser och bostadskostnader skenar i hela länet så går livet sin gilla gång i Rinkeby. Det här är ett av sätten Rinkeby hjälper mig att hålla fötterna på jorden. Jag behöver inte rusa iväg i den där bostadskarusellen. Jag kan stanna upp och inse vad bra jag redan har det.
 
Ja, jag kan stanna upp och känna mig tacksam och glad för allt jag har istället för att fokusera på allt jag inte har. Det är en nyttig övning.
 
/Jenny

 

Kommentarer

Lars Stiernelöf sa…
Härligt att du tar Rinkeby till Sunne. Kul också att få del av den mosaik av människor och kulturer som man ibland kan sakna i Sunne.
Mosaiken finns även i Sunne om än lite mindre färgstark.
Oavsett var man befinner sig är människors olikheter en tillgång som skapar ett både tryggare och mer framgångsrikt samhälle.
Den här veckan har vi haft en stor konferens i Sunne med namnet "Hurra vi är olika!" där 200 personer gick på djupet i frågor kring mänskliga rättigheter och hur vi skapar ett inkluderande samhällsklimat.
Så oavsett om man som du bor i Rinkeby eller jag som är kvar i Sunne gäller det att våga se alla människor som en viktig del i vår gemensamhet.

Det finns bara en ras - Människan
Det finns bara en religion - kärleken
Det finns bara en jord - eller inte alls
Soraya Post avslutningsord på konferensen
Unknown sa…
Jenny, jag gillar dina vardagsbilder av Rinkeby. Fint att få veta att du upplever mångfalden som något som sätter din tillvaro i perspektiv - du som är född i ett land där ditt modersmål är landets rådande språk och där du delar kultur med många omkring dig. Jag känner igen mig från de få år jag själv bott i Husby och Rinkeby. Jag vill inte tappa den där lilla smaken av att vara annorlunda, som skapar en ny förståelse för människor som inte delar min svenska medelklassbakgrund.

Jag vill också stämma in i Lars kommentar ovan att människors olikheter är en tillgång för samhället. Det är ett faktum som så sällan lyfts upp. Av någon orsak talas det ofta bara om problemen, vilket gör debatten helt onyanserad.

Soraya Prosts påminnelse om att mänskligheten är en enda ras är otroligt viktig, och jag längtar till dagen då den är en självklarhet för alla. Som kristen har jag dock lite svårt att stämma in i att det bara finns en religion. Kärleksbudskap håller jag med om att det finns i alla religioner, och det är viktigt att lyfta fram detta. Men att säga att religionerna är en och samma stämmer inte på alla grundläggande områden i religionernas läror, det skulle många både muslimer, buddhister och judar med säkerhet hålla med mig om.

Men det fina är: om samhället vågar omfamna mångfalden på riktigt, så kommer det att finnas plats för att inte hålla med varandra, och på samma gång ha verklig respekt för varandra. Jag tror att den respekten kan komma av att man ser alla de områden där vi människor är lika. Som du skrev Jenny, att vi alla har drömmar om att få leva ett bra liv tillsammans med människor vi tycker om. Tack för ditt tankeväckande inlägg.

Gabriella

Populära inlägg