torsdag 28 februari 2013

Fördelen med att köra moped

Ja, idag ska jag väl stilla er nyfikenhet på vad min stora kärlek är. Kanske inte direkt vad ni trodde och kanske inte heller ett korrekt ordval av mig, men jag hyser som många kanske känner till en stor värme för gamla, härliga veteranmopeder.

Tänk er en härlig sommardag, att få knäppa på sig den gamla slitna hjälmen och förhoppningsvis kunna kicka i gång moppen och bege sig ut på smågatorna i Sunne. Eller varför inte dra en repa på någon gammal grusväg! Förhoppningsvis så går moppen hela vägen också, annars blir det som det har hänt någon gång att man står i något gathörn med ett smått irriterat leende på läpparna.

Sommartid går det även utmärkt bra att åka till brandstationen på moped, när det går larm. När hela Sunne är fullt av bilar och turister kan det ta sin tid med bil.

Mopederan började annars i tidiga år på gårdsplanen nere i Hackhem och jag slutade faktiskt att köra moped när jag fyllde femton, då blev det epa istället. Betydligt mer varmt och tryggare på vintrarna. Vem den stora kärleken på riktigt är, det får Ni fundera på ett tag till! Njut nu av det stålande väder vi bjuds på!!!
// Åke

 

onsdag 27 februari 2013

Arbetsplatserna och cheferna


Nu är vi mitt inne i sportlovet, men jag har väl inte gjort någon bra presentation om vad jag arbetar med nu för tiden.
Som ni säkert har förstått så har jag en bakgrund inom sjukvården, började som nittonåring att köra ambulans här i Sunne ( samtidigt började jag även som brandman på deltid vid Räddningstjänsten ). Fick gå brandskolan på Rosersberg i Stockholm 1993 och det var väl en upplevelse på flera sätt det...
 
När jag började vid vårdcentralen i Sunne hade jag Caisa Hagman som chef. Hon var en kvinna som man stod rak i ryggen som en fura inför, alltså en kvinna som man hade stor respekt för, men hon hade även glimten i ögat!
 
Efter flera år inom vården så blev jag faktiskt handplockad till ett annat arbete som jag tror många förknippar mig med, nämligen Sunne Begravningsbyrå. Nu är det väl också så att jag har respekt för min nuvarande chef Yvonne Bergqvist på Begravningsbyrån, om någon kanske trott något annat...
 
Hur har jag det annars då?
Jo jag bor i Sunne i ett eget hus med min son Henrik och vår gamla katt Missan ( 17 år ) som sällskap. Nästa inlägg ska jag nog försöka skriva några rader om min stora kärlek ( blev ni nyfikna nu ? )
// Åke

tisdag 26 februari 2013

Sportlov och spontanidrottens möjligheter

Idag borde man väl känna sig piggelin, i detta strålande solsken! Men attans vad förkyld i näsan man kan vara...tror nog inte jag är alldeles ensam om att var lite förkyld i dessa tider. Idag ( måndag ) så har sportlovet börjat för alla barn och ungdomar, en välförtjänt vila från skolarbetet, hoppas jag.
 
Vila och vila förresten, smaka på ordet sportlov, det låter som att man ska röra på sig, och det är väl det som många föräldrar förväntas göra med sina barn dessa dagar, skidåkning, bowling, åka skridskor i ishallen, åka pulka eller längdskidor. - Ja listan kan nog göras väldigt lång, men det är väl också så att det inte är alla föräldrar förunnat att kunna vara lediga med sina barn dessa dagar, arbetslivet rullar väl på som vanligt? eller...

Häromdagen läste jag i papperstidningen ( den gillar jag ) om spontanidrott - fint ord! När jag var liten visste nog ingen av oss vad det ordet betydde, men vad gjorde väl det?
 
Vi rörde väl på oss för fullt, inte behövde vi någon is för att spela hockey på gårdsplanen, vi sprang väl omkring i våra snöskoterstövlar som var så moderna då - varma var de också. De svarta uthusdörrarna fungerade perfekt som mål för oss på vintern och på somrarna förvandlades de till fotbollsmål. Ett dragdike på vintern som frös till is, det blev en smal men ändå fungerande bandyplan och någon liten potatislåda var väl förebilden till dagens små innebandymål. En del vintar kunde man ju till och med åka spark på skaren på gärdena - hur många barn vet om den möjligheten idag?
 
Föräldrar som var lediga på sportlovet - det kände man inte till på den tiden, utan det var nog spontanidrott man ägnade sig åt...Ska sanningen fram så visade de tecknad film i Mallbackens skola en gång under denna vecka också, vill minnas att det var TinTin faktiskt.
// Åke

måndag 25 februari 2013

Vårda, respektera och finnas till hands

Vilken utmaningen detta verkar bli för mig, men det ska man väl vara van vid efter 21 år inom brandkåren, kanske...
Hursom helst så bör man väl presentera sig, Åke Karlsson heter jag och är drygt 40 år, uppväxt i de djupa, stora skogarna i trakterna kring Mallbacken tillsammans med min far och mor samt farmor och farfar, så var det ofta på 1900 talet på landsbygden, att generationerna bodde i samma hushåll.
 
Detta var väl en trygghet att alltid ha någon klok, äldre och omtänksam i sin närmaste omgivning under uppväxtåren som alltid fanns hemma när man kom från skolan. Samtidigt lärde man sig respekt och att visa hänsyn mot andra människor.
Tror väl också att man till viss del kan säga att man blev lite bortskämd emellanåt.
 
Det man kanske kommer ihåg mest är när alla släktingar och grannar kom hem till oss i Hackhem ( jo gården heter faktiskt så ) då kunde man få höra både en och annan god historia berättas av min farfar och hans bror Valdemar.
 
Så kom jag alltså att växa upp i en mycket trygg omgivning, men även att tidigt få lära mig att hjälpa till med de sysslor jag kunde utföra på jordbruket och i skogen.
På somrarna var det roligare att få köra traktor än att gå i simskolan.
När jag började högstadiet var det ingen ovanlighet att man fick ta motorsågen och hjälpa till i skogen på lördagarna ( vilken trettonåring skulle man våga sätta en motorsåg i händerna på idag, som förälder ?...).
 
När man gick i nian skulle man även som idag välja linje till gymnasiet och jag var väl som ungdomar är idag, stundtals förvirrad med mängder av hormoner i kroppen som ville än det ena än det andra, vissa dagar skulle jag naturligtvis arbeta som min far i skogen och andra dagar hänga på mina kamrater och arbeta inom industrin.
 
Men jag hade förmånen att lyssna till min syokonsulent Lars Wennberg, han sände mig på praktik till Torsby sjukhus några dagar och efter nian började jag på det treåriga vårdgymnasiet i Torsby. Så mitt liv har till mesta delen handlat om att vårda, respektera och finnas till hands för andra människor under stundtals mycket svåra situationer och händelser.
 
Ja detta var väl en liten presentation om min uppväxt, skoltid och arbetsliv. Kan väl avsluta med att säga att tekniken som finns idag och alla forum, twitter, bloggar, fb ( facebok) är ganska nya bekantskaper för mig, häromdagen så sa någon att hon hade läst på fb om något, jag gick hem och läste i Fryksdalsbygden, men jag kunde inte hitta något jag...
// Åke

måndag 18 februari 2013

Långa förberedelser inför UKM

I fredags var det förberedelser hela natten lång... Nästan. Men sen var hela Demokraticentrum fantastiskt fint med 300 ballonger, massor av aluminium-folie och inte en utan tre discokulor! Vernissaget var fullt av magnifika konstverk och scenen skrek av förväntansfullhet inför helgens föreställningar i Ung Kultur Möts.

Det gjorde jag med!!!
/Minda


onsdag 13 februari 2013

Nedräkning till årets UKM

Förstår nu vad svårt det kan vara att ta kort på de som är med arrangerar UKM, Ung Kultur Möts, Sunne? Här ser ni en bild från mig och ja om ni kollar på Selenas (gårdagens blogginlägg) så tycker jag inte den ser bättre ut... HahaVet ni!? Vi är klara med uppställningen för årets UKM! Det kommer bli ett dunderkalas, med dans, sång... Nja, jag vill inte säga för mycket... Kom och kolla istället!

Nedräkning: 4 dagar kvar...

UKM Sunne på DC (mittemot Kulturskolan) 16 februari kl.15 och en till föreställning kl.18!

/Minda Nilsson

tisdag 12 februari 2013

Ung Kultur Möts i Sunne

Hej hej allihoppa!! Nu börjar det närma sig till Ung Kultur Möts - UKM!! Wohoo nu på lördag så har vi inte en utan TVÅ föreställningar!! En kl.15.00 och den andra kl.18.00.

Ni kanske undrar vilka som arrangerar årets UKM? Här är vi:D.
Längst ner ser ni Klara Jansson, från vänster mittersta raden
Selena van der Hors, Anton Ekström, Emma Landsem, Minda Nilsson.
Bakre raden från vänster Albin Neuman och Johannes.
Den vi saknar är Einar Schelin, men honom vet ni säkert vem det är.
Glöm inte och gilla våran sida på facebook (UKM Sunne). Nu vet jag inte direkt vad jag ska skriva mer men men, Vi syns på UKM!!
/Selena

fredag 8 februari 2013

Ute i rallyskogen!

Hade tänkt att direktblogga från rallyskogen idag, men tekniken var inte med mig. Det har varit en otroligt trevlig dag! Många bra möten mellan människor och härligt väder. Tack till Mallbackens IF som har hjälpt oss att fixa med mat och bra publikplats, stor eloge till er! Även arbetscentralen i Sunne ska ha stort tack för att ni satte upp vårt tält.

Tack för mig och jag ser fram emot nästa sunnebloggare! Några bilder från dagen...


torsdag 7 februari 2013

Rally och intervju

Just nu håller vi på att fixa in i det sista för ett event som Fast Track tillsammans med Climate Arena ska ha på Colins Crest under fredagen på Rally Sweden. Senare idag åker vi ner mot Karlstad och invigningen av rallyt på Färjestad travbana. Roligt!

Idag har jag även medverkat i en intervju som Sveriges Radio riks höll i. De åker längst inlandsvägen och stannar på intressanta platser och såklart stannade de i Sunne! Tillväxtstrateg Anna Blomquist var med och kom med tips och idéer på var reportern kunde hitta spännande människor. Bland annat talade han med elever på BrobyGrafiska, Kent Nordgren (Climate Arena), Fryksdalens sparbank m.m

Bild från intervjun med Johan Prane

Imorgon utlovas bilder från rallyt!

Ha det bra/ Per

fredag 1 februari 2013

Tjoh uti vädrens alla virvlar!

Så började ofta konstnären Erling Ärlingssons brev till vår familj. Ibland kunde det åtföljas med ”Sveriges förhållande till våra fruar är gott!”

Erling hade en speciell förmåga att blanda bild, musik, text och berättande. Ena stunden enormt koncentrerad på måleriet och i nästa stund lekfull och fylld av livslust. Hur skulle Erling uppfattas på 2013? Säkert hade begrepp som entreprenör, innovatör i kreativa näringarna passat in. Han var i mina ögon en människa som lever fullt ut efter sin övertygelse och passion.

Igår torsdag, hade Svensk Flexografi förening ett studiebesök på FlexoPartner i Sunne. Ett reproföretag som satsar och hela tiden utvecklas. Leif Backman hade en dragning för SweFlex styrelse som jag tycker överensstämmer med de egenskaper som jag beskrev om Erling. Det har varit ett starkt engagemang för företaget, samarbetspartner med BrobyGrafiska. Leifs arbete kännetecknas både av lekfullhet och seriositet.

Det har varit nästan två grafiska arbetsdagar med styrelsemöten och förberedelse inför ett stort event som går av stapeln den 24-26 april. Det kommer internationella föreläsare inom branschen och vi räknar med att ha 150-200 gäster på en SweFlex konferens.

1992 fanns det 125 anställda inom det grafiska området i Sunne och idag över 700 anställda. Fler vill vi ha till denna bransch såväl som till andra branscher i Sunne. En av framgångsfaktorerna är närheten till kompetensutveckling och kompetensförsörjning. Vi jobbar vidare!

Trevlig helg/ Per